Hír: Rekordmennyiségű oxigént termelt a Marson a NASA
(Kategória: Csillagászat, űrkutatás)
Küldte: nordi
csütörtök 05 január 2023 - 09:05:52

szerző: Horváth Péter

A 2021 februárjában landolt Perseverance (Kitartás) marsjáró újra és újra elkápráztatja a világot, legutóbb akkor számoltunk be róla, amikor egy több mint 100 méter magas porördög tomboló hangját rögzítette a vörös bolygón.
A Mars 2020 küldetés keretében tevékenykedő szonda technikai eszközök garmadájával kutatja a Föld szomszédját, köztük egy MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) nevű egységgel, amely oxigént állít elő a Mars szén-dioxidban gazdag légköréből.A NASA még tavaly nyáron adta hírül, hogy Massachusetts Institute of Technology (MIT) által kifejlesztett technológia már óránként 10,44 gramm oxigén termelésére képes, most pedig megdöntötte a korábbi rekordját: az űrügynökség legfrissebb beszámolója szerint egy november 28-án végzett kísérlet során a MOXIE elérte az óránkénti 10,56 grammos termelési értéket.

"Mindazoknak, akik életre hívták a MOXIE-t, valamint a jövőbeli Mars-asztronautáknak is van mit ünnepelniük ezen a mérföldkövön. A világűr erőforrásainak hasznosítása fenntarthatóvá teszi az űrkutatást, és kulcsfontosságú az emberiség számára a felfedezések új határainak megnyitásához." - írta a rekord jelentőségéről Forrest Meyen, a MOXIE-ért felelős tudományos csapat tagja.

A későbbi Mars-missziók szempontjából nem lehet eléggé hangsúlyozni a cipősdoboz méretű eszköz fontosságát, a technológia felnagyításával ugyanis elképzelhető, hogy elegendő oxigén állítható elő a vörös bolygóról visszatérő rakéták üzemanyagához. A NASA szerint egy ilyen nagyobb rendszer akár 200-szoros hatékonysággal működhetne, és több mint egy évig termelhetné az oxigént.

forrás/PCWorld/


Ezen hír származási helye:
( http://no-para.paramoral.eu/news.php?extend.589 )