+ A | - a | Visszaállít
2020. nov.
11
  Kína Föld körüli pályára állította a világ első 6G műholdját
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Bolcsó Dániel

Bár a konteóhívők még világszerte az 5G-től tartanak, és még ennek a használata sem terjedt el széles körben, Kína már javában teszteli a hálózati technológia következő generációját. Ennek keretében Föld körüli pályára állították a világ első 6G műholdját – írja a BBC.


A kínai Hosszú Menetelés-6 hordozórakéta felbocsátása 2020. november 6-án a kínai Tajjüanból,
fedélzetén 13 műholddal – Fotó: Zheng Taotao/XINHUA/AFP

A 6G technológia tesztelésére szánt eszközt 12 másik műholddal együtt bocsátották fel a Sanhszi tartománybeli Tajjüanból, a Hosszú Menetelés-6 nevű hordozórakétával. Ebből 10 kereskedelmi műhold, amelyeket a Satellogic nevű argentin cég fejlesztett.

A 6G működéséhez szükséges nagy sebességű technológia mellett a mezőgazdasági termelés problémáit monitorozó, illetve az erdőtüzek megelőzésére szolgáló technológiát is Föld körüli pályára juttatott Kína a pénteki misszió során.

forrás:/telex.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. nov.
11
  Újabb kábel szakadt le az Arecibo Obszervatóriumról
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Puerto Ricó-i idő szerint, 2020. november 6-án este újabb vezeték szakadt le az Arecibo Obszervatóriumról – írja a Phys.org. Augusztusban már történt egy hasonló eset, igaz, akkor a kiegészítő kábel kicsúszott foglalatából, míg a mostani főkábel egyszerűen leszakadt. A vaskos vezeték nemcsak az antennatányért károsította, hanem a környező kábeleket is.Néhány hónap alatt már a második vezeték vált le a legendás csillagvizsgálóról (Kép: UCF Today)

Az augusztusi és a mostani vezeték is ugyanarról a toronyról vált le. A balesetben senki sem sérült meg, a mérnökök jelenleg is dolgoznak a károk felmérésén. Egyelőre nem tudni, mi áll az eset hátterében, de elképzelhető, hogy az augusztus óta fennálló extra terhelés okozta a vezeték leválását. Az obszervatóriumhoz a napokban érkezett volna egy csapat, hogy elkezdjék helyreállítani az augusztusi károkat.

Francisco Cordova, az Arecibo Obszervatórium igazgatója szerint a stabilizálásig sok lesz a bizonytalanság. Mint mondta, folyamatosan monitorozzák a helyzetet, és reménykednek, hogy hamarosan többet is kideríthetnek a történtekről. A csillagvizsgálót egy intézmények közötti együttműködés keretében a Közép-Floridai Egyetem (UCF) kezeli. Az egyetem már szeptemberben megbízott több mérnökcéget, hogy vizsgálják ki az esetet. A UCF a NASA-t is értesítette, a helyszínen még drónokat is bevetettek az állapotfelmérés során. A szakértők bíznak benne, hogy új megerősítésekkel csökkenthetik az érintett toronyra nehezedő nyomást.

Az Arecibo Obszervatórium az 1960-as években épült, és a világ egyik legerősebb teleszkópjának ad otthont. A csillagvizsgáló információit világszerte használják a légköri, bolygótudományi, rádiócsillagászati és egyéb kutatásokra. Bár az augusztusi baleset óta az obszervatórium vizsgálatainak nagy részét felfüggesztették, az eddig gyűjtött adatok is igen hasznosak. A csillagvizsgáló átvészelt már több trópusi vihart, hurrikánt és földrengést, remélhetőleg a mostani károkat is hamar sikerül helyreállítani.

forrás:/Nat-Geo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák