Hír: Elindult a SpaceX űrhajója
(Kategória: Csillagászat, űrkutatás)
Küldte: nordi
hétfő 16 november 2020 - 03:19:24

Elindult a SpaceX Crew Dragon nevű űrhajójának első operatív missziója – számol be az MTI. A Dragonnal a NASA három asztronautája, Michael Hopkins, Pilot Victor Glover és Shannon Walker, illetve a japán Nogucsi Soicsi indult útnak a Nemzetközi Űrállomáshoz. Az űrhajó első, történelmi jelentőségű emberes tesztjét májusban hajtották végre.A Crew Dragont eredetileg szombaton bocsátották volna fel, az indítást azonban egy nappal elhalasztották.
Fotó: Gregg Newton / AFP

Az űrhajó magyar idő szerint hétfőn 01:27-kor indult. A kapszulát szállító Falcon 9-es rakéta első fokozata egy perc repülés után a terveknek megfelelően, a már megszokott módon levált, majd visszatért egy úszó platformra.

Az űrhajó 27 óra repülés után dokkolhat majd a Föld fölött mintegy 400 kilométerrel keringő ISS-re, ahol jelenleg Szergej Rizsikov és Szergej Kudj-Szvercskov orosz, illetve Kate Rubins amerikai asztronauta dolgozik.

A Crew Dragon idén májusban indult először az űrbe amerikai űrhajósokkal, Robert Behnkennel és Douglas Hurley-vel a fedélzetén. Ez volt az első alkalom, amikor a NASA egy magáncég űrhajóját használta asztronauták szállításához, 2011 óta ráadásul az Egyesült Államok csak orosz gépekre támaszkodhatott a hasonló küldetések során.

forrás:/24.hu/


Ezen hír származási helye:
( http://no-para.paramoral.eu/news.php?extend.285 )