+ A | - a | Visszaállít
2023. ápr.
22
  Galaktikus arc
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
szerző: Koncz Attila

Galaktikus arc - Két összeolvadó galaxis formál emberi ábrázathoz hasonló látványt Nem, nem photoshopos átverésről van szó. A felvétel valódi, méghozzá a Hubble űrteleszkóp készítette 2019. június 19-án. Elképesztő, nemde? Ezt a lélegzetelállítóan szokatlan alakzatot mutató galaxisütközést sikerült az idei nyáron rögzítenünk, mely eseményben a két összeolvadó galaxis látványa teljesen úgy hat számunkra, mint egy kozmikus arc. A két galaxis központi régiói alkotják a formáció "szemeit".Úgy tűnik, hogy a természeti törvények a lehető legnagyobb léptékben dolgozó univerzális művésznek bizonyulhatnak. Ami még érdekesség lehet ezzel kapcsolatban, hogy ez a meghökkentő képződmény tőlünk kb. 704 millió fényévre helyezkedik el, vagyis kb. 704 millió évvel ezelőtti múltállapotában látjuk ezt az űrbéli pillanatképet. Azóta valószínűleg már szinte teljesen összeolvadt a két csillagváros, csak mi még a távoli múltjukban láthatjuk ezt a számunkra relatíve éppen lezajlódó eseményt. Viszont olyan kiváltságos helyzetben vagyunk éppen hozzá képest a Tejút nevű spirálgalaxisnak egy átlagos csillagának egy Föld nevű kőzetbolygóján, hogy ilyen, számunkra elképesztően inspiráló pillanatnyi állapotban csíphetjük el a távcsöveinkkel - és ez még természetesen emberi életünk során hosszú ideig így lesz.

Arp-Madore 2026-424 néven kategorizáltuk a felvételeinken jelenleg fuzionáló két csillagvárost, melyek láthatóan megközelítőleg azonos méretűek. Az összeütközés hatására a galaxisok űrkorongjai elkezdtek kifelé húzódni, az érzékelhető "frontális turbulencia" pedig így a csillagkeletkezés heves hullámait váltotta ki. A nemrég megszületett csillagoknak a mibenlétéről a kékesen fénylő, kísérteties hatást kiváltó gyűrű árulkodik, amiből felépül a képzeletbeli galaktikus arcunknak az orra, a szája és maga az egész "ábrázatnak" a körvonala.

A különleges, pillanatnyilag is látható űralakzat számunkra hosszú ideig ilyen állapotban lesz megfigyelhető, csillagászati léptékben nézve azonban rövid életűnek fog bizonyulni, mivel csupán mintegy 50-100 millió esztendőn át marad ilyen "űrpofázmány"-státuszban fenn. Kb. 1 milliárd éven belül a két galaxis már olyan mértékben fog egybe olvadni teljes egészében, hogy a különálló múltjukra már nem igazán lehet majd következtetni - természetesen ez a fúzió, mint az előző bekezdésben is leírtam, minden bizonnyal már végbe is ment a tőlünk való jelentős távolsága miatt.

forrás:/UniverZoom Projekt/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák
..
....
...