+ A | - a | Visszaállít
2020. jan.
06
  Több száz millió állat pusztulhatott el az Ausztráliában tomboló bozóttüzekben
Csak Új-Dél-Wales államban 480 millió madár, hüllő és emlős pusztulhatott el a szeptemberben kezdődött bozót- és erdőtüzekben – számította ki a Sydney Egyetem ökológusa, Chris Dickman. Olyan állatokat, mint a békák, denevérek vagy rovarok, a kutató nem is vett számításba, ezeket is figyelembe véve a tűzvészben elpusztult állatok száma sokkal nagyobb lenne. - írja az Érdekes világPénteken 150 bozóttűz tombolt Új-Dél-Walesben, Ausztrália legnagyobb lélekszámú államban, amelynek fővárosa Sydney. A futótüzek eddig 3,6 millió hektárnyi területet perzseltek fel, 1800 lakóházat pusztítottak el vagy rongáltak meg.
A lángokban legalább húsz ember vesztette életét, közülük nyolcan ezen a héten.

A Sydney Morning Herald által idézett kutató a Természetvédelmi Világalap (WWF) egy 2007-es jelentését vette alapul, amely az erdőirtási statisztikák és az emlősök sűrűségére vonatkozó becslések alapján próbálta kikalkulálni, milyen hatással lehet Ausztrália élővilágára az erdő- és bozótirtás.

A bozóttüzek Ausztrália összes államát sújtják, de az új kutatás csak Új-Dél-Walesre terjedt ki, és szándékosan nagyon óvatos volt. Az állatpusztulás valós mértéke sokkal nagyobb lehet a becsültnél – hangsúlyozta a Sydney Egyetem közleménye.

A jelenlegi futótüzek példa nélküli katasztrófának számítanak a fauna szempontjából – jelentette ki Chris Dickman, aki szerint az Új-Dél-Walesre vonatkozó becslést az ország egészére kivetítve az egymilliárdot is elérheti a bozót- és erdőtüzekben eddig elpusztult emlősök, madarak és hüllők száma. Az állatoknak csak egy része pusztul el közvetlenül a tűzvészben, egy részük a táplálék és a menedékhely hiánya miatt vész oda a tűzvész következményeként – mutatott rá a kutató.

forrás:/civilhetes/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hozzászólás
Több száz millió állat pusztulhatott el az Ausztráliában tomboló bozóttüzekben ani 03 márc : 14:38 Válasz erre
Hozzászólás: 15

Regisztrált: 21 nov : 19:42
Katt ide!


Több száz millió állat pusztulhatott el az Ausztráliában tomboló bozóttüzekben nordi 06 márc : 07:46 Válasz erre
Hozzászólás: 650

Köszi a kiegészítő videót
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz