+ A | - a | Visszaállít
2021. márc.
02
  Radikális baloldali tanárok William Shakespeare összes művét ki akarják tiltani az iskolákból
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Tovább terjed a liberális őrület az Egyesült Államokban, ahol most éppen William Shakespeare ellen fogott össze több tanár, mivel véleményük szerint a drámaíró rasszista volt, és a fehér felsőbbrendűséget népszerűsítette. A tanárok szerint ezért modern írok műveire kellene cserélni az olyan korszakalkotó írásokat, mint a Hamlet, a Rómeó és Júlia vagy éppen a Szentivánéji álom.

A School Library Journal januári számában publikálták Amanda MacGregor szabadúszó újságíró és könyvtáros radikális gondolatait. MacGregor szerint a tanároknak az iskolában többet nem szabadna William Shakespeare-ről tanítani, mivel művei távol állnak a mostani korszak szellemétől, rasszisták, homofóbok és antiszemiták.
MacGregor szerint szerencsére egyre több "Haladó szellemű" tanár von le hasonló következtetést és helyettesítik a Shakespeare műveit modern, liberális írókéval.A témában szintén megszólalt az Ilwaco gimnázium irodalomtanára, aki az iskola igazgatójának jóváhagyásával teljesen kivette Shakespeare-t a tananyagból, helyette rövid történeteket és novellákat olvastatott a diákokkal. Claire Bruncke arról számolt be, hogy a diákjai is nagyon meg voltak elégedve a döntéssel, ami még inkább megerősítette a hitében.

Szintén csatlakozott a radikális baloldal legújabb gyűlöletkampányához Jeffrey Austin, a Michigan egyetem tanára, valamint számos középiskolai irodalomtanár is. Liz Matthews például - aki egy főleg spanyolajkú diákokból álló iskolában tanít - arról beszélt, hogy inkább olyan írók műveit olvastatja a diákjaival, akik nem fehérek. Matthews szerint az általa ajánlott könyvek szereplőivel sokkal inkább azonosulni tudnak a diákok.
A Shakespeare ellenesség viszont egyáltalán nem friss jelenség. 2018-ban a Twitteren indult arról vita, hogy valóban szükség van-e a több száz éven át elismert, közkedvelt és zseniálisnak tartott drámaíró műveit tanítani a diákoknak.

Lorena German, a Disrupt Texts könyvajánló oldal társalapítója akkor így vélekedett a helyzetről: "senki nem fog belehalni, ha nem tanul Shakespeare-ről. Ráadásul a műveit nem lehet úgy tanítani, hogy ne sérüljön a gyermekek személyiségfejlődése. " Lorena azt is kijelentette, hogy semmivel nem ad többet Shakespeare a diákoknak, mint más szerzők művei.

forrás:/origo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2021. márc.
02
  Nagyon sok "Föld" lehet a galaxisunkban, mégsem mehetünk sehova a saját katasztrófáink elől
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
Nagyon sok "Föld" lehet a galaxisunkban, mégsem mehetünk sehova a saját katasztrófáink elől
A világűr mindig foglalkoztatta az embereket. Nem csak azért, hogy megérthessük saját világunk mikéntjeit, hanem azért is, mert keressük a választ: vajon egyedül vagyunk? A klímakatasztrófa kapcsán pedig egy újabb kérdés is felvetődik: van hova mennünk?
A TESS űrtávcső és a lehetséges exobolygók (fantáziarajz)

Van hova - Az exobolygók, vagyis a Földhöz hasonló, az általunk ismert életre alkalmas bolygók sora elképesztően hosszú lehet. A Koppenhágai Egyetem Globe intézetének szakértői egy friss tanulmányukban azzal a kérdéssel foglalkoznak, hogy vajon a víz és a szén máshol is megjelenhet-e a Tejútrendszerben. Ez a két elem ugyanis alapvető építőkövei a Földnek is, az élet - legalábbis az általunk ismert élet - kialakulásának is alapfeltételei. A válasz pedig egészen meglepő.

A víz és a szén ugyanis nem ritka elemek a galaxisunkban, sőt! A kérdés sokkal inkább az, hogy milyen mennyiségben vannak jelen egy-egy bolygón. Létezhetnek ugyanis egészen száraz, vagy akár teljességgel vízzel fedett bolygók is.
Ez pedig egyértelműen feltételezi, hogy igen nagy eséllyel találkozhatunk élettel más bolygókon is – persze ezek észlelése, még fejlett civilizációk esetén is elképesztően nehéz feladat!A TESS űrtávcső és a lehetséges exobolygók (fantáziarajz)

Nincs mivel - A világ egyik legokosabb embere, Stephen Howking professzor egy kissé lehangoló válasszal állt elő. Szerinte ugyanis nem lehetséges, hogy az emberiség a közeljövőben képes legyen elhagyni szülőbolygóját, egyszerűen az utazás kivitelezése miatt.

Vagyis hiába létezhet galaxisunk milliárdnyi csillaga körül még ennél is több élettel teli bolygó, a klímakatasztrófa elől egyik sem jelent menekvést. Hogy képes lesz-e az ember ezeknek a bolygóknak a felfedezésére? Kétség kívül, de ehhez még sok időre lesz szükségünk, és ehhez bizony meg kell óvnunk a saját bolygónkat.

Van hova mennünk, de nincs módunk a távozásra, és nem is ez a feladat. A Föld fennmaradása biztos, ahogyan az élet is megmarad rajta. A klímaváltozás nem eltörli az életet - maximum az emberiséget -, hanem gyökeresen változtat azon, keserűen megleckéztetve a pazarló életvitelt.

forrás:/köpönyeg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2021. febr.
28
  Különös formájú sziklát találtak a Marson
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Kulcsár Péter

Az amerikai űrügynökségnek hála ismét beindult az élet a Marson – még ha mindez csupán roverek és orbiterek formájában is történt meg.
A NASA a hét elején lélegzetelállító magas felbontású panorámaképet töltött fel hivatalos weboldalára, amelyet a Perseverance rover Mastcam-Z kamerájával rögzítettek a kaliforniai Pasadenában található Jet Propulsion Laboratórium mérnökei.
Az eredeti panorámaképen ez egér mozgatásával navigálhatunk, részleteket tudunk kinagyítani és eszméletlen részletességgel csodálhatjuk meg a vörös bolygón tátongó hatalmas sivatagot a Jezero-kráter mélyén, amely valószínűleg egy korábban kiszáradt folyódelta maradványa lehet. Az eredeti panorámaképhez Katt ide!

A rengeteg szikla között a kutatók egy egészen furcsa kődarabra is felfigyeltek. A sötét, szokatlanul magas kőzetet alakjából adódóan “kikötői fókasziklának” keresztelte a Jim Bell vezetése alá tartozó Mastcam-Z tudóscsapata.
A szikladarab feltehetően az évezredek során a környéken tomboló viharok és szelek hatására erodálódott, ezáltal felvette jelenlegi, bizarr formáját.

A panorámaképen fellelhetjük a Perseverance daruja által szétfújt marsi homokréteget, amely a február 18-i landolás után keletkezett, miközben a rover szépen lassan talajt ért a vörös bolygó felszínén.
A szóban forgó sziklán kívül további kőzeteket is láthatunk a fotókon, amelyek geológusok szerint vulkáni aktivitásra utalnak, bár a vizsgálatok még csak most kezdődtek, így a hipotéziseiket még alá kell támasztaniuk a közeljövőben.

forrás:/liner.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2021. febr.
27
  Kvantumrészecskékkel mutációra kényszeríthető az emberi DNS
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
szerző: Kulcsár Péter

Nehéz emberi ésszel felfogni, milyen folyamatok zajlanak le a szubatomi részecskékben, melyek sokszor annyira aprók, hogy mindössze kvantumszinteken lehet őket érzékelni.
A Surrey-i Egyetem kutatói által közzétett legújabb tanulmányból kiderült, hogy a szokatlan kvantumjelenségek jelentős hatással lehetnek a biológiai struktúrák szerkezetére, ezáltal DNS-mutációt is előidézhetnek – olvasható a Phys.org riportjában.
A két DNS-spirált összetartó hidrogénkötés az úgynevezett proton-alagút folyamatban játszik kulcsszerepet, ami akkor történik meg, amikor egy proton hirtelen eltűnik, majd a fizikai és energetikai korlát következtében a tér egy másik pontján jelenik meg.
A protonok hatalmas tömeggel rendelkeznek a kvantumskála többi szubatomi részecskéjéhez képest, ezért a proton-alagút jelenség sokkal ritkább, mint például az elektron-alagút fenomén.

Ha a proton-alagút éppen a DNS-molekulán belül történik meg, akkor lényegében rossz pozícióba is eltolhatja az atomokat, ami a genetikai kódok mutációjához vezethet.
Szerencsére a különös kvantummutációk esélye, valamint az orvosi problémák kialakulásának rizikója elhanyagolhatóan csekély, mivel a DNS-molekulák viszonylag rövid idő alatt képesek helyrehozni saját magukat.

Mindenesetre fennállhat egy olyan forgatókönyv is, mely szerint a mutációk beléphetnek a DNS belső szerkezetébe, befolyásolhatják a replikációs procedúrákat, ezáltal egészségügyi gondokat okozhatnak, és akár megnövelhetik a szövetek elrákosodásának kockázatát is.

forrás:/liner.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2021. febr.
25
  Lélegzetelálló fotót küldött haza a Perseverance a Marsról
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Hazaküldte a vörös bolygó felszínéről készített első, nagyfelbontású panorámafelvételét a Perseverance marsjáró – közölte szerdán az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).
A szakemberek a marsjáró Mastcam-Z kamerarendszere által február 21-én készített 142 képből illesztették össze a 360 fokos panorámafelvételt.
A képen egy kietlen régió látható, rajta geológiai formációkkal, köztük egy szélkoptatta sziklával és a marsjáró landolási helyszínének, a Jezero-kráternek a peremével. (kép: © NASA)

A NASA szerint a legmodernebb kamerarendszer segíteni fogja a kutatókat a kráter légköri viszonyainak tanulmányozásában és azoknak a szikláknak, valamint üledékes területeknek az azonosításában, amelyeket aztán megvizsgálhatnak a marsjáró műszerei.

A Mastcam-Z kamerarendszer műveleteit irányító Jim Bell, az Arizonai Állami Egyetem kutatója szerint a képek azt mutatják, hogy a Perseverance remek helyen landolt.
Az egytonnás, hatkerekű Perseverance több mint 470 millió kilométer megtétele után múlt csütörtökön szállt le a 250 méter mély Jezero-kráterben.
A tervek szerint egy teljes marsi évig – 687 földi napig – dolgozik majd a bolygón, ahol a mikrobiális élet nyomai után kutat.

forrás/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2021. febr.
22
  Mágneses pólusváltás miatt halhattak ki a neandervölgyi emberek
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
szerző: Kulcsár Péter

A Sydney-ben található Új-dél-walesi Egyetem (UNSW) és a Dél-Ausztráliai Múzeum legutóbbi tanulmányában részletesen leírták, miként zavarta meg a pólusváltás a Föld atmoszféráján keresztül betörő napszeleket, amelyek a Homo sapiens legközelebbi rokonának pusztulásához vezethettek – írta a CNN.
A kutatás alapján a Földet a veszélyes kozmikus sugárzásoktól megvédő mágneses mező a változás következtében lényegében megszűnt. Chris Turney, a UNSW professzora elmondta, a szűretlen sugarak a levegőben található elektronokat széthasították, így ionizáció jött létre, majd ez az ionizált levegő elvékonyította az ózonréteget, ezáltal globális klímaváltozás lépett fel.
Egyre több bizonyíték utal arra, hogy ismét egy pólusváltás felé tartunk, ami ha megtörténik, óriási katasztrófával járhat.

A publikációban a kutatók azzal a feltételezéssel álltak elő, miszerint a mágneses pólusváltás egy markáns éghajlatváltozást idézett elő, továbbá a Föld szinte minden szegletében északi fények és elektromos viharok jelentek meg az égbolton.

Alan Cooper, a tanulmány társszerzője közölte, ha napjainkban egy hasonló incidenssel kellene szembenéznünk, annak végeláthatatlan következményei lennének a modern társadalmunkra, ugyanis a beérkező kozmikus sugárzások tönkretennék az elektromos készülékeket és a műholdhálózatokat is.

Ha belegondolunk az elmúlt év történéseibe, a koronavírus-járványba, a bozóttüzekbe, az erdőirtásokba és a heves hóviharokba, akkor a mágneses pólusváltás már csak hab lenne az emberiség baljós tortáján.

forrás:/liner.hu/

kapcsolódó: Mágneses pólusváltás a földön? Katt ide!
Megszűnhet a Föld mágneses védelme Katt ide!
Katasztrófa lehet, ha megcserélődik az északi és a déli pólus Katt ide!
Még életünkben helyet cserél az északi és a déli pólus? Katt ide!
Hamar bekövetkezhet a mágneses pólusok kicserélődése Katt ide!
Különleges gömbbel készülnek a Föld nagy katasztrófájára Katt ide!
2012 – mágneses pólusváltás Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2021. febr.
21
  Cygnus NG-15 - Úton az ISS felé
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

A Northrop Grumman teherűrhajója 3,8 tonnányi rakománnyal elindult a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé. A Cygnus NG-15 jelű repülésén a teherűrhajó Katherine Johnson, a NASA-nak az űrrepülés hőskorszakában dolgozó matematikus nevét kapta, akinek történetét A számolás joga (Hidden Figures) című 2016-os film tette ismertté. Az indítás a megszokott módon, a Northrop Grumman Antares rakétájával, a Virginia állam partjai közelében fekvő Wallops-szigetről történt. Az időpont február 20-án magyar idő szerint 18:36 volt.
Az indításra kész, 42,5 m magas Antares rakéta a Wallops-szigeten,
a Mid-Atlantic Regional Spaceport (MARS) 0A jelű starthelyén. (Kép: Northrop Grumman)

A mostani a Northrop Grumman (korábban Orbital Sciences, majd Orbital ATK) tizenötödik menetrendszerű teherűrhajója, amellyel a NASA megbízásából ellátmányt, kísérleti eszközöket és alkatrészeket szállítanak az ISS-re, 2014 óta. A fedélzeten egy sor apró műhold (CubeSat) is helyet kapott, amelyek később, a küdetés vége felé kerülnek önálló Föld körüli pályára.

A Cygnus NG-15 (S.S. Katherine Johnson) kereskedelmi teherűrhajó mintegy másfél napos keringést követően közelíti meg az űrállomást, ahol robotkarral befogják és csatlakoztatják a komplexumhoz. A csomagolóanyaggal és a külső raktérben szállított hasznos teherrel együtt a rakomány teljes tömege 3810 kg. (Ez egyébként a legnagyobb a NASA kereskedelmi űrszállítási programja eddigi történetében. A SpaceX vállalat 21 menetrendszerű Dragon teherűrhajós útja során a rekord 3136 kg volt, 2016 áprilisában.

forrás:/urvilag.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2021. febr.
20
  Greta Thunberg elítéli a marsi expedíciókat, szerinte a Földön kellene segíteni
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
szerző: Kulcsár Péter

A Péntek a jövőért (FFF) mozgalom legújabb szatirikus videójában a Nobel-békedíjra jelölt klímavédő aktivista, Greta Thunberg nevetség tárgyává teszi a Föld lakosságának azon egy százalékát, akik a Földről a lakhatatlan Marsra szeretnének menekülni az általuk okozott következmények elől.

Az ötlet valóban provokatív, azonban tökéletes képet fest arról, hogy a világ felső tízezre egy olyan bolygóra szeretné menteni saját bőrét, ahol extrém időjárási körülmények uralkodnak.

A videót a NASA Perseverance roverének csütörtökön esedékes landolása előtt tették közzé a világháló több platformján fizetett hirdetésként.

“Több mint ötmillió évig tartó emberi létezés után változásokra van szüksége bolygónknak. A Marson 90 millió négyzetkilométernyi érintetlen föld, lélegzetelállító táj és kilátás vár minket.

A Mars egy szennyezetlen égitest, egy világ, ahol újrakezdhetjük az egész rombolást. A Mars szabadságot biztosít számunkra” – hallható a videóban.

“A Földön maradt 99 százalék pedig törheti a fejét azon, hogy miként oldja meg a klímaváltozással kapcsolatos problémákat” – tették hozzá a felvétel készítői.

forrás:/liner.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2021. febr.
19
  Sikerrel járt a NASA Mars 2020 küldetése, épségben leszállt a Perseverance marsjáró!
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Új korszak a Mars-kutatásban, a forradalmi eszköz megkezdheti kutatómunkáját a vörös bolygón. Hamarosan érkezhetnek a tudományos áttörést jelentő felfedezések, akár a földönkívüli életre is bizonyítékot találhat a legújabb marsjáró. Csütörtök este útja kulcspillanatához érkezett a 2020. július 20-án induló Mars 2020 űrszonda. Az egész küldetés legveszélyesebb részeként le kellett szállnia a vörös bolygón. Jól jellemzi a manőver nehézségét, hogy a NASA-nál is a ”rettegés hét percének” nevezték a leszállás feszült pillanatait.A leszállás helye a Jezero-kráterben, a képen jól látható, hogy egykor egy folyó torkolata lehetett itt (Fotó: NASA)

Szerencsére minden az előzetesen tervezettek szerint alakult. A folyamat a földi személyzet beavatkozása nélkül, az űrszonda számítógépének irányításával zajlott le. Először az utazó és a leszálláshoz szükséges egységek különváltak, majd a hátsó pajzs irányító hajtóművei stabilizálták a leszállóegységet. Gond nélkül kinyílt a fékezőernyő is, majd később levált az űrszondát védő első hővédő pajzs.

A leszálló egység ezután átvette az irányítást, manőverező hajtóműveivel a landoláshoz megfelelően lelassította a zuhanást. Végül a hat méter hosszú kábelei segítségével lerakta a marsjárót a Jezero-kráterbe, majd biztonságosan eltávolodott tőle, és lezuhant.


A landolási manőver végén sikerrel tette le a Perseverance marsjárót a leszállási egység (Fotó: NASA)

Közel sem volt magától értetődő ez a siker. 1960 óta 70 űreszköz kísérelte meg elérni a Marsot, és közülük csak 35 járt sikerrel. Igaz a sikertelen küldetések többségéért a Szovjetunió illetve Oroszország felelt – az ő küldetéseik közül 26-ból 19 nem érte el a célját. Az Amerikai Egyesült Államoknak azért ennél eddig is jobb mutatói voltak, 29-ből 22 alkalommal sikerrel jártak a NASA küldetései. A mai naptól ez az arány 30-ból 23-ra javult.

A Perseverance marsjáróval újabb lépést tehet az emberiség az űr felfedezésében, a mostani küldetésen már egyértelmű cél az életre utaló nyomok megtalálása.

forrás:/hirado.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2021. febr.
16
  Csütörtökön landol a NASA Mars-szondája
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Szabó Bea

Több mint fél év űrutazás után csütörtökön landol a Marson a Perseverance.
A július 30-ai indítást követően 6 és fél hónapnál is hosszabb ideig tartott a Perseverance szondának a Marsra érni. A közel 480 millió kilométeres útból azonban már csak pár nap van hátra, február 18-án ugyanis magyar idő szerint 21:55-kor a marsjáró ejtőernyős és motoros landolást hajt végre a Mars felszínén.
Animáció a Perseverence 18.-i landolásáról a Marson Katt ide!

Az érkezést a Jezero nevű, 250 méter mély kráter aljára tervezik, amely 3,5 milliárd évvel ezelőtt még tóként hullámzott a vörös bolygó felszínén. A cél, a bolygó atmoszféráján belülről készíteni nagyfelbontású légi felvételeket, és ezzel pontosabb képet kapni a bolygó felépítéséről. A tudósok azt is remélik, hogy a területen múltbéli mikrobiális élet nyomaira bukkannak (MTI). A marsi minták várhatóan a 2030-as években érkeznek majd meg a Földre.

Élőben csütörtök hajnaltól a következő csatornán követhetjük nyomon az eseményeket: Katt ide!

forrás:/időkép/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák