+ A | - a | Visszaállít
2021. jan.
18
  Történelmi pillanat: repülőről küldtek műholdakat az űrbe
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Richard Branson milliárdos átalakított 747-es repülője a szárnya alól lőtt ki műholdakat az űrbe. Ilyen még soha nem történt.Repülőgép szárnyai alól indított rakétával állított pályára műholdakat Richard Branson űrvállalkozása, a Virgin Orbit. A rakétát, amely tíz kis műholdat szállított, a milliárdos régi 747-esénel szárnya alól lőtték ki vasárnap.Ez volt az első alkalom, hogy repülőgépről sikerrel lőttek ki űrrakétát. A videó indításához Katt ide!

A Virgin csapata már tavaly májusban megpróbálkozott ezzel, ám akkor a Newton-3 motornak folyékony oxigént szállító rendszer hibája miatt a kísérlet meghiúsult. Vasárnap viszont hibátlanul működött. A Cosmic Girlnek nevezett, módosított 747-es a kaliforniai Mojave sivatagból szállt fel helyi idő szerint 10 óra 50 perckor (magyar idő szerint 19 óra 50 perc) a Csendes-óceán felé.

Valamivel kevesebb mint 60 perccel később a 10 500 méter magasan szálló gép élesen jobbra dőlt, és elengedte a szárnya alá erősített, 21 méter hosszú rakétát, amelynek motorja, a LaucherOne másodperceken belül beindult, és az űr felé lőtte az eszközt. Néhány órával később megerősítették, hogy körülbelül 500 kilométer magasan kibocsátotta a műholdakat. „Az űr egy új kapuja nyílt meg éppen” – mondta Dan Hart, a Virgin Orbit igazgatója.

Richard Branson 2009 óta keresi azt a technológiát, amellyel betörhetne a műholdiparba, először 2012-ben, a farnborough-i nemzetközi légi kiállításon mutatta be elképzeléseit.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák