+ A | - a | Visszaállít
2020. szept.
18
  A sötét erdő-elmélet
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző: Koncz Attila

Akkor az olvasóimnak is leírom. A sötét erdő-elmélet disztópikus tanai szerint minden civilizációt a saját túlélése működtet, valamint a környezetében lévő erőforrások maximális kihasználása. Ám még a Világmindenség felfoghatatlan nagyságát is figyelembe véve, a kiak­názható energiamennyiség véges, és mivel a jelen lévő, állandóan fejlődni akaró civilizációknak nem áll érdekükben osztozni ezen a többiekkel, likvidálják a fellelt civilizációkat.Ez egy nagyon agresszív és erőszakos rivalizálást jelent felfogásban konstans módon, ahol minden fejlett faj túlélést veszélyeztető konkurenciát jelent mindenkire nézve, és ahol nem akar senki mérlegelni, milyen békés egy újonnan detektált civilizáció, ezért megelőző csapásként el kell őket pusztítani. Éppen ezért egy szuicid öngóllal érne fel, ha egy civilizáció különféle módokon, akár kapcsolatkeresés céljából felhívja magára a figyelmet, sokkal inkább egy óvatos léptű vadászként kell rejtőzködve osonnia az Univerzum sűrű erdejében, nem pedig potenciális áldozatként.

Ezért is eredményez ez egy sötét és néma csillagerdőt a galaxisunkban is, mert mindenki szándékosan rejtőzködik benne, féltve a saját létüket. És mindez egy logikus megoldást jelenthet a Fermi-paradoxonra, mely felteszi azt a kérdést, hol van a többi civilizáció, miért nem bukkanunk egyre sem? Persze nem kell készpénznek venni a sötét erdő elméletet, elvégre egy fejlett földönkívüli civilizáció, aki megtanult önmagával, a technológiájával és a környezetével békében, harmóniában és megértésben élni, nem feltétlenül akar más civilizációkat likvidálni, hanem inkább mindenkivel kooperálva, egy kozmikus béke égisze alatt mindent önzetlenül felvirágoztatva tevékenykedni - amolyan Star Trek felfogásban.

Idealista és utópisztikus kijelentés ez, melynek másik, disztópikus véglete a sötét erdő elmélet. Sajnos nem tudjuk, mi az igazság ezügyben, ami biztos, ha a saját történelmünkből indulunk ki, mindig leigáztuk azokat a gyengébb kultúrákat és civilizációkat, akikkel szembetaláltuk magunkat a Földön. Szóval ha az emberiségből indulunk ki - más összehasonlítási alapunk ugyanis nincs - akkor van okunk sajnos félni...

forrás:/UniverZoom Projekt/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák