Hír: Az oroszok már tudják, hogyan hozhatnak talajmintákat a Vénuszról a Földre
(Kategória: Csillagászat, űrkutatás)
Küldte: nordi
szombat 08 augusztus 2020 - 05:55:26

szerző: Kulcsár Péter

Az Orosz Szövetségi Űrügynökség specialistái olyan módszert hoztak létre, amivel kőzet- és talajmintákat szállíthatnak vissza a bolygónkra a Vénuszról.
A Roszkoszmosz vezetője, Dmitrij Rogozin nemrég megerősítette, hogy egy korszakalkotó technológiát alkottak meg, amellyel új távlatokat nyithatnak meg a geológia kutatások terén.
Az Eistla régió ahogy a Magellan Radar látta (forrás: NASA/JPL)

“Szerintem érdekes lesz nemcsak landolni a Vénusz felszínén, hanem visszahozni a Földre a talajról gyűjtött mintákat – ezzel áttörést érhetnénk el az űrtudományok alapvető módszereinél. Tudjuk, hogyan csinálhatnánk meg, jómagam is több megoldást elemeztem már.”

A Roszkoszmosz fejese hozzátette, rendkívül büszke az űrhivatal alkalmazottjaira, akik alázatos munkájukkal azon vannak, hogy a projekt esetén felmerülő mindenféle technikai problémát elhárítsanak.
“Már nincsenek a két évvel ezelőtti helyzethez hasonló gondjaink a rakétáinkkal és a különböző világűrbe tervezett eszközeinkkel.”

Eddig már 22 hónapja nem történt egyetlen baleset sem az orosz űrmissziók indítása során. Az utolsó incidens még 2018. október 11-én zajlott le, amikor a Szojuz MS-10 kilövése után meghibásodtak a boosterek, amelyek a levegőben felrobbantak, szerencsére azonban az asztronautáknak semmi baja sem esett, és sértetlenül szálltak le a bajkonuri űrrepülőtér közelében. Azóta egyébként több mint 40 kilövést végeztek el az oroszok bárminemű problémák nélkül.

Oroszország és az Egyesült Államok egy közös Vénusz-programot hirdetett meg 2027 és 2029 között, amit Venera-D névre kereszteltek. Moszkva egyelőre még nem erősítette meg a projektet, amiben közrejátszhat az is, hogy a tudósok nem kevesebb mint 236 millió dollár támogatást kérnek a küldetés megvalósításához.

forrás:/liner/


Ezen hír származási helye:
( http://no-para.paramoral.eu/news.php?extend.211 )