+ A | - a | Visszaállít
2020. szept.
23
  Újabb részleteket tett közzé a NASA a 2024-es holdra szállásról
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Kulcsár Péter

Már lassan 60 éve annak, hogy az utolsó űrhajósok elhagyták a Holdat az Apollo–17 misszió végeztével, amit 1972-ben indítottak. Sokáig nem terveztek semmilyen küldetést bolygónk hűséges követőjének felszínére, 2020-ban azonban hirtelen felgyorsultak a folyamatok, ugyanis a NASA bejelentette, hogy nemcsak újból holdra szeretnének szállni, hanem egy állandó űrállomást is ki akarnak alakítani, továbbá egy emberi Mars-missziót is kilátásba helyzetek.Az amerikai űrhivatal frissítette az Artemis-programjáról szóló tervezetét, amellyel az első nőt
és a következő férfiakat szeretnék eljuttatni a Holdra négy év múlva.(kép forrása:NASA)

A NASA elmondása szerint az Artemis Holdkutató Program az elmúlt 18 hónapban komoly fejlődésen ment keresztül még úgy is, hogy az óriási SLS (Space Launch System) rakéta legutóbbi teszteléseivel meghaladták a pénzügyi kereteket.
Az SLS-sel kapcsolatos kísérletek egyébként a végső fázisba érkeztek, a következő két hónapban hajtják végre az utolsó indítási ellenőrzéseket, ezután a floridai Kennedy Space Centerbe szállítják az egységet, ahol összeszerelhetik és beépíthetik az Orion űrhajóba.

Amint az SLS megkapja a repüléshez szükséges engedélyeket, az első – még ember nélküli – Orion-misszió, az Artemis I 2021-ben indulhat útjának, amellyel tesztelhetik a különböző életfenntartó és kommunikációs rendszereket. Ezután következhet majd 2023-ban az Artemis II – ennél a küldetésnél már lesznek emberek is az űrhajó fedélzetén, és azt nézik meg, miként válik le a kriogén meghajtási szakasz, illetve gyakorolni fogják a repülési és dokkolási manővereket a világűrben.
Mindeközben a NASA kereskedelmi vállalatok szolgáltatásait felhasználva különféle eszközöket és technológiai vívmányokat juttathat el a Holdra évente kétszer, ezáltal potenciális leszállóhelyeket találhatnak, egyúttal feltérképezhetik az égitest felszínét.

A fő esemény, az Artemis III 2024-ben rajtolhat el – az Orion a Gateway-állomással együtt dokkolhat a landolóegységgel, majd leszállhatnak a Hold talajára. Az még egyelőre nem biztos, hogy a félautomata Gateway-t sikerül-e integrálni az űrhajóba 2023-ig, azt viszont már most leszögezték a mérnökök, hogy időjárásmérő rendszereket telepíteni fognak az égitesten.
A Gateway lényegében egy köztes szakaszként funkcionálhat az emberi missziók során, többek között segíthet majd a jövőben az Artemis bázisának megépítésében, amely új roverek, energiarendszerek és lakhelyek otthona lehet.

forrás:/liner/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák