Hír: A román igazságszolgáltatás szerint a „Ki a magyarokkal az országból!” nem uszítás
(Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek)
Küldte: nordi
péntek 31 július 2020 - 04:57:04

szerző: béel

Ezért zárták le vádemelés nélkül a tavalyi úzvölgyi magyarellenes pogromkísérlet ügyét.
Amilyen kreatív, olyan hajmeresztő „érveléssel” zárta le vádemelés nélkül a nyomozást az illetékes ügyész az úzvölgyi osztrák-magyar katonatemető előtti magyarellenes pogromkísérlet és temetőgyalázás ügyét.
A közvádló, Daniel Gălbează, a moinești-i bírósági ügyészség kiváló tagja egyszerűen megállapította, hogy a labdarúgó-mérkőzéseken handabandázó csőcselék által is előszeretettel alkalmazott „Ki a magyarokkal az országból!” rigmus nem tekinthető uszításnak.
Az úzvölgyi magyarellenes támadás ügyében az Erdélyi Magyar Néppárt, a Magyar Polgári Párt
és a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat tett feljelentést.

A jeles ügyész azonban nyakatekert érveléssel söpörte le az asztalról az uszításra vonatkozó vádakat.
Szerinte ugyanis az uszítás megvalósulásához annak a feltételnek kell teljesülnie, hogy a gyűlöletre/diszkriminációra való felszólítás a nyilvánosságot érintse, vagyis meghatározatlan számú személyt.
Ha azonban egy vagy több, konkrét személy ellen irányul, akkor nem meríti ki a Btk. 369. cikkelyében megfogalmazott meghatározást.

Az ügyész szerint ugyanis az úzvölgyi esetben nem az egész erdélyi magyarságot akarták kizsuppolni az országból a sértő szavakkal, csupán azokat, akik nem akarták beengedni a temetőbe a románokat, akik pedig engedéllyel rendelkeztek, hogy bemehessenek.

Amúgy a „Ki a magyarokkal az országból!” rigmus az ügyész szerint „állítólagos magyarellenes jelmondat”, az uszítás pedig akkor uszítás, ha egy bizonyos kategória – például mozgássérültek vagy homoszexuálisok – ellen irányul. Ha egy bizonyos nemzetiség ellen, akkor legfeljebb csak szabálysértés.

forrás:/foter.ro


Ezen hír származási helye:
( http://no-para.paramoral.eu/news.php?extend.204 )