+ A | - a | Visszaállít
2020. szept.
23
  Újabb részleteket tett közzé a NASA a 2024-es holdra szállásról
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Kulcsár Péter

Már lassan 60 éve annak, hogy az utolsó űrhajósok elhagyták a Holdat az Apollo–17 misszió végeztével, amit 1972-ben indítottak. Sokáig nem terveztek semmilyen küldetést bolygónk hűséges követőjének felszínére, 2020-ban azonban hirtelen felgyorsultak a folyamatok, ugyanis a NASA bejelentette, hogy nemcsak újból holdra szeretnének szállni, hanem egy állandó űrállomást is ki akarnak alakítani, továbbá egy emberi Mars-missziót is kilátásba helyzetek.Az amerikai űrhivatal frissítette az Artemis-programjáról szóló tervezetét, amellyel az első nőt
és a következő férfiakat szeretnék eljuttatni a Holdra négy év múlva.(kép forrása:NASA)

A NASA elmondása szerint az Artemis Holdkutató Program az elmúlt 18 hónapban komoly fejlődésen ment keresztül még úgy is, hogy az óriási SLS (Space Launch System) rakéta legutóbbi teszteléseivel meghaladták a pénzügyi kereteket.
Az SLS-sel kapcsolatos kísérletek egyébként a végső fázisba érkeztek, a következő két hónapban hajtják végre az utolsó indítási ellenőrzéseket, ezután a floridai Kennedy Space Centerbe szállítják az egységet, ahol összeszerelhetik és beépíthetik az Orion űrhajóba.

Amint az SLS megkapja a repüléshez szükséges engedélyeket, az első – még ember nélküli – Orion-misszió, az Artemis I 2021-ben indulhat útjának, amellyel tesztelhetik a különböző életfenntartó és kommunikációs rendszereket. Ezután következhet majd 2023-ban az Artemis II – ennél a küldetésnél már lesznek emberek is az űrhajó fedélzetén, és azt nézik meg, miként válik le a kriogén meghajtási szakasz, illetve gyakorolni fogják a repülési és dokkolási manővereket a világűrben.
Mindeközben a NASA kereskedelmi vállalatok szolgáltatásait felhasználva különféle eszközöket és technológiai vívmányokat juttathat el a Holdra évente kétszer, ezáltal potenciális leszállóhelyeket találhatnak, egyúttal feltérképezhetik az égitest felszínét.

A fő esemény, az Artemis III 2024-ben rajtolhat el – az Orion a Gateway-állomással együtt dokkolhat a landolóegységgel, majd leszállhatnak a Hold talajára. Az még egyelőre nem biztos, hogy a félautomata Gateway-t sikerül-e integrálni az űrhajóba 2023-ig, azt viszont már most leszögezték a mérnökök, hogy időjárásmérő rendszereket telepíteni fognak az égitesten.
A Gateway lényegében egy köztes szakaszként funkcionálhat az emberi missziók során, többek között segíthet majd a jövőben az Artemis bázisának megépítésében, amely új roverek, energiarendszerek és lakhelyek otthona lehet.

forrás:/liner/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. szept.
23
  Európai kivonulással fenyegetőzik a Facebook
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Az ügy előzménye, hogy szeptember elején az Ír Adatvédelmi Hatóság (IDPC) egy előzetes rendeletben felszólította a Facebookot, hogy állítsa le az USA-ba irányuló adattovábbítást. Bár az információ most vált ismertté, a rendelet már augusztus óta hatályban van. Az IDPC az Európai Bíróság júliusban hozott döntésére hivatkozott, amelyben a testület hatályon kívül helyezte azt az EU és az Amerikai Egyesült Államok között 2016-ban megkötött Privacy Shield nevű megállapodását, amelynek célja az volt, hogy biztosítsa az európai uniós állampolgárok adatainak megfelelő amerikai tárolását és kezelését.Az amerikai cég komoly vitába keveredett az ír adatvédelmi hivatallal.
A felmerült esetleges távozás az Instagramot is érintheti.

A Facebook most az ír hivatalnak küldött levelében azzal fenyegetőzött, hogy kivonul az európai piacról, ha az európai uniós piacfelügyelet nem biztosítja számára azt a szabadságot, hogy úgy működhessen, ahogy akar. Yvonne Cunnane, az óriáscég írországi jogi részlegének adatvédelmi felelőse hozzátette, hogy nem világos, hogy miként folytathatja a közösségi oldal és az Instagram az európai működését. Az állásfoglalásban a társaság kifogásolta, hogy az európai hatóságok csak ellene lépnek fel, más amerikai vállalatok ellen nem, ez pedig tisztességtelen.

Cunnane ezenkívül azt is bírálta, hogy túl későn tájékoztatták őket a döntésekről és immár csak három hetük maradt arra, hogy a legújabb dolgokra reagáljanak. Rámutatott, hogy a közösségi portál több millió európai felhasználó számára jelent fontos eszközt, továbbá egy komoly gazdasági platform is az európai vállalkozásoknak, amelyek a segítségével 208 milliárd eurós bevételt generáltak.

A fenyegetést persze aligha váltja be a Facebook, de ha mégis megtenné, akkor az összesen 410 millió embert érintene. Miután Európa a vállalat számára az USA után a második legnagyobb piac, így nagyon komoly bevételkiesést szenvedhetne el. Michael Veale, a University College London tudósa úgy reagált a hírre, hogy az európai kivonulás hírét senki sem hiszi el, az csak üres fenyegetés.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák