+ A | - a | Visszaállít
2023. aug.
29
  Olyan új részecskét észleltek a Nagy Hadronütköztetőben, amit eddig még soha
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
szerző: Sting

A CERN kutatói a napokban számoltak be arról, hogy sikerült egy olyan dolgot megcsinálniuk, ami közel fél évszázad, az első részecskegyorsító beindítása óta senkinek nem jött össze ebben a formában. Ugyanis a világon először detektáltak neutrínókat egy ilyen berendezésben - konkrétan a svájci Nagy Hadronütköztetében (LHC), ami már több fontos fizikai felfedezésben is kulcsszerepet töltött be az elmúlt másfél évtizedben.Szinte lehetetlen érzékelni őketA neutrínók apró és semleges töltésű részecskék, amik különleges helyet élveznek a részecskefizikában. Ugyanis annak ellenére, hogy az elfogadott elmélet szerint az Univerzumban legnagyobb mennyiségben létező részecskéket képezik (amikből minden egyes másodpercben mintegy 100 billió darab halad át minden egyes ember testén), detektálásuk igen nagy nehézségekbe ütközik, annál fogva, hogy sem elektromos töltéssel nem rendelkeznek, sem más részecskékkel nem nagyon hajlandók kölcsönhatásba lépni.A Super-Kamiokande, egy régebbi, vizes neutrínódetektor, az Ikeno hegy gyomrában, Japánban.A Super-Kamiokande, egy régebbi, vizes neutrínódetektor, az Ikeno hegy gyomrában, Japánban.

Bár más módokon korábban már sikerült detektálni néhányat belőlük, részecskegyorsítókban azonban mindeddig nyomát sem találták nekik - annak ellenére, hogy itt is irdatlan mennyiségben keletkeznek. Most azonban végre egy nagy kutatási együttműködés keretében két különböző programban - a FASER-ben (Forward Search Experiment) és az SND (Scattering and Neutrino Detector)@LHC-ben - is sikerült megfigyelni ilyeneket is a CERN svájci Large Hadron Collider (LHC) gyorsítójában.Sokan vannak, de nehéz megtalálni őket"A neutrínók nagy mennyiségben keletkeznek a protonütköztetőkben, például az LHC-ben", magyarázza Cristovao Vilela, az SND@LHC Együttműködés egyik tagja. "Eddig azonban ezeket a neutrínókat soha nem figyelték meg közvetlenül. A neutrínók más részecskékre gyakorolt nagyon gyenge hatása miatt nagy kihívást jelent a kimutatásuk, emiatt pedig a standard modell legritkábban tanulmányozott részecskéi közé tartoznak".


"Részecskeütköztetők több mint 50 éve léteznek, és eddig már minden ismert részecskét észleltek bennük - a neutrínók kivételével", mondta Jonathan Lee Feng, a FASER Collaboration szóvivője is. "Legutóbbi munkánk részeként azzal próbálkoztunk meg, hogy - a világon először - a részecskeütköztetőben keletkező neutrínókat mutassunk ki".Új korszakot nyithatnak"Mivel ezeknek a neutrínóknak nagy fluxusuk és nagy energiájuk van, ezért sokkal nagyobb valószínűséggel lépnek kapcsolatba egymással. Így 153 darabot is tudtunk észlelni belőlük egy nagyon kicsi, olcsó detektorral, amelyet nagyon rövid idő alatt készítettek", magyarázta Feng."Korábban úgy gondolták, hogy a részecskefizika két részre oszlik: nagy energiájú kísérletekre, amelyek a nehéz részecskék, például a csúcskvarkok és a Higgs-bozonok tanulmányozásához szükségesek, valamint a nagy intenzitású kísérletekre, amelyek a neutrínók tanulmányozásához szükségesek.Ez a munka megmutatta, hogy A nagy energiájú kísérletek a neutrínókat is tanulmányozhatják, és így összehozták a nagy energiájú és a nagy intenzitású határokat."A Feng és a FASER együttműködés tagjai által észlelt neutrínók a laboratóriumi környezetben valaha észlelt legmagasabb energiával rendelkeznek. Így megnyithatják az utat a neutrínók tulajdonságainak mélyreható tanulmányozása előtt, valamint más megfoghatatlan részecskék keresése előtt - mondja Feng."Minden alkalommal, amikor neutrínókat fedeztek fel új forrásból, legyen szó atomreaktorról, napról, Földről vagy szupernóváról, mindig megtudtunk valami rendkívül fontosat az univerzumról".

forrás:/PC.fórum/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hozzászólás
Olyan új részecskét észleltek a Nagy Hadronütköztetőben, amit eddig még soha ufocompany 03 szept : 05:52 Válasz erre
Hozzászólás: 100

Regisztrált: 03 nov : 06:35
Istenem! Mást se hallunk mostanába! Ilyen nem létezhet,ilyet a csillagászat még nem látott,egyenlőre megmagyarázhatalan a fizika törvényeivel ellent mond! Már nem is figyelem az ilyen "tudományos"oldalakat! Olyan keveset tudunk az Univerzum fizikájáról,kémiájáról ,hogy ezek a legegyszerűbb magyarázatok! Addig így is lesz amíg nem tudunk a Földi (Newton,Einstein,Hawking) eddig be nem bizonyított fizikától,kémiától elszakadni!Viszont a tudósoknak kell a pénz így minden szponzornak azt adnak be amit akarnak! Röhejes!

UFO Company


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz