+ A | - a | Visszaállít
2020. júl.
18
  Hurrá, most már a fagyi is rasszista...
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi

szerző: Georg Spöttle

Az USA egyik kedvenc jégkrémmárkáját az Eskimo-t is megtalálták a világmegváltó, neo-marxista, széplelkek. Az eszkimó szó rasszista kiabálták, rázták az öklüket és lengették az Antifa zászlót.Mindig is érdekelt a nyelvészet és a népek kultúrája, ezen belül is vallásuk, önképük. Szóval a helyzet az, hogy igazából nem is tudni honnan lehet levezetni az eszkimó szót. Egyes nyelvészek szerint az észak-amerikai indiánok nevezték a sarkividéki embereket ayaskimew-nek, azaz hótaposó fonóknak. Az északi népek ágakból vagy csontokból és bőrből készítettek remek, nagyfelületű hótaposókat, hogy ne süllyedjenek el derékig a hóban (csodás darabok vannak a koppenhágai nemzeti múzeumban), ergo elég logikus magyarázatnak tűnik. Egy másik teória szerint az eszkimó nyershús evőt jelent. Az Anishinabe amerikai őslakos törzs (már nem írhatunk indiánt) ashkipok kifejezése utalhat erre, bár amerikai nyelvészek szerint erre sincs megkérdőjelezhetetlen bizonyíték. Ám még ha így is lenne az Északisark népei a vitaminok nagyrészét a nyersen elfogyasztott halból és fókahúsból (pl., máj) nyerik.

Most az Inuit szóval akarják helyettesíteni az eszkimót. Inuk=ember, Inuit=emberek. A legtöbb polárvidéki törzs csak embernek nevezi magát, illetve népcsoportját. Vannak törzsek, akiknek a nyelvében nem fordul elő az inuk és az inuit szó. A Yupik és az Inupiat törzseknél is így van és ők szimplán Eskimo-nak hívják népeiket. A Mackenzie-terület törzse az Inuvialuit, Észak-Alaszkában hívják Inuitnak magukat, míg Grönlandon Kalaallit a törzs neve.
Ez a tipikus eset, amikor már keresztényebbnek akarunk lenni a pápánál is. A cég viszont megígérte, hogy az év végéig átnevezi termékét...

forrás:/Georg Spöttle FB/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz