Hír: Tervezzen illemhelyet a Holdra!
(Kategória: Hogy mik vannak ?!...)
Küldte: nordi
szombat 27 június 2020 - 12:07:45


A NASA új pályázata holbéli illemhelyek tervezésére hívja fel a publikum figyelmét.
Az űrhajón és a Hold felszínén is használható illemhely tervezésére írt ki pályázatot az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a 2024-ben induló Artemis holdmissziója számára – olvasható a hivatal portálján. „Egyértelmű, hogy nem ez áll a misszió fókuszában, de azt se akarjuk, hogy olyan legyen a mosdóhelyzet, mint hajdan az Apollón” – monda Mike Interbartolo, a Lunar Loo Challenge (Holdillemhely-kihívás) projektmenedzsere
.A verseny kiírását csütörtökön tették közzé, innovatív megoldásokat remélve. A nyertes pályázók 35 ezer dolláros (11,1 forint) pénzdíjon osztozhatnak. Nagy utat tett meg az űrvécék technológiája az Apollo-korszak óta, amikor a zsákokat az űrhajósok hátsójára kellett ragasztani olyan körülmények között, amelyek nem mindig voltak elég biztonságosak. Az egyik küldetés hangfelvételeinek leírásában olvasható, amint egy űrhajós azt mondja társának: „Ez meg honnan jött? Egy darab ürülék lebeg a levegőben!”

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) hatalmas, ipari jellegű, orosz gyártmányú a mosdó, amely elszívó technikával győzi le a mikrogravitációt. A NASA azonban olyan berendezést keres, amely az űrhajón kívül ugyanolyan jól szolgál a Holdon is, ahol a gravitáció mintegy hatoda a földinek. A pályázóknak egy földi gravitáció szerint 15 kilogrammnál könnyebb, 0,12 négyzetméternél kisebb, egy átlagos fürdőszobai ventilátornál nem hangosabb készüléket kell tervezniük, amely biztonságosan szolgálja ki mind a férfi, mind a női űrhajósok igényeit. A NASA Artemis-3 missziójának tervezett indítása 2024-ben lesz, egy férfit és egy nőt juttat a Hold déli sarkára. Ez lesz az első eset 1972 óta, hogy ember érkezik a Holdra. A pályázatokat augusztus 17-ig várják.

forrás:/mti/


Ezen hír származási helye:
( http://no-para.paramoral.eu/news.php?extend.172 )