+ A | - a | Visszaállít
2020. aug.
19
  Még több Starlink – és három másik
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

Ezúttal 58 taggal bővült a SpaceX szélessávú műholdas internetszolgáltatásra tervezett rendszere, s velük utazott három SkySat földmegfigyelő hold is.
A startra szokás szerint egy Falcon-9 hordozórakétát használtak. Az időpont augusztus 18-án magyar idő szerint 16:31 volt, a helyszín a floridai Cape Canaveral 40-es indítóállása. Az eddig felbocsátott Starlink műholdak száma a mostaniakkal együtt 653-ra emelkedett. A rendszer egyre közelebb kerül a kezdeti kiépítettségéhez. A cél versenyképes árú, szélessávú, alacsony késleltetési idejű internetes szolgáltatás nyújtása a földi hálózatoktól távol eső felhasználók számára – először majd Észak-Amerikában, később globális lefedettséggel.
A Starlink műholdakkal egy Falcon-9 hordozórakéta segítségével pályára kerülő, egyenként 110 kg-os SkySat műholdak. Egy korábbi, június 13-i Starlink indítás alkalmával ugyancsak felvittek három, a mostaniakkal azonos felszereltségű SkySat holdat. Gyártójuk a Maxar. (Kép: SpaceX)

A „társbérlő” három SkySat hold a Planet cég 21 tagú flottájának utolsó három darabja, korábban már 18 példány indult közülük. Ezekhez 2013 óta többféle (amerikai, európai, indiai) hordozórakétákat használtak. A kereskedelmi célú, nagyfelbontású földmegfigyelő műholdrendszer adatait városok, erdők, mezőgazdasági területek és más felszíni részletek tanulmányozására alkalmazzák, magáncégek és kormányzati szervezetek megrendelésére. Az üzemeltető Planetnek egyébként más típusokkal együtt összesen mintegy 150 műholdból álló flottája működik. Ezek többsége kisebb méretű CubeSat (Dove), amelyek nagyobb látómezővel, de gyengébb felbontással készítenek felvételeket.

A SkySat műholdakat eredetileg még a Skybox Imaging nevű cég rendelte, őket 2014-ben felvásárolta a Google és átnevezte Terra Bellára. Nem sokkal később, 2017-ben került a vállalkozás a Planet kezébe. Kezdetben a SkySat holdak a távérzékelő űreszközöknél szokványos poláris napszinkron pályákra kerültek, a mostaniak pályahajlása viszont alacsonyabb, 53°-os. Felszín feletti magasságuk kb. 400 km lesz, ezt saját hajtóműveik segítségével érik el. Ezeknek a földmegfigyelő műholdaknak a tervezett élettartama 6 év. Utánpótlásukról, a rendszer továbbfejlesztésének módjáról egyelőre nincs szó.

A Falcon-9 rakéta most használt első fokozata (B1049) korábban már öt alkalommal repült, először 2018 szeptemberében Floridából, majd 2019 januárjában Kaliforniából. Utána Starlink startok következtek, legutóbb idén június 3-án. A SpaceX szerint a Falcon-9 jelenlegi változatának első fokozatát elvileg akár 10 alkalommal is újra tudják hasznosítani különösebb nagyjavítás nélkül. (Kisebb javításokra, ellenőrzésre természetesen minden indítás előtt szükség van.) Mindenesetre a mostani hatodszori indítás az eddigi rekord. A fokozat egyébként ez alkalommal is épségben leereszkedett az Atlanti-óceán vizén rá várakozó úszó platformra. Ez volt 2015 óta az 58. sikeres visszatérés a Falcon-9 első fokozatainál.

S ha már újrahasznosítás: a rakéta orrburkolatának két fele szintén repült már korábban. Az orrkúp egyik felét most is sikerült elkapni egy hajóra feszített hálóval, a másik az ejtőernyőjével a vízbe ereszkedett, ahonnan kihalászták.

forrás:/urvilag.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. aug.
19
  Most valódi válaszokat kaphatunk az ufókról a Pentagontól
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
szerző: Kulcsár Péter

A CNN értesülései szerint az amerikai védelmi minisztérium egy speciális csoportot hozott létre, amellyel a légierő által detektált azonosítatlan repülő tárgyakat kívánják tüzetesebben megvizsgálni.
Hivatalossá váltak a korábbi szóbeszédek, miszerint a Pentagon az ufókat szakmai vizsgálatoknak vetheti alá, mivel az utóbbi időkben finoman szólva is felszaporodtak a furcsa, megmagyarázhatatlan objektumok az amerikai légtérben.
A védelmi minisztérium képviselői elmondták, a céljuk az azonosítatlan légi jelenségek (UAP) származásának, természetének és viselkedésének megértése lesz, egyúttal analizálni, valamint katalogizálni szeretnék őket, hiszen könnyen lehet, akár ellenséges haderők gépei is cirkálhatnak az Egyesült Államok felett.

forrás:/liner/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák