Hír: Elképesztő robbanás történt az űrben a semmi közepén - rejtély, hogy mi okozhatta
(Kategória: Hogy mik vannak ?!...)
Küldte: nordi
kedd 10 október 2023 - 11:41:53

szerző Sting

A Hubble Űrteleszkóp a közelmúltban egy olyan esemény tanúja lett az űrben, ami egyelőre megfejtetlen rejtély elé állította a tudósokat. A berendezés ugyanis egy rendkívül fényes és szokatlanul gyors és erős villanást rögzített az űrben - de egy olyan területen, ahol látszólag semmi sincsen.

A "Finch"-nek (magyarul Pinty-nek) elnevezett különleges felvillanásra két galaxis között került sor: az esemény helyszíne 50.000 fényévre helyezkedett el egy nagyobb spirálgalaxistól, és mintegy 15.000 fényévre egy másik, kisebb galaxistól, a semmi közepén. Ráadásul nem csak ez volt furcsa benne, hanem intenzitása és időtartama is - az eseményről rögzített mérések ugyanis arra utalnak, hogy a forrás hőmérséklete a 20.000 Celsius-fokos is elérhette, és csak pár napig tartott.A két galaxis között, a semmi közepén történt robbanás ábrázolása (kép: ESA)

Utóbbi azért furcsa, mert a hasonlóan intenzív robbanások általában ennél sokkal több ideig zajlanak. Tipikus forrásaik pl. a fehér törpék szupernóvává alakulása, amely azonban hónapokig is eltartó folyamat - azaz, a csillag fényessége a robbanás helyén hónapokon keresztül fényesedik, majd halványodik el újra, ahogyan a robbanás lecseng.A mostani nem az első alkalom, hogy ilyen, a kutatók által "Luminous Fast Blue Optical Transient"-nek (LFBOT), azaz "Fényes Gyors Kék Optikai Átmenet"-nek elnevezett jelenséget megfigyelnek, de az első olyan eset, amikor ez kvázi a semmi közepén - nem pedig egy galaxis belsejében - történik meg. A kutatók számára ezért rejtély, hogy mi lehetett a kitörés forrása.

Egyes elméletek szerint elképzelhető, hogy egy fekete lyuk szaggatott szét egy őt szinte direktbe eltaláló csillagot - egy ilyen ütközésnek azonban annyira kicsi az esélye, pláne a galaxisközi űrben, hogy csak elméleti szinten lehet számolni vele. Egy másik lehetőség lehetne, hogy egy, a szomszédos galaxisok valamelyikéből korábban kilökődött csillag ért az életciklusa végére és robbant fel félúton két galaxis között - de ez meg az esemény rövidségével egyeztethető össze nehezen."Minél többet tudunk meg az LFBOT-okról, annál jobban meglepnek minket", mondta Ashley Chrimes, az eseményt elemző egyik kutató.

"Az LFBOT-ok a jelek szerint a galaxisok középpontjától nagyon messze is előfordulhatnak, és a Finch helyzete nem olyan, mint amit bármilyen szupernóva esetében is várnánk.""A felfedezés sokkal több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol", mondta Chrimes. "További munkára van szükség ahhoz, hogy kiderítsük, a sok lehetséges magyarázat közül melyik a helyes."

forrás:/PC.Fórum/


Ezen hír származási helye:
( http://no-para.paramoral.eu/news.php?extend.619 )