+ A | - a | Visszaállít
2020. nov.
19
  Távoli exobolygók atmoszféráját vizsgálhatja az ESA vadonatúj űrteleszkópja
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Kulcsár Péter

Az Európai Űrügynökség (ESA) nemrég egy két évig elhúzódó részletes tanulmánysorozatra hivatkozva bejelentette, hogy 2029-ben exobolygó-kutató teleszkópot állíthatnak Föld körüli pályára.
A BBC riportjából kiderült, hogy a Légköri Távérzékelő Infravörös Exobolygó Nagy-Felmérés (ARIEL) névre keresztelt űrtávcsőt arra tervezik majd, hogy a Tejútrendszerben található exoplanéták légkörének kialakulását és az égitesteken uralkodó időjárási körülményeket vizsgálják a látható és infravörös sugarak hullámhossza segítségével.Fantáziakép az Arielről ( forrás: ESA)

Az ESA tudósai hamarosan nekivághatnak az építési szakasznak, mely során az űrteleszkóp dizájnját és megfelelő működését meghatározó különböző alkatrészeket tesztelhetik. A legnagyobb kihívást az 1,1 méter hosszú elsődleges tükörpanel jelentheti, amit ezüstborítású alumíniumból készíthetnek.
Egy ilyen tükörrel akár -230 Celsius-fok körüli extrém állapotok között is rendeltetés szerűen funkcionálhat a szerkezet, ami feltétlenül szükséges lesz, hiszen az űrtávcsövet hosszú évtizedekig szeretnék használni.

Rachel Drummond, az ARIEL nemzeti projektmenedzsere a következőképpen nyilatkozott a terveikről: “Ez lesz az első alkalom, hogy egy ilyen hatalmas távcsövet építhetünk alumíniumból. Azért csupán egyetlen fémet választottunk, mivel hideg körülmények mellett is egyben marad, és még ha össze is zsugorodik, szerkezetileg szignifikáns változások nem történnek rajta.”

Nem ez lesz az Európai Űrügynökség első exobolygó-felderítő egysége, a tavaly útjának indított CHEOPS ugyanis szintén a távoli, csillagok körül keringő, potenciálisan élhető égitestek felderítését tűzte ki fő céljának.

forrás:/liner/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. nov.
19
  A meghekkelt 3,3 milliárd...
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző: nordi

Azt, hogy nekem mekkora szerencsém van, már leírni is sokk. A múlthéten azt kívántam, hogy négy hét után legyen már újra gépisorsolás és ne a fakezű Freddie húzza ki a nyerőszámokat. Ezúttal teljesült a kívánságom...részben... Valóban, nem Freddie húzta ki a számokat, hanem Lola... viszont kézi sorsolás volt, tehát az általam beprogramozott számok kihúzása most szombatra maradt.

Na de térjünk a lényegre, hiszen 3,3 milliárdról beszélünk. Mivel az ötös lottó főnyereményét úgyis humanitárius célokra szántam, most megosztom veletek a szombati nyerőszámokat, hiszen van e nemesebb dolog a világon , mint az, hogy bárki számára elérhetővé tegyem az ötös lottó telitalálatát. Ráadásul a black friday jegyében a módszerem is nyilvánosságra hozom.

Azt mindenki tudja, hogy a számítógépes programok bináris rendszerben futnak, vagyis az 1 és 0 kombinációjából állnak. Mivel a 0, 01 és 00 elég ritkán szerepelnek a nyerőszámok között, új bináris rendszert fejlesztettem ki az 1 és a 2 számokra építve (vagyis: egykettőre)

Tehát ha szombaton gépi sorsolás lesz, a meghekkelt programom szerint a gép csak azokat a számokat dobja ki ,melyek az 1 és a 2 kívül más számokat nem tartalmaznak, vagyis 1,2,11,12,21,22. Ez viszont hat szám, de ne felejtsük el, hogy 6 -ból 5-öt lényegesebb könnyebb eltalálni, mint 5-öt a 90-ből.(de lehet, hogy a jövő héten a hatos lottót is megbuherálom.

A biztonság kedvéért azért megtettem minden variánst ahogy a mellékelt szelvényen is látható. Igaz volt egy pici malőr mikor leadtam a szelvényt, a gép a "játékba küldve" helyett a "biztosan ezt akarja?" felirattal válaszolt...

Természetesen ezt akartam hiszen a tévedéseim kijavítva, már nem kétséges, hogy én viszem el a főnyereményt, esetleg még egy páran akik bíznak bennem és a lottótársaság meghekkelt programjában. Úgy kell nekik... meg nekem is....

kapcsolódó:Újra több mint három milliárd az ötös lottón Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák