+ A | - a | Visszaállít
2020. aug.
22
  A 48. napon... búcsú a C/2020 F3 (NEOWISE) üstököstől
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző: Lionel Majzik

Nem emlékszem arra, hogy készítettem-e valaha olyan felvételt, amit minél tovább szerettem volna a háttértárolón őrizni. Július 31-én egy "búcsúfelvételre" álltam a távcső mellé, hogy jelképesen elköszönjek a C/2020 F3 (NEOWISE) üstököstől.A negyvennyolcadik napon, 2020. augusztus 20-án este,
helyi idő szerint 21:56-kor aktuálissá vált, igaz nem ilyen módon és egy sokkal halványabb üstököst látva.
Ezzel tegnap, az általam számozott magyarországi megfigyelési napok véget értek.

A holdfázis és a tanévkezdési kötelezettségeim miatt, nem tudom tovább észlelni a már 202 millió kilométer távolságban lévő üstököst, szeptember második felében pedig fényképezhetetlen lesz a tápióbicskei észlelőhelyemről.
Ez nem azt jelenti, hogy nem lesz több C/2020 F3 (NEOWISE) publikáció, hiszen az augusztusi fényképeim többségét még nem volt alkalmam feldolgozni. Három saját és legalább még három robottávcsöves felvételem várat még publikálásra, akárcsak néhány animáció és egy összefoglaló videó.
Terveim szerint legközelebb szeptember második felében a déli félgömb egyik robottávcsövével még megpróbálom detektálni a csóvás vándorunkat, de utána új célpontok után kell néznem.

Összegezve: Őszinte leszek, eléggé elfáradtam. Ennyire rövid idő alatt, ilyen mennyiségű anyagot még soha nem dolgoztam fel. Sajnos augusztusban pedig más tényezők is közrejátszottak, hogy megcsúsztam a folyamatos publikálással. Sokan kérdezték, hogy miért raktam bele ennyi energiát, erre azt tudom mondani, hogy "amit megtehetsz ma, ne halaszd holnapra!". Hihetetlenül szerencsés helyzetben voltam, hogy pedagógusként épp a nyári szabadságom idején követhettem az üstököst, ezért úgy is fogalmazhatok, hogy ez életem egyik nagy lehetősége volt. Természetesen soha nem vagyok elégedett, most sem vagyok az. Rengeteg tanulsággal szolgált az elmúlt időszak - főleg az időjárás előrejelzésekben való hitem csappant meg - de a lehetőségeimet igyekeztem maximálisan kihasználni. Arra is rá kellett jönnöm, hogy az általam használt belépőszintű DSLR fényképezőgép sokszor kevésnek bizonyult ehhez az üstököshöz és inkább visszahúzott, mintsem segített volna.

Ezeket félretéve egy nagyszerű emlékekkel teli időszakon vagyok túl: csodálatos hajnalok és emlékezetes éjszakák - minden perce kincs volt, hiszen a mi korosztályunknak ez volt az első sötét égbolton is megfigyelhető fényes üstökös!
A elmúlt 48 nap mérlege:18 átfotózott éjszaka, 122 GB adat, 3766 képfájl.
A C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös pedig elindult hosszú útján, hogy a 9100-as évek második felében visszatérjen hozzánk...

forrás:/Lionel Majzik Photography/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák