+ A | - a | Visszaállít
2020. nov.
09
  Egy Holdból kiszakadt óriási szikladarab keringhet a Mars körül
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Kulcsár Péter

A Mars excentrikus pályáján kering a 101429 (1998 VF31) kódnévvel ellátott aszteroida, ami az észak-írországi Armagh Obszervatórium és Planetárium (AOP) csillagászai szerint megegyező spektrográfiai értékeket mutat a Holdhoz képest.
Az asztronómusok úgy gondolják, hogy egy őskori becsapódás következtében a 101429 kilökődhetett az univerzumba, majd a Mars gravitációs erőinek hatására a vörös bolygó körül kezdett el keringeni.
A legújabb kutatások szerint a Mars körüli pályán száguldozó űrszikla a Föld hűséges követőjéből származhat

Az Icarus tudományos folyóiratban közzétett tanulmányból megtudhattuk, hogy a kutatóknak sikerült azonosítaniuk a 101429 aszteroida kémiai struktúráit, amelyek rendkívül hasonlítanak a Holdon fellelhető körülményekhez, ezért azt feltételezik, hogy a Naprendszer korábbi fejlődési fázisában válhatott le az égitestről.

Az AOP kutatója, Galin Borizov a következőképpen nyilatkozott a felfedezésről:“A szóban forgó aszteroida spektrumának részletei szinte megegyeznek a Hold krátereiben és hegységeiben található geológiai struktúrákkal.”

Habár a publikációban nem zárták ki annak a lehetőségét sem, hogy valójában egy Marsról leszakadt szikladarabról van szó, a Holddal való hasonlóság megkérdőjelezhetetlen.
Mivel a Naprendszer múltja igencsak eseménydús volt, ezért könnyen előfordulhatott, hogy a Hold korábban elveszíthette össztömegének és kőzetrétegének jelentős hányadát egy kozmikus randevú során.

Apostolos Christou, az AOP csillagásza a sajtóközleményben elmondta: “A korai Naprendszer máshogyan nézett ki, mint manapság. Az újonnan keletkezett bolygók közti űr tele volt törmelékekkel, gyakran történtek ütközések és becsapódások. A nagyobb aszteroidák folyamatosan találkoztak a Holddal és a többi égitesttel.”

forrás: /liner.hu/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz