Hír: Tervezik a James Webb látható tartományú utódját
(Kategória: Csillagászat, űrkutatás)
Küldte: nordi
szombat 14 január 2023 - 06:52:48

szerző: Landy-Gyebnár Mónika

A NASA újabb űrteleszkóp tervét dédelgeti, amely hasonló lesz a James Webb-űrtávcsőhöz (JWST), ám optikai tartományban végez majd megfigyeléseket.
Az Amerikai Csillagászati Társaság találkozóján ismertették annak az új generációs űrteleszkópnak az elképzelését, amely talán a 2040-es években kezdheti majd meg munkáját. Az eszköz a JWST-hez hasonló méretű lehetne, ám látható fény tartományában vizsgálná az égboltot, s kutatna például exobolygókon az életnyomok után. A tervezett eszköznek nincs még rendes neve, csak amolyan „munkanév” a HWO, az angol lakható világok obszervatóriuma betűszavaként, számolt be a Science.
Egy másik új űrteleszkóp (LUVOIR) terve, amely ultraibolyában vizsgálódna (forrás:NASA)

A JWST-hez hasonlóan a Föld-Nap rendszer L2-es nyugalmi pontja körül keringve dolgozna, ám a JWST-vel szemben ezt a teleszkópot úgy tervezik meg, hogy lehetőség nyíljon a szervizelésére – ahogyan a Hubble-űrtávcső javításait is el tudták végezni korábban, ám ez esetben robotikus javítást terveznének. Ez lehetővé tenné, hogy akár több évtizeden át is működjön, és ezen idő alatt még javítani is lehetne a teljesítményén.

Számos tekintetben sokkal precízebben kell majd működnie, mint a JWST, például a tükreinek több nagyságrenddel pontosabbnak kell lennie az optikai észlelési tartomány miatt. Míg a JWST esetében a rengeteg késlekedést és költségvetés-túllépést főként az okozta, hogy korábban nem kipróbált technológiákat alkalmazták, addig a HWO-ban csupa, már meglévő technológiát szeretnének alkalmazni, amik fejlesztése, megépítése nem járhat hasonló csúszásokkal.

Mivel a tervek egyelőre nagyon kezdeti stádiumban vannak, és nincs még hozzávetőleges költségvetése sem a projektnek, a NASA szakemberei szerint a legfőbb akadály egyelőre a Kongresszus, amely a NASA finanszírozásáról dönt.

forrás:/Nat-Geo/


Ezen hír származási helye:
( http://no-para.paramoral.eu/news.php?extend.591 )