Hír: Távoli exobolygók atmoszféráját vizsgálhatja az ESA vadonatúj űrteleszkópja
(Kategória: Csillagászat, űrkutatás)
Küldte: nordi
csütörtök 19 november 2020 - 17:41:52

szerző: Kulcsár Péter

Az Európai Űrügynökség (ESA) nemrég egy két évig elhúzódó részletes tanulmánysorozatra hivatkozva bejelentette, hogy 2029-ben exobolygó-kutató teleszkópot állíthatnak Föld körüli pályára.
A BBC riportjából kiderült, hogy a Légköri Távérzékelő Infravörös Exobolygó Nagy-Felmérés (ARIEL) névre keresztelt űrtávcsőt arra tervezik majd, hogy a Tejútrendszerben található exoplanéták légkörének kialakulását és az égitesteken uralkodó időjárási körülményeket vizsgálják a látható és infravörös sugarak hullámhossza segítségével.Fantáziakép az Arielről ( forrás: ESA)

Az ESA tudósai hamarosan nekivághatnak az építési szakasznak, mely során az űrteleszkóp dizájnját és megfelelő működését meghatározó különböző alkatrészeket tesztelhetik. A legnagyobb kihívást az 1,1 méter hosszú elsődleges tükörpanel jelentheti, amit ezüstborítású alumíniumból készíthetnek.
Egy ilyen tükörrel akár -230 Celsius-fok körüli extrém állapotok között is rendeltetés szerűen funkcionálhat a szerkezet, ami feltétlenül szükséges lesz, hiszen az űrtávcsövet hosszú évtizedekig szeretnék használni.

Rachel Drummond, az ARIEL nemzeti projektmenedzsere a következőképpen nyilatkozott a terveikről: “Ez lesz az első alkalom, hogy egy ilyen hatalmas távcsövet építhetünk alumíniumból. Azért csupán egyetlen fémet választottunk, mivel hideg körülmények mellett is egyben marad, és még ha össze is zsugorodik, szerkezetileg szignifikáns változások nem történnek rajta.”

Nem ez lesz az Európai Űrügynökség első exobolygó-felderítő egysége, a tavaly útjának indított CHEOPS ugyanis szintén a távoli, csillagok körül keringő, potenciálisan élhető égitestek felderítését tűzte ki fő céljának.

forrás:/liner/


Ezen hír származási helye:
( http://no-para.paramoral.eu/news.php?extend.288 )