+ A | - a | Visszaállít
2020. aug.
22
  Végtelenségig újrahasznosítható műanyagot alkottak meg
szerző: Kulcsár Péter

Kutatók nemrég bejelentették, hogy egy olyan speciális műanyagot hoztak létre, amit akárhányszor reciklálni lehet, nem fog veszíteni stabilitásából. Általában az újrahasznosítási folyamatok miatt a műanyagok veszítenek tartósságukból, a New Scientist tudományos lap értesülései szerint azonban a vadonatúj anyagot, az úgynevezett PBTL-t szinte az idők végezetéig reciklálhatják, mégis ugyanolyan minőségűek maradnak, mint maga az eredeti termék.Mindez azt jelenti, hogy ha alkalmaznák ezt az anyagot, azzal potenciálisan lecsökkenthetnénk a szemétlerakók szennyezettségét, így pozitívan befolyásolhatjuk akár a globális felmelegedés és a klímaváltozás alakulását is.

A Colorado Állami Egyetem kutatócsapata Eugene Chen kémikus vezetésével a műanyagot két individuális monomerre bontotta – számolt be róla a Science Advances folyóirat. A teljes eljárás mindössze 24 órát vesz igénybe, mely során forralják és kémiai kezelés alá helyezik az anyagot.

Mindaddig, amíg a műanyagot nem keverik össze más kémiai adalékanyagokkal, a PBTL-t végtelenszer lehet lebontani és újrahasznosítani. A Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium tudósai korábban már kifejlesztettek egy hasonló terméket még tavaly, de például kínai és nemet egyetemeken is folynak a kutatások a környezetbarát megoldások irányában.

Igazán biztató látni, ahogyan egyre több módszert próbálnak megalkotni egy élhetőbb, zöldebb jövő céljából, az igazi kihívás viszont egyértelműen az lesz, hogy később sikeresen meggyőzzék a nagyvállalatokat arról, hogy érdemes használni a technológiájukat, hiszen nemcsak hogy kevésbé szennyezi a környezetet, de még költséghatékonyabb is az előállítása.

forrás:/liner/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz