+ A | - a | Visszaállít
2023. febr.
02
  Működésközben látható a NASA forradalmi, a mélyűr meghódítására szánt „lehetetlen hajtóműve”
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
szerző: Felkai Ádám

A NASA mérnökei jelentős áttörést értek el a rakétahajtómű-technológiában, és ez akár megváltoztathatja a mélyűr felfedezését is – írja az űrügynökség közleménye. A NASA Huntsville-i Marshall Űrrepülési Központjának csapata az indianai West Lafayette államban található IN Space LLC-vel együttműködve fejlesztette ki és tesztelte a forgó detonációs rakétamotort (rotating detonation rocket engine/RDRE), amely tehát egy napon átalakíthatja a teljes űrutazást.A NASA forgó detonációs rakétamotorja – a lehetetlennek vélt hajtómű – hozhatja el az űrhajózás következő generációját.
A videó megnyitásához Katt ide!

Japán sikeresen tesztelte a lehetetlennek vélt, forgó detonációs motort az űrben
A japán űrügynökség (JAXA) bejelentése szerint a történelemben először sikeresen teszteltek egy olyan forgó detonációs motort az űrben, amit még nem olyan rég is lehetetlennek tartottak a rakétatudósok.
Ilyen motort egyébként Japán 2021-ben az űrben is tesztelt, és mint a fenti cikkben írtuk: a forgó detonációs motor (rotating detonation engine/RDE), mint elképzelés a Michigani Egyetemen merült fel először az ötvenes években, és arra az alapelgondolásra épül, hogy a hagyományos belsőégésű motorokhoz képest nem elégetik az üzemanyagot, hanem felrobbantják méghozzá egy kör alakú kamrában, ahol a robbanás lökéshulláma végigszáguld, így biztosítva a hajtóerőt, miközben újabb robbanást indít be – vagyis a folyamat önfenntartó, amíg az üzemanyag el nem fogy. Az elképzelés előnye, hogy jóval kevesebb üzemanyagból (körülbelül 25 százalékos megtakarításról beszélünk) jóval több tolóerő sajtolható ki, a hátránya pedig, hogy a robbanás az égéshez képest sokkal nehezebben kontrollálható folyamat. A koncepció emlékeztet az impulzus detonációs motorra is (pulse detonation engine/PDE), de annyiban jobb ennél, hogy ez utóbbiban minden robbanás előtt meg kell tisztítani az égésteret, míg az RDE esetén egy önfenntartó, állandóan működő folyamatról beszélünk.

A NASA közleménye megemlíti ennek megfelelően, hogy az RDRE több energiát termel, miközben kevesebb üzemanyagot használ fel, mint a jelenlegi meghajtórendszerek, és ezért képes lehet embereket eljuttatni olyan távoli célpontokra, mint a Hold és a Mars. Mindez jól hangzik, és talán már relatíve közel is vagyunk a gyakorlati alkalmazáshoz – mint a lenti videón is látszik az RDRE közelmúltbeli tesztjei (hot fire test) átütő sikert arattak, és a motort több mint egy tucatszor gyújtották be, és összesen közel 10 percen át járt. E tesztek során az RDRE elérte elsődleges célját azzal, hogy bebizonyította, hogy az újszerű 3D nyomtatási tervekből és eljárásokból készült alkatrészei képesek ellenállni a detonációk által keltett extrém hőnek és nyomásnak.

Teljes gázzal üzemelve az RDRE több mint 4000 font (1814 kg) tolóerőt produkált közel egy percig 622 font/négyzethüvelyk (63,5 bar) átlagos kamranyomás mellett. Ez az eddigi legmagasabb nyomásérték ennél a kialakításnál, és a motor hihetetlen teljesítményéről tanúskodik. Az RDRE tartalmaz egy NASA által kifejlesztett GRCop-42 rézötvözetet, ami a különleges gyártási folyamattal együtt lehetővé teszi, hogy a motor extrém körülmények között hosszabb ideig működjön túlmelegedés nélkül. Vagyis az RDRE jelenleg egy igen komoly ígéret, és a segítségével akár mind a NASA, mind a kereskedelmi űrrepülés több hasznos terhet juttathat idővel a mélyűrbe.

forrás:/rakéta/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hozzászólás
Működésközben látható a NASA forradalmi, a mélyűr meghódítására szánt „lehetetlen hajtóműve” ufocompany 03 febr : 07:13 Válasz erre
Hozzászólás: 98

Regisztrált: 03 nov : 06:35
Milyen üzemanyagról van szó?Megoldották vagy nem a súlytalanság kérdését? Megoldották a mélyűri utazás emberi feltételeit? Élelem,víz,gravitáció?Mennyi üzemanyag kell egy mási Galaxis eléréséhez?Hogyan juttatják ezt fel az ürig?Van már esélyes bolygó ahova 1000 ebert el lehet juttatni egyszerre?(...egy tanulmány szerint ennyi enber kell egy kolónia létrehozásához még a Marson is.).Ez kizárólag egyenlőre csak a sci-fi filmekben létezik.Az Emberiség a kőkorban sem él az Univerzum meghódításának időskáláján.Az Ember a Földre lett tervezve.A többi csak fikció!UfoCompany/Facebook.

UFO Company


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz