+ A | - a | Visszaállít
2020. nov.
24
  Rejtélyes sötét sugarak áramlanak ki az egyik fekete lyukból
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Kulcsár Péter

A csillagászok a Hubble űrtávcső által készített felvételek tüzetes átvizsgálása során egy olyan szupermasszív fekete lyukra bukkantak, ami hosszú, sötét fénynyalábokat lövellt ki magából a világűrbe.
A Harvard & Smithsonian Asztrofizikai Központ tudósai a The Astrophysical Journal Letters tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban arról írtak, hogy egyelőre csak találgatni tudnak azzal kapcsolatban, milyen jelenségek állhatnak a misztikus sugárzások mögött.
Az asztronómusok úgy gondolják, hogy valószínűleg kozmikus porfelhőkön keresztül áramló fénysugarakról lehet szó, amelyek úgy törhetik át az univerzumban lebegő maradványokat, mint a napfény a felhőket a Földön (kép:nat-geo)

Judy Schmidt csillagász fedezte fel először a különleges jelenséget a Hubble fényképein még tavaly, amelyeket ki is posztolt a Twitterre. A kutatók elmondása szerint éppen ezek a fotók keltették fel az érdeklődésüket, mivel szerették volna kideríteni, milyen folyamatok lehetnek a felelősek a misztikus fénynyalábokért.

“Szinte azonnal észrevettem a sötét sugarakat, amint megnyitottam a fájlt Photoshopban, és elkezdtem rajta módosítani a fényviszonyokat. Tudtam, hogy valami szokatlant találtam.” - magyarázta Schmidt.
A fő kérdés az maradt, hogy a fekete lyuk körül lévő vékony, gyűrű formájú rétegben található por honnan származhat, valamint hogy miért áramlik ki szabadon, szinte kontrollálatlanul minden irányba az univerzumba.

forrás:/liner/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák