+ A | - a | Visszaállít
2022. dec.
29
  Több száz ufóészlelést jelentettek az amerikai katonák az elmúlt fél évben
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi
Az Egyesült Államok védelmi minisztériumának illetékesei arról számoltak be, hogy az amerikai hadsereg, haditengerészet és légierő személyzetének tagjaitól 2022-ben több száz ufóészlelésről szóló jelentés érkezett be az All-domain Anomaly Resolution Office-hoz (AARO) – a Pentagon ezen szervezete vizsgál minden olyan észlelést, ami az emberiség jelenlegi tudásával nem magyarázható, és mivel fél éve működik, ez a több száz eset valójában csak az elmúlt fél évet jelenti.Az AARO igazgatója, Sean Kirkpatrick szerint a megmagyarázhatatlan jelenségeket levegőben, víz alatt és az űrben is észlelték, ám egyik sem utal földönkívüli objektumra vagy tevékenységre.
Még novemberben a Pentagon egyik névtelenséget kérő tisztségviselője a New York Timesnak nyilatkozva elmondta, hogy több bejelentett észlelésre is sikerült már magyarázatot találni, ezek többnyire kínai és orosz és más államok „viszonylag közönséges” drónjai, illetve egyszerű meteorológiai léggömbök voltak.

forrás:/player/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2022. dec.
23
  ....
Kategória: Hí­rek - Közzétette: nordi

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2022. dec.
21
  Több száz UFO-bejelentést kapott idén a Pentagon erre szakosodott irodája
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi
Az amerikai Pentagon egy új irodát állított fel júliusban azért, hogy a beazonosítatlan repülő tárgyakról érkező bejelentéseket összegyűjtsék. Nemcsak a levegőben, hanem a vízben és az űrben érzékelt azonosítatlan tárgyakról szóló beszámolókat is megvizsgálják, és csak idén már több száz bejelentést kaptak, de egyelőre egyik sem jelent bizonyítékot földönkívüli létformákra - írja a The Guardian.Nagy biztonsági kockázatot jelentenek az azonosítatlan repülő tárgyak, mivel valószínűleg ismeretlen, külföldi hadi technológiai fejlesztések eredményei.

Az iroda célja az is, hogy csökkentsék annak a kockázatát, amit a katonai repülőgépek és létesítmények találkozása jelent ezekkel az ismeretlen tárgyakkal, illetve hogy minél előbb ki tudják deríteni az eredetüket.

A pilóták viszont sokszor nem mernek beszélni az ilyen esetekről, mert félnek a megbélyegzéstől, ezért külön bejelentési csatornákat hoztak létre számukra.
A The Guardian felidézte, hogy idén májusban az amerikai kongresszus több mint 50 év után meghallgatást tartott a témában, mivel akár földönkívüliekről, akár korábban nem ismert, orosz vagy kínai technológiáról van szó, az ilyen tárgyak biztonsági kockázatot jelentenek az ország számára.

forrás:/ szmo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2022. dec.
20
  Sikertelen kapcsolatfelvétel az InSight űrszondával
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző:Oláh Tamás

2022. december 18-án a NASA InSight űrszondája nem reagált a Földről érkező kommunikációs kísérletre. A leszállóegység energiaszintje a várakozásoknak megfelelően hónapok óta csökken a napelemekre rakódott por miatt, és feltételezhető, hogy az űrszondától végleg búcsút kell vennünk.Az InSight 2022. december 11-én küldött felvétele a Mars felszínéről. Könnyen lehet, hogy ez lesz az utolsó kép, melyet a leszállóegység a Vörös Bolygó felszínén készített. Kép forrása: NASA/JPL-Caltech

A küldetést irányító csapat utoljára 2022. december 15-én vette fel a kapcsolatot az eszközzel. Ahogy arról korábban írtunk, a NASA már egy ideje készül az űrszonda küldetésének lezárására. Ha az eszköz két egymást követő alkalommal nem kommunikál a Mars körül keringő űrszondákkal, akkor a küldetés befejezettnek tekinthető.

A következőkben a mérnökök ismét megpróbálják felvenni a kapcsolatot a leszállóegységgel, ám ha ez is sikertelennek bizonyul, akkor 4 évnyi kutatómunka után az InSight missziója hivatalosan is lezárul.
Amennyiben újabb információk érkeznek, mindenképpen beszámolunk róla.

forrás:/spacejunkie.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2022. dec.
09
  NASA igazgató állítja a CNN-nek: NEM VAGYUNK EGYEDÜL a világűrben
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi
A NASA legfőbb vezetője, Bill Nelson olyat mondott, ami előre vetítheti a nagy felfedést, a földönkívüli élet bizonyítékainak a nyilvánosságra hozatalát.
Bill Nelson nem hiszi, hogy csak a mi a bolygónkon alakult ki civilizált és szervezett élet. A NASA új igazgatója nem először beszél erről az elméletéről.
Sokak szerint a NASA vezetője előre vetíti, hogy hamarosan bekövetkezhet a Nagy Felfedés.

A Virginiai Egyetem egyik oktatójával beszélgetve azt ecsetelte a NASA igazgatója, kell, hogy legyen élet a Földön kívül is. A CNN-nek nyilatkozva is egyértelművé tette álláspontját.
Bill Nelson kijelentését arra alapozta, hogy az univerzum egyrészt hatalmas, másrészt rendkívül összetett, így kicsoda ő, hogy azt mondja: csak a mi bolygónkon alakult ki „civilizált és szervezett élet”.

Egy, a témában készült és hivatalos dokumentációból pedig – amit 2021 júniusában hoztak nyilvánosságra – az is kiderült, hogy az eltelt években összesen 144 azonosítatlan tárgyat észleltek. Ezek eredetére máig nem sikerült egyértelmű magyarázatot találni.
Azt ugyanakkor már a jelentés napvilágra kerülése előtt is hangsúlyozták a szakértők, hogy az azonosítatlan tárgy alatt nem elsősorban földönkívüli technikát kell érteni.

És a világ kormányai sokkal több információval rendelkeznek az idegenekről, de lassanként csepegtetik az információkat, nehogy tömegpánik törjön ki, vagy vallások semmisüljenek meg a bejelentés hatására.
Az ugyanis hogy nem vagyunk egyedül a kozmoszban, egy megrengető felismerés lesz a civilizációnk számára – ígérik.

forrás:/kritikus24/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2022. dec.
03
  Az Orion elhagyja Hold körüli pályáját és elindul hazafelé
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Bobák Zsófia

A NASA Artemis I missziója a végéhez közeledik: az elmúlt napokban a Hold körül távoli retrográd pályán keringő Orion űrkapszula a küldetés 16. napján elvégezte az első manővert, ami a pálya elhagyásához szükséges és lassan hazafelé indul. A Földhöz csak jóval később érkezik meg, közben egy alkalommal, december 5-én, még egyszer közel kerül a Holdhoz: 127 kilométerre halad el a felszínétől.


A misszió során különféle tudományos kísérletekre és vizsgálatokra is sor került, többek között a 12. naptól kezdődően a Európai Szervízmodul hajtóműveinek működését is tesztelték, ami az Artemis II küldetéshez való előkészületek részét képezi, valamint a star tracker (csillagkövető) rendszer nyolc próbájának nagy részét is elvégezték. A 14. napon a napelemek módosított irányú elhelyezkedését vizsgálták, pontosabban azt, hogy milyen hatással van a panelek teljesítményére, ha a meghatározott pozíciójukból 20 fokkal kimozdítják őket. A kapszula december 11-én ejtőernyős landolás után a Csendes-óceánba csapódik majd San Diego partjainál.

forrás:/rakéta/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2022. nov.
26
  A NASA tudni véli, miért vagyunk egyedül a világegyetemben
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
A válasz nem túl szívderítő, de talán elkerülhető. A tudósok szerint azért nem találkoztunk még idegen élettel, mert az intelligens társadalmak hajlamosak kiirtani magukat - és az emberi faj lehet a következő.
A NASA Sugárhajtási Laboratóriumában működő kutatócsoport egy korábbi elméletet, a Nagy Szűrőt használta fel következtetéseik magyarázatára – írja a Sky News.


Eszerint az univerzum történetében már számtalan más civilizáció létezett, de mind kihalt már azelőtt, hogy kísérletet tehetett volna arra, hogy felvegye a kapcsolatot más civilizációkkal. Jelentésük – A nagy szűrő elkerülése: A Földön kívüli élet és az emberiség jövője az Univerzumban – azt sugallja, hogy az emberi faj is erre az útra fog lépni."Azt feltételezzük, hogy egzisztenciális katasztrófa várhat ránk, ahogy társadalmunk egyre mélyebben fedezi fel a világűrt.(kép:Hubble telescope)

Az általunk ismert élet megszűnhet, a fejlődésünk üteme egyenes arányban áll a bukásunk súlyosságával.
Az elmélet önvizsgálati időszak szükségességére hívja fel a figyelmet: megfelelően kell megközelítenünk szorult helyzetünket, foglalkoznunk kell a kihívásokkal és módszerekkel, melyekkel csökkenthetjük az emberiségre és a Földön élő közel kilencmillió másik fajra leselkedő kockázatot" – fogalmaztak.

A még szakértői véleményezés előtt álló jelentés – amelynek szerzői Jonathan Jiang, Philip Rosen, Kelly Lu, Kristen Fahy és Piotr Obacz – olyan veszélyeket említett, mint az aszteroidacsapás, a nukleáris háború, a világjárványok, az éghajlatváltozás és a mesterséges intelligencia. A Nagy Szűrő elméletet az 1990-es évek végén Robin Hanson, a George Mason Egyetem közgazdásza vetette fel elsőként.

forrás:/infostart/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2022. nov.
16
  Újra úton a Hold felé – elindult az Artemis-1
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző:Landy-Gyebnár Mónika

A küldetést különböző műszaki okok miatt többször halasztották már, ám a november 16-i indítást minden rendszer rendben várta, annak ellenére, hogy néhány napja a Nicole trópusi ciklon is megközelítette a floridai űrközpontot, miközben a rakéta már az indítóálláson várakozott. A rakéta, magyar idő szerint éjszakára eső üzemanyagtöltése közben egy folyékonyhidrogén-szivárgást észleltek, amikor már majdnem teljes volt a tankolás. A földi indítószemélyzet e célra kiképzett speciális egységét a rakétához küldték, hogy egy utántöltő szelep csavarját meghúzzák. A feladattal a tervezett indítási ablak kezdete előtt 2 órával végeztek, ezt követően a tankolást is rendben befejezték. A következő probléma egy, az indítást felügyelő radarállomással volt, amellyel megszakadt az adatkapcsolata az irányítóknak. Hamarosan kiderült, hogy egy hibás hálózati eszköz miatt nem elérhetőek a radar adatai, ennek a cseréje is megtörtént időben, ám a teszteléséhez még egy kis időre volt szüksége a csapatnak.A csúszásokat követően végül magyar idő szerint 2022. november 16-án reggel 7:48-kor került sor.

Az SLS szupernehéz rakéta és az Orion űrhajó (ezúttal csak szenzorok ezreivel felszerelt bábukat szállít élő utasok helyett), illetve a hordozórakéta felső fokozata, miután az Oriont a Hold felé útjára bocsátotta, számos nanoműholdat is pályára állít.

Az Orion 4 nap alatt ér el a Holdig, ahol a Hold gravitációja segítségével retrográd pályára áll, amelynek közelpontja 100 kilométerrel a felszín felett lesz. Az e pályán eltöltött idő során számos eszközét teszteli, majd a küldetés 21. napján visszaindul a Föld felé. Az út során összesen 2,1 millió kilométert tesz meg az űrjármű! Az indítástól számított 25. napon, vagyis 2022. december 11-én érkezik haza, a légkörben 40 ezer kilométer per óráról 480 kilométer per órára fékeződik, eközben a hőpajzsa 2800 Celsius-fokra forrósodik. A küldetés egyik legfontosabb feladata lesz az, hogy a hőpajzsot éles körülmények közt teszteljék (természetesen korábban laborkörülmények közt erre már sor került).

A fékezőernyői segítségével aztán tovább lassít, végül a Csendes-óceánba pottyan, a tervek szerint San Diego közelében, ahol a rá várakozó hajó kiemeli az óceánból. A küldetés teljes időtartama alatt folyamatosan mérik a körülményeket az Orion belsejében is, hiszen ez lesz a főpróba az emberes repüléshez.

forrás:/ng.24/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2022. nov.
10
  Kína olyan szélerőmű farmot épít, ami hússzor akkora kapacitással rendelkezik majd, mint a paksi atomerőmű
szerző:Bobák Áron

Kínában az elmúlt években egymás után létesítik a nagyobbnál nagyobb szélerőmű farmokat, amelyeknek köszönhetően az ország mostanra a világ legnagyobb szélenergia-kitermelőjévé vált: Kína önmagában több szélenergiát termel, mint az USA és az Európai Unió együttvéve, a kapacitás alapján pedig a világ teljes szélenergia-termelésének több mint a 25%-ával rendelkeznek. Az is igaz, hogy az egy főre jutó megtermelt szélenergia tekintetében az ország még így sincs ott a világ élmezőnyében, és mivel Kínának rengeteg tengeri területe van, így még bőven van lehetőségük a további fejlődésre.A Tajvani-szorosban tíz kilométer hosszan elnyúló szélerőműfarm annyi energiát fog termelni,
ami 13 millió háztartás számára elegendő.


A napokban Chaozhou városvezetése jelentette be, hogy a következő ötéves terv keretében egy minden eddiginél nagyobb tengeri szélerőmű farmot fognak létesíteni a Tajvani-szorosban, amely 43,3 GW-os összkapacitásával több mint kétszer annyi energiát fog termelni, mint a jelenlegi legnagyobb - egyébként szintén Kínában található - ilyen létesítmény - számol be róla az Interesting Engineering. A tervek szerint a szélerőműfarm - amelynek építése még 2025 előtt megkezdődik - nagyjából 43-49%-os kihasználtsággal tud majd üzemelni, és a számítások szerint mintegy 13 millió háztartás energiaszükségletét fogja fedezni. Ez még kínai mércével mérve is meghatározó mennyiség, hiszen a hivatalos statisztikák szerint az országban mintegy 520 millió háztartás van, ami azt jelenti, hogy a chaozhou-i szélerőműfarm a teljes lakosság mintegy 2,5%-ának elegendő kapacitással fog rendelkezni.

Az ilyen fejlesztésekre nagy szüksége is van Kínának, ha tartani akarják a 2020-ban meghatározott célt, amely szerint az ország 2060-re eléri a teljes karbonsemlegességet. Az Our World in Data statisztikai oldal 2020-as adatai szerint Kína messze a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, hiszen a távol-keleti ország önmagában a világ teljes kibocsátásának mintegy 30%-ért felel. Az is igaz ugyanakkor, hogy ha ugyanezeket a számokat lakosságarányosan vizsgáljuk, akkor Kína egy főre jutó kibocsátása alig magasabb, mint az Európai Unióé, és messze elmarad olyan országok számaitól, mint az Egyesült Államok, Oroszország, Kanada vagy Ausztrália.

forrás:/raketa/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2022. nov.
05
  Az Artemis holdrakétája visszatér az indítóállásra
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi

A NASA már nyár vége óta szenved azzal, hogy elindítsa történelmi küldetését, az Artemis I programját, ám folyamatosan merültek fel problémák, emiatt mindig csúszott a kilövés, legutóbb az időjárási viszonyok miatt kellett elhalasztania a kilövést.
Már sokan várják azt a pillanatot, hogy elinduljon az SLS rakéta, mely az első lépés lesz a Hold-küldetésnek. Ma késő este végre visszakerül az indítóállásba a rakéta, hogy november 14-én megpróbálják elindítani. A legutóbbi hurrikán veszély miatt vissza kellett vinni a hatalmas SLS-t a jármű-összeszerelő épületbe, ahol eddig különböző teszteket hajtottak végre rajta.

Most azonban megteszi a 6,4 kilométeres távot a kilövőállásig, ahol november közepéig fog várakozni. Az első kilövés során nem fog embert vinni magával a rakéta, csupán az Orion űrhajót, ami a tervek szerint megkerüli majd a Holdat. Az amerikai űrügynökség mérnökei már nagyon izgatottak és reménykednek abban, hogy a novemberi dátum végre sikert fog hozni.

forrás:/androgeek/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:   <<        >>  
Hírkategóriák
....
...
....