+ A | - a | Visszaállít
2020. nov.
14
  Űrállomássá alakítaná az űrszemetet az egyik techcég
szerző: Kulcsár Péter

Habár a SpaceX egy jó ideje már újrahasznosítható rakétákat használ missziói során, a Föld körül felgyülemlett űrszemét még mindig komoly fejtörést okoz a csillagászoknak és az asztronautáknak egyaránt.
A Wired értesülései szerint az égető probléma kiküszöbölése céljából a Nanoracks nevű vállalat egy korszakalkotó ötlettel állna elő – összegyűjtenék az űrszemetet, majd az univerzum kellős közepén egy gép segítségével űrállomássá formálnák őket.
A Nanoracks vezérigazgatója, Jeffrey Manber elmondta, felkeltették a figyelmét a Föld körül keringő korábbi missziók elhagyatott egységei, amelyekből egy új technológia megalkotásával könnyedén működőképes bázisokat építhetnének.

Egy ilyen nagyszabású felújítási folyamatot egyelőre még senkinek sem sikerült végrehajtania a világűrbe, ezért a Nanoracks előreláthatólag májusban a SpaceX rakétájával egy robotot juttathat ki a kozmoszba, ahol próbafúrást végezhet el egy fémlemezen lezárt kamrában, így kiderülhet, pontosan milyen hatékonysággal lehet légüres térben helyreállítási műveleteket lebonyolítani.

“A NASA-nál már többször is elgondolkoztak azon, hogy érdemes lenne valamilyen módon felújítani az üzemanyagtartályokat. Mindezidáig elvetették az ötletet, mivel a technológia még nem volt elég fejlett hozzá.”-magyarázta Manber.
Ha Manber előzetes tervei helytállnak, azzal jelentős előrelépést érhetnének el, hiszen az eddigi hasznavehetetlen űrszemetet szó szerint aranybányává változtathatnák.

forrás:/liner.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák