+ A | - a | Visszaállít
2022. nov.
10
  Kína olyan szélerőmű farmot épít, ami hússzor akkora kapacitással rendelkezik majd, mint a paksi atomerőmű
szerző:Bobák Áron

Kínában az elmúlt években egymás után létesítik a nagyobbnál nagyobb szélerőmű farmokat, amelyeknek köszönhetően az ország mostanra a világ legnagyobb szélenergia-kitermelőjévé vált: Kína önmagában több szélenergiát termel, mint az USA és az Európai Unió együttvéve, a kapacitás alapján pedig a világ teljes szélenergia-termelésének több mint a 25%-ával rendelkeznek. Az is igaz, hogy az egy főre jutó megtermelt szélenergia tekintetében az ország még így sincs ott a világ élmezőnyében, és mivel Kínának rengeteg tengeri területe van, így még bőven van lehetőségük a további fejlődésre.A Tajvani-szorosban tíz kilométer hosszan elnyúló szélerőműfarm annyi energiát fog termelni,
ami 13 millió háztartás számára elegendő.


A napokban Chaozhou városvezetése jelentette be, hogy a következő ötéves terv keretében egy minden eddiginél nagyobb tengeri szélerőmű farmot fognak létesíteni a Tajvani-szorosban, amely 43,3 GW-os összkapacitásával több mint kétszer annyi energiát fog termelni, mint a jelenlegi legnagyobb - egyébként szintén Kínában található - ilyen létesítmény - számol be róla az Interesting Engineering. A tervek szerint a szélerőműfarm - amelynek építése még 2025 előtt megkezdődik - nagyjából 43-49%-os kihasználtsággal tud majd üzemelni, és a számítások szerint mintegy 13 millió háztartás energiaszükségletét fogja fedezni. Ez még kínai mércével mérve is meghatározó mennyiség, hiszen a hivatalos statisztikák szerint az országban mintegy 520 millió háztartás van, ami azt jelenti, hogy a chaozhou-i szélerőműfarm a teljes lakosság mintegy 2,5%-ának elegendő kapacitással fog rendelkezni.

Az ilyen fejlesztésekre nagy szüksége is van Kínának, ha tartani akarják a 2020-ban meghatározott célt, amely szerint az ország 2060-re eléri a teljes karbonsemlegességet. Az Our World in Data statisztikai oldal 2020-as adatai szerint Kína messze a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, hiszen a távol-keleti ország önmagában a világ teljes kibocsátásának mintegy 30%-ért felel. Az is igaz ugyanakkor, hogy ha ugyanezeket a számokat lakosságarányosan vizsgáljuk, akkor Kína egy főre jutó kibocsátása alig magasabb, mint az Európai Unióé, és messze elmarad olyan országok számaitól, mint az Egyesült Államok, Oroszország, Kanada vagy Ausztrália.

forrás:/raketa/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák
..
....
...