+ A | - a | Visszaállít
2020. okt.
06
  Több tucatnyi szarkofág került elő egy ókori egyiptomi temetkezési helyen, Sakkarában
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
szerző: Lőkös Sándor

Az egyiptomi régészek a felfedezést az utóbbi évek egyik legnagyobbjának nevezik.Egyiptom 2020. október 3-án, szombaton mutatta be az 59 szarkofágból álló leleteket, amelyeket Sakkara ősi nekropoliszában tártak fel. A régészek szerint még tucatnyi további exhumálására számítanak az ókori főváros, Memphis lakói által használt temetkezési helyről.Sakkara, az UNESCO világörökség része, Kairótól mintegy 20 mérföldre délre található.A fából készült szarkofágok időben a 26. dinasztiába nyúlnak vissza, több mint 2500 évvel ezelőttre
(A videó indításához Katt ide! )

A szarkofágok többségében papok és legfőbb tisztviselők múmiái vannak - mondta az újságíróknak Khaled El-Anany, az antik tárgyakért felelős miniszter."Ezzel még nem ért véget a felfedezés - ez csak a kezdet" - tette hozzá a miniszter, Bastet macskaistennőnek ősi szent területén.

Az egyiptomi régészeti misszió által feltárt szarkofágokat sajtótájékoztatón mutatták be, 2020. október 3-án, az egyiptomi fővárostól, Kairótól 30 km-re délre fekvő Sakkarai-nekropoliszban. Az ásatás eredményeként három mély temetkezési kutat fedeztek fel, amelyben az 59 szarkofág több mint 2500 évig volt bezárva.
A többnyire festett szarkofágok hieroglifákkal vannak ellátva. Az egymás tetejére rakott koporsókat három temetkezési aknában tárták fel, amelyek 11, 12 és 13 méter mélyek voltak - közölték a tisztviselők. A restaurátorok a szarkofágokból kettőt felnyitottak, miközben az újságírók lökdösődtek, hogy megpillanthassák a múmiákat.
"A fedél levétele után megállapítottuk, hogy a két múmia a család nevét és címét viseli" - tette hozzá El-Anany.

Egyiptom legújabb felfedezése még nagyobb, mint a tavalyi 30 fakoporsó leleplezése Luxorban, mely felfedezést akkor az elmúlt évek legnagyobbjának neveztek.
A leleteket hamarosan áthelyezik a gízai piramisok közelébe, a Nagy-Egyiptomi Múzeumba. A kiállítást a tervek szerint jövőre, 2021-ben nyitják meg.

forrás: Lőkös Sándor FB oldala
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon