Hír: A Földhöz sokkal közelebb lehet pár fekete lyuk, mint eddig gondoltuk
(Kategória: Tudomány és érdekesség)
Küldte: nordi
kedd 12 szeptember 2023 - 05:58:48

szerző: Sting

A napokban egy meglepő - egyben sokak számára minden bizonnyal rémisztő - felfedezéssel álltak elő tudósok a fekete lyukakkal kapcsolatban. Ezek szerint ugyanis a rejtélyes objektumokból, amiket látni gyakorlatilag nem lehet, de amik minden a közelükbe kerülő anyagot, sőt, még a fényt is felfalják, hogy aztán soha ne engedjék ki, sokkal közelebb is lehet a Földhöz pár darab, mint eddig gondoltuk.Itt lehetnek a hátsó keretben
A csillagokkal összemérhető tömegű fekete lyukakból becslések szerint mintegy 10 millió és 1 milliárd darabnyi lehet összesen a Tejútrendszerben. Eddig azonban úgy gondoltuk, hogy ezek gyakorlatilag mindegyike rendkívül távol van - még galaktikus skálán is - a Földtől, és hogy közülük a legközelebbi is tőlünk legalább 1565 fényév távolságban található meg.A Hyadok csillaghalmaz. Több fekete lyuk is bújkálhat benne a csillagok között. (kép: NASA)A Hyadok csillaghalmaz. Több fekete lyuk is bújkálhat benne a csillagok között. (kép: NASA)

Egy új tanulmány szerint azonban valójában sokkal közelebb is lehetnek hozzánk fekete lyukak - méghozzá nem is egy , hanem több darab is. A Földtől ugyanis alig 150 fényévre lévő Hyadok csillaghalmazban állítólag legalább két-három fekete lyuk rejtőzhet a hagyományos csillagok között.Több is bujkálhat a közelbenÁllításukat a tudósok egy szimulációra alapozzák, amiben elemezték a szóban forgó csillaghalmaz elemeinek elrendeződését. Ennek során arra a következtetésre jutottak, hogy a halmazban legalább 2-3 olyan nagy tömegű objektum is jelen van, ami semmilyen fényt nem bocsát ki, mégis erős gravitációs hatással van környezetére - azaz, valószínűleg egy-egy fekete lyuk lehet.
"Szimulációink csak akkor képesek egyszerre megfelelni a Hyadok tömegének és méretének is, ha a halmaz középpontjában néhány fekete lyuk is jelen van", magyarázta a felfedezés lényegét Stefano Torniamenti asztrofizikus, az olaszországi Padovai Egyetem munkatársa. A Hyadok a feltételezések szerint mintegy 625 millió évesek, és több száz csillagot tartalmaznak - illetve a mostani felfedezés értelmében legalább 2-3 darab fekete lyukat is.Nem kell félni - nem fog fájni A kutatók a viszonylag közeli távolság ellenére azért megnyugtatnak mindenkit, hogy nem kell attól tartani, hogy a fekete lyukak felfalják majd a Földet. Ennek oka, hogy méréseik szerint a szóban forgó objektumok legfeljebb 3 km/s sebességgel mozoghat, ami azt jelenti, hogy ha közvetlenül a Föld irányába indulnának meg, akkor is nagyon sok ideig (mintegy 40 millió évig) tartana míg ideérnének.

Ráadásul a fekete lyukak éppen olyan gravitációs hatásokat fejtenek ki, mint a velük azonos tömegű bármelyik csillag. Így ha csak nem kerülnek közvetlenül a Naprendszer közelébe, nem tudnák bekebelezni azt, és éppen akkora veszélyt jelentenek ránk nézve, mint bármelyik szomszédos csillag.

forrás:/PCForum/


Ezen hír származási helye:
( http://no-para.paramoral.eu/news.php?extend.614 )