+ A | - a | Visszaállít
2022. okt.
17
  A napelemnél 10-szer több áramot termel ez a lapát nélküli szélturbina, és ez még nem is a legjobb benne
Az energiaigényt hatékonyabban elégíti ki, miközben zajtalan és a madarakat sem veszélyezteti – ígéri szabadalmaztatott szélturbinájáról az Aeromine Technologies. És ami egyre értékesebb tulajdonsága: gyártója szerint minimálisra csökkenti az energiatárolás költségeit.

A versenyautók szárnyaihoz, légterelőihez hasonlóan használja ki a kisebb és nagyobb légáramlatokat az Aeromine által szabadalmaztatott szélturbina, így generál energiát. A vállalat szerint készülékének telepítése feleannyiba kerül, mint a hasonló teljesítményű napelemes rendszeré. Más szempontból még jobban jön ki az összehasonlításból: a gyártó közleménye szerint tizedannyi helyen elfér, azaz adott méretű felületen tízszer annyi áramot termel, mint egy napelem.Világrekordot döntött egyetlen szélturbina, ami 18 000 háztartást képes ellátni energiával (A videó inditásához Katt ide! )

A rendszer működéséhez 20–40 egységet szerelnek fel a lokáción általában uralkodó szélviszonyokhoz igazítva. És Magyarországon ülve még ezeknél is jobb hír: az Aeromine szerint szélenergiát kihasználó rendszerének jóval kisebb az energiatárolási igénye, mint a napelemes megoldásoknak.

Ez itthon azért fontos, mert múlt héten kiderült: az állam felfüggeszti a napelemrendszerek hálózatra csatlakozásának lehetőségét, és mindenkinek magának kell megoldania az áram tárolását. Ez pedig harmadával nagyobb telepítési költséget eredményez. A most elérhető akkumulátortechnológia mellett így viszont – a mai tarifákkal számolva – jó eséllyel meg sem térül az energiatároló beszerzése.

A gyártó szerint megoldása fontos előrelépést jelent abban, hogy a háztetőkre szerelhető energiatermelő megoldások között versenyképes alternatívát jelentsenek a szélgenerátorok. Hatékonysága mellett azért is, mert a hagyományos szélturbinákkal ellentétben csendesen működik, illetve a környék madarai számára sem jelent veszélyt.
A technológiát jelenleg kereskedelmi célra – mint raktárépületek, irodaházak és adatközpontok –, valamint társasházak számára ajánlják.

forrás:/hvg/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák
..
....
...