+ A | - a | Visszaállít
2020. okt.
06
  Szerdán földközelségbe kerülhet egy Boeing 747 nagyságú aszteroida
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
szerző: Kulcsár Péter

A NASA legutóbbi jelentéséből megtudhattuk, hogy egy hatalmas űrszikla közelít a Föld felé, és előreláthatólag október 7-én keresztezheti bolygónk pályáját.
A 2020 RK2 névre keresztelt kisbolygót először múlt hónapban fedezték fel a csillagászok. Az Apollo-aszteroidákhoz sorolt űrszikla valószínűleg nem hordozhat magában túl nagy veszélyeket, hiszen az előzetes számítások szerint békésen suhanhat el a Föld mellett.
A 2020 RK2 nagyjából 6,68 kilométer per másodperces sebességgel közlekedik az univerzumban, ami nagyjából 24 ezer km/h-nak felel meg. Az aszteroida 36-81 méter átmérővel rendelkezhet, szélessége körülbelül 50-81 méter körüli lehet

Hogy könnyebben szemléltetni tudjuk a kozmikus kődarab nagyságát, a Boeing 747 repülőgép szárnyfesztávolsága 68,5 méter, ebből kifolyólag maga a kisbolygó még ennél a gigászi földi monstrumnál is hatalmasabbnak bizonyulhat.

Az aszteroida magyar idő szerint szerda este 19:12-kor száguldhat el a Föld mellett – pánikra azonban nincs okunk, hiszen a szikladarab mintegy 3,8 millió kilométeres távolságban fog elhaladni, legközelebb pedig 2027 augusztusában találkozhatunk vele.

forrás:/liner/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. okt.
06
  Több tucatnyi szarkofág került elő egy ókori egyiptomi temetkezési helyen, Sakkarában
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
szerző: Lőkös Sándor

Az egyiptomi régészek a felfedezést az utóbbi évek egyik legnagyobbjának nevezik.Egyiptom 2020. október 3-án, szombaton mutatta be az 59 szarkofágból álló leleteket, amelyeket Sakkara ősi nekropoliszában tártak fel. A régészek szerint még tucatnyi további exhumálására számítanak az ókori főváros, Memphis lakói által használt temetkezési helyről.Sakkara, az UNESCO világörökség része, Kairótól mintegy 20 mérföldre délre található.A fából készült szarkofágok időben a 26. dinasztiába nyúlnak vissza, több mint 2500 évvel ezelőttre
(A videó indításához Katt ide! )

A szarkofágok többségében papok és legfőbb tisztviselők múmiái vannak - mondta az újságíróknak Khaled El-Anany, az antik tárgyakért felelős miniszter."Ezzel még nem ért véget a felfedezés - ez csak a kezdet" - tette hozzá a miniszter, Bastet macskaistennőnek ősi szent területén.

Az egyiptomi régészeti misszió által feltárt szarkofágokat sajtótájékoztatón mutatták be, 2020. október 3-án, az egyiptomi fővárostól, Kairótól 30 km-re délre fekvő Sakkarai-nekropoliszban. Az ásatás eredményeként három mély temetkezési kutat fedeztek fel, amelyben az 59 szarkofág több mint 2500 évig volt bezárva.
A többnyire festett szarkofágok hieroglifákkal vannak ellátva. Az egymás tetejére rakott koporsókat három temetkezési aknában tárták fel, amelyek 11, 12 és 13 méter mélyek voltak - közölték a tisztviselők. A restaurátorok a szarkofágokból kettőt felnyitottak, miközben az újságírók lökdösődtek, hogy megpillanthassák a múmiákat.
"A fedél levétele után megállapítottuk, hogy a két múmia a család nevét és címét viseli" - tette hozzá El-Anany.

Egyiptom legújabb felfedezése még nagyobb, mint a tavalyi 30 fakoporsó leleplezése Luxorban, mely felfedezést akkor az elmúlt évek legnagyobbjának neveztek.
A leleteket hamarosan áthelyezik a gízai piramisok közelébe, a Nagy-Egyiptomi Múzeumba. A kiállítást a tervek szerint jövőre, 2021-ben nyitják meg.

forrás: Lőkös Sándor FB oldala
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák