+ A | - a | Visszaállít
2020. júl.
29
  Július 30-án indulhat a NASA Mars-szondája
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Landy-Gyebnár Mónika

Az indításra alkalmas időszak ugyan augusztus közepéig tart, de ha semmi nem jön közbe, már most csütörtökön tanúi lehetünk a nagyszerű eseménynek.
Magyar idő szerint kora délután, 13:50-kor nyílik az első alkalom a Mars 2020 szonda, és vele a Perseverance rover indítására a floridai Cape Canaveral Légibázis 41-es indítóállásról. Remélhetőleg technikai probléma nem adódik, ami ilyen esetekben közbejöhet, az az időjárás: ha túl erős a szél, vagy zivatar van az űrközpont környezetében (ez utóbbi nyáron ott sem ritkaság), az indítást elhalasztják.

Amennyiben ez lesz a helyzet, úgy augusztus 15-ig van további lehetőség a kilövésre. Minden nap egy-egy 2 órás időablak áll rendelkezésre, amelyben 5 perces időközökben lehet megadni a pontos indítási időt.
A startot élőben közvetíti a NASA, ha szeretnék követni az eseményeket, akkor a NASA TV Katt ide!
vagy a NASA LIVE Katt ide! oldalán tehetik meg.

Az űrszonda egy Atlas-V 541 típusú nehézrakétával kel útnak, ugyanilyen rakéta indította útnak a Curiosity rovert és az InSight Mars szondát is. A szonda útja jó fél évig tart majd, így 2021 februárban érkezhet meg a vörös bolygóra. A szonda magával viszi a Marsra leereszkedő Perseverance rovert, és a kísérleti helikoptert is. A rover mozgó laborként maga is végez számtalan mérést (hasonlóan a Curiosity jól ismert tevékenységéhez), ám emellett egy, a későbbiek során a Földre hozandó marsi talajminta-csomagot is összegyűjt.

A NASA eszköze a harmadikként kel útra, az Emirátusok és Kína már elindították saját Mars-szondájukat.

forrás:/Nat-Geo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. júl.
27
  Júliusban pezseg a Mars kutatása: két ország először indított űrszondát, jövő héten pedig egy NASA-küldetés indul több hónapos útjára
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Derekas Aliz

Július folyamán három űrszonda is elindul a Mars felé. A kínai Tianwen–1 az egyike annak a három merész missziónak, amelyeket a vörös bolygóhoz küldenek ebben az évben. Az Egyesült Arab Emírségek Reménység nevű orbiterét a hét elején indították, míg az Egyesült Államok eszköze, egy hatkerekű marsjáró, a Perseverance rover indítását a jövő hétre tervezik.
A Tianwen–1 űreszköz útban van a Marsra, miután sikeresen felbocsátották a dél-kínai Hainan-szigetről. Nevének magyar jelentése “kérdések az égtől”, ez az ország első kísérlete landolni a vörös bolygón.


A leszállóegységet, orbitert és egy rovert tartalmazó, 5000 kg tömegű űreszközt július 23-án, helyi idő szerint 12:41-kor juttatták fel a világűrbe a Vencsang Űrközpontból egy kínai Hosszú Menetelés 5 rakéta segítségével. 36 perccel később az eszköz sikeresen elérte a Mars felé vezető pályáját.

“Ez egy igazán nagyra törő misszió, amely megmutatja a kínai űrprogram jelentős fejlődését, és büszkék lehetnek magukra” – mondta David Flannery, a brisbane-i Queensland University and Technology asztrobiológusa.

A hivatalos kínai források egyelőre nem árultak el sok részletet a Tianwen-1-ről, sem a költségéről, sem az indítás előkészületeiről. “Egy Mars-misszió meglehetősen kockázatos vállalkozás, így érthető, hogy miért nem közölnek minden részletet.” – nyilatkozta Ji Wu, a Pekingben található Kínai Nemzeti Űrközpont korábbi vezetője. Ji vezető kutató volt Kína egy korábbi, 2011-es sikertelen próbálkozásában, hogy orbitert küldjenek a Marsra egy orosz rakétával.Tianwen–1, művészi elképzelés Kína első marsjárójáról. (forrás: CNSA)

A Tianwen–1 most az űrben halad, mígnem februárban eléri úticélját. Ekkor néhány hónapot fog eltölteni azzal, hogy pozícionálja magát a leszálláshoz, majd áprilisban az orbiter a Mars légkörébe engedi az leszállóegységet és a marsjárót, amely azután valahol az Utopia Planitia területén fog landolni. Ez egy hatalmas marsi síkság tele vulkanikus sziklákkal, majd három évtizeddel ezelőtt a NASA Viking–2 leszállóegysége ugyanitt ért marsi talajra. Amennyiben minden rendben megy, Kína a második ország lesz az USA után, amely lágyan bocsát le rovert a Marsra. A hatkerekű, napelemes rover a tudomány számára érdekes területeken végez majd kutatásokat.

Az orbiter egy egész marsi évig fog keringeni a Mars körül, és kommunikációs kapocs lesz a rover számára, amit kb. 90 marsi napra terveztek, ez közel 93 földi napnak felel meg.
A kínai misszió fő céljai a bolygó teljes felmérése, amely magában foglalja a geológiai struktúrák, a felszíni jellegzetességek és a klíma tanulmányozását. Az orbiteren hét tudományos műszer található, míg a roveren további hat. Ezek között több kamera, felszíni radar és egy spektrométer található.

A rover mágnesestér-detektora értékes információkat adhat a Mars múltbeli mágneses mezejéről, amely megvédhette a bolygót a káros sugárzástól. A felszíni radarja segít majd érzékelni a felszín alatti geológiai struktúrákat.
A NASA űrmisszióiban a Mars kutatása mindig is központi szerepet játszott. Most új országok is képviseltetik magukat a Mars felfedezésében. Kína mellett az Egyesült Arab Emírségek is nemrég bocsátotta fel saját marskutató szondáját.

Habár az időjárás miatt kétszer is elhalasztották, végül július 20-án sikeresen elindították Japánban a Tanegasima Űrközpontból az Egyesült Arab Emírségek első bolygóközi szondáját, a Reménység marsszondát. Az 1350 kg tömegű űreszközt Föld körüli pályára állították, hogy onnan megkezdje 7 hónapos utazását a Marsra. Az Emírségek Mars Misszió (EMM) 2021 februárjában éri el a vörös bolygót, és közel 2 évnyi tudományos munkát fog végezni, amelynek során a marsi klímaváltozást fogják tanulmányozni egy teljes marsi év alatt. A Reménység megérkezése egybeesik az Emirátus függetlenségének 50. évfordulójával.A Reménység űrszonda, amely a Mars légkörét fogja tanulmányozni (forrás: MBRSC/CU-LASP)

A Reménység űreszköz a NASA Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN (MAVEN) misszió örökségére épül, amely még jelenleg is a Mars körül kering. Többek között a MAVEN mutatta ki, hogy a napszél milyen gyorsan fosztotta meg a Marsot az ősi légkörétől. A Reménység egyik célja, hogy megválaszolja azt a kérdést, hogy a Nap hogyan befolyásolja továbbra is a marsi légkört.

A Reménység három műszert visz magával: egy digitális fényképezőt, amely a vízjég és az ózon szintjét méri a Mars alacsony légköri területein, egy infravörös spektrométert, amely a por, jégfelhők és vízpára teljes eloszlását méri szintén az alacsony légköri magasságokban, valamint egy spektrométert, amely a magasabb légkörben lévő hidrogén és oxigén változását méri.

Kb. 10 napon át a Reménység a nap különböző időpontjaiban fog légköri adatokat gyűjteni a teljes bolygóról – mondja Pete Withnell, a University of Colorado (Boulder) munkatársa és a misszió programmenedzsere. Ez először is lehetővé teszi a tudósoknak, hogy megértsék a Mars hőmérsékletének, pára- és portartalmának napi ciklusait.

A korábbi missziók vagy adott helyi időben, vagy legtöbbször a felszín egy adott pontjáról szolgáltattak adatokat. Míg ezek a missziók bőséges tudással halmoztak el minket, számos kérdés maradt nyitott a Mars általános klímaváltozásával és légkörének változásával kapcsolatban. Az EMM által sokkal teljesebb képet kaphatunk a vörös bolygóról.

Azzal, hogy a Mars alsó- és felsőlégkörét is egyszerre vizsgálják, a kutatók jobban megérthetik majd a kapcsolatot a bolygó két légköri rétege között. A két réteg közötti csatolás során az alsóbb rétegekből gáz kerül a felsőbb rétegekbe, amely végül elvész a világűrben. A kutatók azt remélik, hogy a vizsgálataikkal jobban megérthetik majd a marsi légkör fejlődését. Ezáltal talán betekintést nyerhetünk abba, hogy hogyan vált mára az ősi, óceánban gazdag marsi édenből puszta sivatag nagyon vékony légkörrel.

Meglepő módon az űrmisszió legnagyobb kihívása nem a tervezéssel és mérnöki munkákkal adódott, hanem azzal, hogy az űrszondát eljuttassák Japánba a járvány kellős közepén – nyilatkozta Omran Sharaf, az EMM projekt igazgatója. A kutatók nem is gondolták, hogy a Reménység Dubaiból Tanegasimába szállítása lesz a leginkább időkritikus dolog, de a COVID-19 járvány miatt a repülőtereket lezárták, ami nagyban megnehezítette az utazást az indítóállomásra.

Ebben a hónapban még egy űreszköz indul a Mars felé. Július 30-án tervezik a NASA Perseverance roverének indítását. Ez az eszköz az ősi élet nyomai után fog kutatni, talaj- és kőzetmintákat fog begyűjteni, és ezeket visszajuttatja majd a Földre. A Perseverance szintén 2021 februárjában éri el a vörös bolygót, a Jezero kráterben fog landolni, és legalább egy marsi évre (687 földi nap) tervezik az élettartamát.

Reméljük, hogy mindhárom misszió sikeresen eléri szomszédos bolygónkat, és vizsgálataikkal mind többet megtudhatunk a vörös bolygóról.

forrás:/csillagaszat.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. júl.
27
  A Tesla megállíthatatlan: Elon Musk kétmilliárd dolláros részvénycsomagot hívott le
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
A Tesla Inc. ügyvezető igazgatója második részvénycsomagját is lehívhatta nem sokkal a sikeres űrhódító akciója után, de csak öt év múlva kezdhet vele kereskedni.
150 milliárd dollár fölé ért az elektromosautó-gyártó piaci értékelése kedden, annak ellenére, hogy a részvényeseinek száma csökkent, írja a Bloomberg.
Azóta a Tesla többet ér, mint a Toyota, a Volkswagen és Hyundai együttvéve.

Elon Musk második lehívható részvénycsomagjában 1,69 milliárd dollárnyi részvényopció vált számára elérhetővé, de leghamarabb csak öt év múlva adhatja őket tovább. Ha most továbbadhatná, 2,1 milliárd dollárral lehetne gazdagabb.
Az első részvénycsomagot májusban tudta lehívni, miután a cég értékelése elérte a 100 milliárd dolláros álomhatárt.

A Musk és az igazgatótanács közötti tizenkét részes részvénycsomag-megállapodás példa nélküli, az egyes csomagokhoz különböző mérföldkövek elérésével férhet hozzá Musk, akár egy videojátékban.
A harmadik ilyen csomaghoz azután férhet majd hozzá, hogy egy hathónapos időszakban a cég átlagértékelése eléri a 200 milliárd dollárt, a 3 milliárd dolláros EBITDA-t vagy a 35 milliárd dolláros árbevételt.

forrás:/forbes/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. júl.
27
  Amerika nem állt le az UFO-kutatással, és találtak is valami furcsát
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi
Az Egyesült Államok továbbra is kitartóan próbál magyarázatot találni a pilótáival történt furcsa égi jelenségekre, e tevékenységet pedig jövőre is folytatják: egy kiszivárgott jelentés szerint az UFO-kutató kormányügynökség megkapta a szenátusi hozzájárulást, amely anyagilag is támogatja a programot. A csoport egyesek szerint bizonyítékokkal rendelkezik arról, hogy nem vagyunk egyedül.

Nem feloszlatták, csak más néven és egy másik hírszerző szervezet alá dugva működik az Egyesült Államok UFO-programja, amelyről az illetékes amerikai szervek, köztük a Pentagon határozottan azt állította: befejeződött. A The New York Times szerint az amerikai szenátus egy bizottsága már engedélyezte, hogy a csoport jövőre, vagyis 2021-ben is furcsa égi jelenségek után kutasson, e munkát pedig anyagilag is támogatják.A titkos kormányügynökséget Unidentified Aerial Phenomenon Task Force-nak (röviden UAP-nak) nevezik. A csoport elsődleges feladata, hogy magyarázattal szolgáljon az Egyesült Államok légterében történt furcsa incidensekre, és azokról részletes beszámolót készítsen. A kormányügynökség nem kimondottan űrlényeket keres, azokat a különös objektumokat igyekeznek kivizsgálni, amelyek akár egy másik nemzet kémeszközei is lehetnek.

A The New York Times cikkére reagálva Amerika egyébként kitartott korábbi állítása mellett, amely szerint az eredeti UFO-program tényleg véget ért. Azt viszont elismerték, hogy az USA védelmi minisztériuma (Department of Defense, DOD) egy új szervezetet hoz létre (ez a már említett UAP), hogy kivizsgálja a szokatlan “találkozásokat”, és azokról rendszerint tájékoztatást adjanak. Olyan ügyeket értenek ez alatt, mint a korábban nyilvánosságra hozott UFO-videók, melyek létezését a Pentagon előbb letagadta, később viszont elismerték, hogy a felvételek valódiak.

Az eredeti programmal kapcsolatban állók, köztük Harry Reid volt demokrata szenátor azt reméli, hogy a UAP azoknak a jelenségeknek is utánajár, amelyek végre tisztázzák, egyedül vagyunk-e az univerzumban. A politikus elmondása szerint erre a kérdésre régóta tudjuk a választ, ő legalábbis hiszi, hogy vannak idegen világok, az égből pedig valóban pottyannak le tárgyak, melyeket laboratóriumokban vizsgálnak. Reid egy vele készült interjúban azt is állította,
hogy a tudomány már rábukkant olyan anyagokra, melyek eredetét a mai napig nem sikerült igazolni.

Az egykori szenátor szavait erősíti Eric W. Davis asztrofizikus is. A tudós hosszú éveken át dolgozott a Pentagonnak, nem egyszer pedig olyan tárgyak is a kezébe kerültek, melyekről végül egy dolgot tudott csak leírni a jelentésében: azt, hogy nem a Földről származnak. Ugyanakkor sem Dawis, sem Reid nem állt eddig elő konkrét, kézzel fogható bizonyítékokkal. Márpedig azok nélkül minden ufósztori csak egy, a sok összeesküvés-elmélet közül. talajon, rengeteg minden kiderülhet belőle.

forrás:/hvg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. júl.
25
  Hamarosan megtudjuk, milyen hangja van a Marsnak
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A NASA következő rovere a történelem során először visz majd mikrofont a Marsra – írja a Futurism. A Perseverance misszió roverén nem is egy, hanem kettő lesz az eszközből, így végre belehallgathatunk abba, hogy milyen hangokat hallanánk, ha a Marson élnénk.Az első mikrofon a landolóegységben lesz, így nemcsak láthatjuk, hanem hallhatjuk is majd, ahogyan az Entry, Descent and Landing (EDL) rendszer – remélhetőleg – biztonságban leteszi a vörös bolygó felszínére a rovert. A második mikrofon a marsjáró SuperCam eszközébe épül bele.

A mikrofonok nemcsak a környezetről, de a rover állapotáról is értékes információkat nyújtanak majd a NASA csapatának, hiszen ha hallják, hogyan fúr, hogyan közlekedik a marsi talajon, rengeteg minden kiderülhet belőle.

forrás:/parahir/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. júl.
25
  Megalkották a teljesen vághatatlan anyagot
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
szerző: Molnár Csaba

A tengeri állatok meszes váza, illetve a grapefruit héjának struktúrája adta az ötletet a brit Durhami Egyetemen és a német Fraunhofer Intézetben kifejlesztett Próteusz fantázianevű anyagnak. A nevét a görög mitológia alakváltó istenéről kapta, mivel ez az anyag is képes a rá ható erő hatására úgy megváltoztatni a szerkezetét, hogy ezáltal ellensúlyozza a rá ható erőt.A Próteusz keresztmetszeteFotó: Durham University 4d ultrahang

A Próteusz a fejlesztő kutatók publikációja szerint gyakorlatilag vághatatlan. Hiába mennek neki flexszel, fúróval, vízsugárral, a felszíni rétegen ezek még áthatolnak, de az anyag struktúrája eközben dinamikusan megváltozik, és a vágószerszám egyszerűen nem képes mélyebb sebet ütni benne.

Az anyag celluláris felépítésű alumínium fémhabba ágyazott kerámiakockákból épül fel. Ehhez hasonló a mészvázas állatok külső váza is, amely biopolimerbe épített kemény pikkelyekből áll. Ez egyszerre biztosítja a keménységet, és az erőhatások eloszlatásához szükséges alakíthatóságot. A külső erőhatás miatt az anyag részecskéi mozogni kezdenek, és ellentétes erőhatást fejtenek ki a szerszámra, ami így megakad.


A találkozást a szerszámok jobban megsínylik, mint maga a Próteusz ( a videó inditásához Katt ide!

A találkozást a szerszámok jobban megsínylik, mint maga a Próteusz, hiszen a vibráló ellenerő kifejezetten romboló hatást fejt ki rájuk, áll a Scientific Reportsban közölt tanulmányban. A szerszám és az anyag részecskéinek együttes rezgése korlátlan ideig fenntartható - már ha bírja a szerszám. De általában nem bírja. A tesztek során minél tovább próbálták átvágni az anyagot, annál jobban eltompult a szerszám, és csakhamar már esélye sem volt.

Az ellenálló képességet csak tovább növeli, hogy a vágás kezdetén fragmentálódó kerámiadarabkák betöltik az anyag szerkezeti sérüléseit, és minél gyorsabban mozog a szerszám, annál tömörebb és erősebb védőréteget képeznek a sérülés belsejében. A kerámiaszemcsék lekerekített felszínén a vágóvízsugár is szétterül és lelassul, ezáltal elveszíti élét.
Az anyagból különböző biztonsági berendezéseket lehet majd csinálni, például vághatatlan biciklizárat, biztonsági ajtót, páncélt.

forrás:/EurekAlert/index/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. júl.
23
  3 furcsa bolygóra bukkant a TESS
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A NASA és egyéb, szintén a területtel foglalkozó szervezetek oldalain a napokban egyszerre 3 bejelentés látott napvilágot, amelyekben a közelmúltban visszaigazolt exobolygók nevét és azok jellemzőit veszik sorra. Itt bőven akadtak meglepő részletek, így érdemes gyorsan végigfutni a felsoroláson.

A Nature magazin lapján a tőlünk mintegy 750 fényévre lévő TOI-849 b részleteivel kapcsolatban olvashatunk egy új tanulmányt, amelyben kiemelik, hogy a Neptunusz méretéhez fogható, a Földhöz képest nagyjából háromszor nagyobb exobolygóra bukkantak, amely viszont sűrűségét tekintve nagyjából megegyezik a Földdel, miközben tömegét illetően éppen 40-szer nagyobb annál. Ez alaposan meglepte a szakembereket, a jelenleg rendelkezésre álló elméletek szerint ugyanis a bolygóformálódás során itt nem lenne szabad megállnia a hasonló példányoknak, a tömeg növekedésének folytatódnia kellene egészen addig, amíg a Jupiterhez hasonló méretű gázóriás jön létre, itt viszont felmerül annak lehetősége, hogy a gázokból álló külső rétegeket a csillagból érkező, az általunk megszokotthoz képest mintegy 2 ezerszer nagyobb sugárzás egyszerűen elsodorta, így maradhatott vissza a belső, szilárd golyó. Ezt az elméletet erősíti a tény, hogy a bolygó mindössze 18 óra alatt kerüli meg csillagát, ahhoz ugyanis nagyon közel helyezkedik el.Az űrteleszkóp egymás után bukkan érdekes jellemzőket felvonultató közeli égitestekre

Még június legvégén számoltak be a NASA illetékesei egy másik érdekes bolygóról, amely tőlünk 670 fényévre helyezkedik el, és a KELT-9 b nevet viseli. Magát az égitestet még 2017-ben igazolták vissza az áthaladásos módszerrel, itt tavaly július és szeptember között viszont további 27 alkalommal figyelték meg a bolygót és annak csillagát, feljegyezve a furcsa jellemzőket. A gázóriás még a Jupiternél is csaknem kétszer nagyobb, tömegét tekintve azonban már 2,9-szeres az eltérés. Csillagát 36 óra alatt kerüli meg, viszont mindig ugyanazon felét mutatja a házigazda felé, ezen oldalt pedig a rendkívül erős sugárzás miatt 44 ezerszer több energia éri, mint a Föld felszínét, a hőmérséklet így a 4300 Celsius-fokot is eléri. Maga a csillag is érdekes páciens, ez kétszer nagyobb a Napnál, annál átlagosan másfélszer forróbb, mivel azonban 38-szor gyorsabban forog (és alig 16 óra alatt tesz meg egy teljes fordulatot), ez összenyomott hatást kelt, ahogy a csillag a sarkoknál laposabbnak mutatkozik, középen pedig kiszélesedik. Emiatt a felszíni hőmérsékletben 800 Celsius-fokos különbségeket mértek, ami a kísérőn is komoly kilengéseket okoz, egyben elválasztva a „téli” és „nyári” szezont.
A harmadik exobolygó, amelyről egy rövid videó is látható Katt ide!

A harmadik exobolygó, egyfajta laboratóriumként szolgál a maga M-típusú törpecsillagával, a törmeléket tartalmazó méretes korongjával, valamint az AU Mic b névre keresztelt bolygójával. A csaknem 32 fényévre lévő csillag alig 20-30 millió éves, ez meglehetősen hűvös, míg a bolygó 8,5 nap alatt kerüli meg azt – a kísérő tömegét tekintve 58-szor nagyobb a Földnél, amivel szintén a Neptunuszhoz hasonló planéták kategóriáját bővíti ki.
A kutatók általában a fényesebb csillagokra koncentrálnak, viszont az utóbbi időben a haloványabb példányokat is megvizsgálták, így bukkantak a bolygóra, amely szintén tovább gazdagíthatja tudásunkat.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. júl.
21
  Viszonylag nagy eséllyel találkozhatunk többfarkú gyíkkal
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi

Közismert tény, hogy a gyíkok képesek visszanöveszteni farkukat, bizonyos esetekben azonban több farok is létrejön a regeneráció során.Egy friss tanulmány alapján a véltnél sokkal több gyík él több farokkal – számol be a Live Science. Bár szemtanúk korábban is beszámoltak sokfarkú egyedekről, többnyire izolált esetekről volt szó, így eddig nem sikerült felmérni, hogy mennyire is gyakori a jelenség.Azok a szerencsések közé tartozom akik már láttak kétfarkú gyíkot, sőt egy albumot is volt lehetőségem csinálni róla
az album megnyitásához Katt ide! (képek nordi)

James Barr, a Perth-i Curtin Egyetem munkatársa és csapata feljegyzések alapján vizsgálta a kérdést. A szakértők 400 évnyi adatot elemezve 175 faj példányait tudták tanulmányozni, így hozva létre a sokfarkú gyíkok első globális adatbázisát.

Számos gyík képes megszabadulni farkától, amikor fenyegetést érez: a levált testrész eltereli a ragadozók figyelmét, amíg az élőlények elmenekülnek. A leválást követően gyorsan megindul a farok regenerálódása, bizonyos esetekben azonban a mechanizmus során több farok alakul ki. Pelegrinék szerint ennek hatására azonos hosszúságú részekből felépülő ikerfarok, vagy még furcsább külsejű, eltérő méretű farkakból álló struktúra jöhet létre. Utóbbira egy extrém eset az argentin teju, 2015-ben egy olyan példányt dokumentáltak a szakértők, amelynek egy sérülés után hat farka is kinőtt.

A csapat arra jutott, hogy a többfarkúság nem is olyan ritka a gyíkok körében: világszerte az állatok mintegy 3 százalékának lehet egynél több farka. Barr szerint kérdéses, hogy a több farok milyen hatásokkal jár, hiszen feltételezhetően jelentősen megnöveli az élőlények tömegét, de akár a párválasztást is befolyásolhatja.

forrás:/Nat-Geo/

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. júl.
20
  A magyar Puli nyerte a NASA pályázatának fődíját
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
Olyan megfigyelőeszközt terveztek, amely egy holdjáró hasán is elfér. Az ötletet 30 ezer dollárral (kb. 9,2 millió forinttal) jutalmazta a NASA.
A Puli Space Techologies ötlete végzett az első helyen, így a magyar csapat kapta a NASA “Honey, I Shrunk the NASA Payload” (magyarul nagyjából “Drágám, összepréseltem a NASA rakományát”) című kihívásának több mint 9 millió forintot érő (30 ezer dolláros) fődíját – derül ki a NASA közleményéből.
Kép forrása :© Puli Space Technologies

Az űrügynökség azért írta ki a pályázatot, hogy külsős csapatokat ösztönözzön egészen kicsi tudományos műszerek fejlesztésére. A hold- és úgy általában bolygókutatás egyik gyakori problémája, hogy a különféle méreszközök nagy méretűek, nehezek, a működésük pedig sok energiát emészt fel.

A budapesti székhelyű Puli egy Lunar Water Snooper nevű műszert tervezett, amely a holdi talajban, a regolitban lévő hidrogént (és így például a fontos holdi nyersanyagot, a vízjeget) keresi és vizsgálja. A fejlesztés egy holdjáróra erősítve működik, amíg előbbi felfedezi a tájat.

A másik kategória a holdi környezet tanulmányozásával foglalkozott, amelyet a Team Sun Slicer csapata nyert meg a Sun Slicer nevű fejlesztésükkel. A műszer a Nap aktivitása mellett a holdi sugárzást is figyeli.

A felhívást idén áprilisban tette közzé a NASA.

forrás:/hvg/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. júl.
18
  Hurrá, most már a fagyi is rasszista...
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi

szerző: Georg Spöttle

Az USA egyik kedvenc jégkrémmárkáját az Eskimo-t is megtalálták a világmegváltó, neo-marxista, széplelkek. Az eszkimó szó rasszista kiabálták, rázták az öklüket és lengették az Antifa zászlót.Mindig is érdekelt a nyelvészet és a népek kultúrája, ezen belül is vallásuk, önképük. Szóval a helyzet az, hogy igazából nem is tudni honnan lehet levezetni az eszkimó szót. Egyes nyelvészek szerint az észak-amerikai indiánok nevezték a sarkividéki embereket ayaskimew-nek, azaz hótaposó fonóknak. Az északi népek ágakból vagy csontokból és bőrből készítettek remek, nagyfelületű hótaposókat, hogy ne süllyedjenek el derékig a hóban (csodás darabok vannak a koppenhágai nemzeti múzeumban), ergo elég logikus magyarázatnak tűnik. Egy másik teória szerint az eszkimó nyershús evőt jelent. Az Anishinabe amerikai őslakos törzs (már nem írhatunk indiánt) ashkipok kifejezése utalhat erre, bár amerikai nyelvészek szerint erre sincs megkérdőjelezhetetlen bizonyíték. Ám még ha így is lenne az Északisark népei a vitaminok nagyrészét a nyersen elfogyasztott halból és fókahúsból (pl., máj) nyerik.

Most az Inuit szóval akarják helyettesíteni az eszkimót. Inuk=ember, Inuit=emberek. A legtöbb polárvidéki törzs csak embernek nevezi magát, illetve népcsoportját. Vannak törzsek, akiknek a nyelvében nem fordul elő az inuk és az inuit szó. A Yupik és az Inupiat törzseknél is így van és ők szimplán Eskimo-nak hívják népeiket. A Mackenzie-terület törzse az Inuvialuit, Észak-Alaszkában hívják Inuitnak magukat, míg Grönlandon Kalaallit a törzs neve.
Ez a tipikus eset, amikor már keresztényebbnek akarunk lenni a pápánál is. A cég viszont megígérte, hogy az év végéig átnevezi termékét...

forrás:/Georg Spöttle FB/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák