+ A | - a | Visszaállít
2020. nov.
09
  Egy Holdból kiszakadt óriási szikladarab keringhet a Mars körül
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Kulcsár Péter

A Mars excentrikus pályáján kering a 101429 (1998 VF31) kódnévvel ellátott aszteroida, ami az észak-írországi Armagh Obszervatórium és Planetárium (AOP) csillagászai szerint megegyező spektrográfiai értékeket mutat a Holdhoz képest.
Az asztronómusok úgy gondolják, hogy egy őskori becsapódás következtében a 101429 kilökődhetett az univerzumba, majd a Mars gravitációs erőinek hatására a vörös bolygó körül kezdett el keringeni.
A legújabb kutatások szerint a Mars körüli pályán száguldozó űrszikla a Föld hűséges követőjéből származhat

Az Icarus tudományos folyóiratban közzétett tanulmányból megtudhattuk, hogy a kutatóknak sikerült azonosítaniuk a 101429 aszteroida kémiai struktúráit, amelyek rendkívül hasonlítanak a Holdon fellelhető körülményekhez, ezért azt feltételezik, hogy a Naprendszer korábbi fejlődési fázisában válhatott le az égitestről.

Az AOP kutatója, Galin Borizov a következőképpen nyilatkozott a felfedezésről:“A szóban forgó aszteroida spektrumának részletei szinte megegyeznek a Hold krátereiben és hegységeiben található geológiai struktúrákkal.”

Habár a publikációban nem zárták ki annak a lehetőségét sem, hogy valójában egy Marsról leszakadt szikladarabról van szó, a Holddal való hasonlóság megkérdőjelezhetetlen.
Mivel a Naprendszer múltja igencsak eseménydús volt, ezért könnyen előfordulhatott, hogy a Hold korábban elveszíthette össztömegének és kőzetrétegének jelentős hányadát egy kozmikus randevú során.

Apostolos Christou, az AOP csillagásza a sajtóközleményben elmondta: “A korai Naprendszer máshogyan nézett ki, mint manapság. Az újonnan keletkezett bolygók közti űr tele volt törmelékekkel, gyakran történtek ütközések és becsapódások. A nagyobb aszteroidák folyamatosan találkoztak a Holddal és a többi égitesttel.”

forrás: /liner.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. nov.
09
  20 éve lakott a Nemzetközi Űrállomás
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A NASA október legvégén ünnepelte a kerek évfordulót, amelyen megemlékeztek a fontosabb eseményekről, egyben pedig kiemelték, hogy az egész emberiség nagy előrelépése volt az első nemzetközi űrállomás üzembe helyezése. Sokáig tartott az építgetés, a helyszín viszont nagyon hasznosnak bizonyult.A jövő azonban egyáltalán nem biztos, jöhet a magánszektor szerepvállalása

A hivatalos közleményben megjegyzik, hogy rengeteg érdekes és különleges kísérletre kerítettek sort az ISS fedélzetén, amely a mikrogravitációs környezet, a megszokottól eltérő körülmények miatt bizonyult rendkívül hasznosnak a szakemberek számára – nem beszélve ugyanezen körülmények emberi szervezetre gyakorolt hatásairól. Itt nem kizárólag az űrkutatás területén sikerült ennek köszönhetően előrelépni, hanem a gyógyászatban és a gyógyszerkutatásban is, hiszen egerek (és egyéb állatok) bevonásával különböző fehérjéket teszteltek, majd pedig alkalmaztak az érintett iparágakban. Az állomás, amely összesen 16 állam finanszírozásával, azok anyagi, technikai és szellemi hozzájárulásával jött létre, 19 különböző ország űrhajósainak adott eddig helyet, ez pedig még a jövőben is folytatódni fog, legalábbis amíg az anyagi háttér rendelkezésre áll.

Ez még néhány évig folytatódhat, az évtized közepétől azonban valószínűleg megszűnik majd az amerikai kormány hozzájárulása, ezzel pedig nagyon égetővé válik a kérdés, hogy mit kezdjenek majd az állomással. Jó eséllyel magánszereplőket vonnak majd be a finanszírozási folyamatba, ezzel pedig alapvetően eltérő legénység fordulhat majd meg a helyszínen, bár ez még a jövő kérdése. Addig is velünk marad az ISS, amelynek alumínium-titán gerince 110 méter hosszú, erre pedig 4 szettnyi napelem-kollekció, valamint 16, a legénység számára megfelelő nyomáson tartott modul csatlakozik.

Azt a hivatalos anyag végén is megemlítik, hogy a magánszektor bevonásával képzelik el a jövőt, amire konkrét példákat is említenek, ezt azonban egyelőre kisebb lépésekben valósítják meg, mielőtt a teljes állomásról levennék a kezüket.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák