+ A | - a | Visszaállít
2020. nov.
04
  Végre ismét kommunikálnak a Voyager-2-vel
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
2020. március közepe óta október 29-én először küldtek parancsokat a Voyager-2-nek – írja a NASA. Az űrszondával kommunikáló antenna, a Deep Space Station 43 (DSS43) az utóbbi hónapokban fejlesztéseken és felújításon esett át. A földi irányításnak sikerült fognia a Voyager-2 jeleit, úgy tűnik, a parancsot gond nélkül tudta teljesíteni.Az ausztráliai Canberrában üzemelő DSS43 a Deep Space Network (DSN) része,
a hálózat feladata, hogy a Holdon túl járó űreszközökkel kommunikáljon (Kép: CSIRO)

Amíg az antenna nem üzemelt, nem tudtak parancsokat továbbítani a Voyager-2-höz, igaz, az állapotáról szóló információkat, illetve a tudományos adatokat tudták fogadni. A DSS43 több átalakításon is átesett, többek között két transzmitterét is lecserélték, ezek közül az egyik 47 év óta dolgozik.

A mostani csak egy teszt volt, az antenna 2021 februárjában fog ismét munkába állni. Brad Arnold, a NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársa és a DSN igazgatója szerint a teszt eredményei azt mutatják, hogy a munka az elvárásoknak megfelelően alakul. Az antenna 1972 óta, tehát már a Voyager-1 és Voyager-2 felbocsátása előtt is működött. A felújítás a későbbi, többek közt a Marsot érintő missziók során is hasznos lesz.
A Voyager-2 1977-ben indult, jelenleg pedig 18,8 milliárd kilométerre jár a Földtől. Pozíciója miatt egyedül a déli féltekéről tudja észlelni a Deep Space Network, itt egyetlen antenna, a DSS43 elég erős a feladathoz.

forrás:/National Geographic /
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. nov.
04
  Először sikerült levegőben található szén-dioxidból gyémántot előállítani
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
szerző: Kulcsár Péter

A gyémántkristályok azon túl, hogy pazarul mutatnak akármelyik eljegyzési gyűrűn és ékszeren, valamint nagyon drágák, óriási környezeti, illetve szociális terhet jelentenek a kitermelésük miatt.
Dale Vince brit multimilliomos és környezetvédő éppen erre a problémára szeretett volna megoldást találni, mégpedig úgy, hogy bányászat helyett éppen a levegőből akarta kinyerni ezt az értékes ásványt.
A The Guardian-nek adott interjúban Vince bejelentette, hogy a világ első szén-dioxidból megalkotott gyémántjait hozták létre, amelyekkel még a légszennyezés mértékének csökkentését is elősegíthetik, hiszen a légkörben található szén-dioxidot alakíthatnák át.
“A belélegzett levegőből gyémántot készíteni egy mágikus, futurisztikus ötlet – lényegében egy modern alkímia. Nem kell hozzá kibányásznunk a Földet, elég csupán a légkörből kinyernünk a szükséges anyagokat” – mondta Vince.

Az üzletember találmányát még a drágakövekkel foglalkozó Nemzetközi Gemológiai Intézet is akkreditálta. A vívmány nem is jöhetett volna a mostaninál jobb időpontban, ugyanis égető szükség van egy környezetkímélő bányászati megoldásra.
Negatív ökológiai és szociális hatásai vannak ugyanis a kitermelésnek, amelyek természetesen befolyásolhatják Földünk klímáját is. Ahhoz, hogy értékesíthető gyémántkristályokat hozhassanak a felszínre, 3,9 ezer liter vizet és több mint 108 kilogrammnyi szén-dioxidot kell felhasználni, nem beszélve a bányászat során fennálló inhumánus körülményekről.

Ezzel szemben Vince egy vadonatúj, biztonságos eljárással, az úgynevezett kémiai gőzfázisú leválasztás technológiájával állítja elő a gyémántokat. A levegőt egy lezárt kamrába sűrítik, majd 800 Celsius-fokra hevítik, és szénben gazdag metán gázt adagolnak hozzá. Ezen gázból származó részecskék később hozzákapcsolódnak a levegőben lévő szén-dioxidhoz, és gyémántkristályok jönnek létre.
A folyamathoz elengedhetetlen szén-dioxidot közvetlenül a levegőből vonják ki, míg a metánhoz szükséges hidrogént megújuló energiával működő elektrolízis-készülékkel állítják elő esőből származó vízmolekulákból – a technika minden egyes lépése tehát környezetbarát; más kérdés, hogy pénzügyi szempontból kifizetődő-e vagy sem.

forrás:/liner/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák