+ A | - a | Visszaállít
2020. aug.
09
  A C/2020 F3 (NEOWISE) - a huszonnyolcadik napon 91%-os holdfázis mellett
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző: Lionel Majzik

Ismét hatalmas kihívás volt július 31-én szinte már telihold mellett fotózni a halványodó üstököst. Az akkor 4,9 magnitúdós kométára először sikerült több fél órát exponálnom, így az extrém körülmények ellenére is megmutatkoztak a csóvák.A július 30-án készült képemhez hasonlóan ismét volt egy ioncsóvába ékelődő galaxis. A képen jól látható NGC 4559 egy 10,4 magnitúdó fényességű spirálgalaxis, ami 29 millió fényévre található tőlünk.

A fénykép az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Nemzeti Tehetség Program által kiírt Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj támogatásával valósulhatott meg.

forrás:/Lionel Majzik Photography/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. aug.
08
  Az oroszok már tudják, hogyan hozhatnak talajmintákat a Vénuszról a Földre
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Kulcsár Péter

Az Orosz Szövetségi Űrügynökség specialistái olyan módszert hoztak létre, amivel kőzet- és talajmintákat szállíthatnak vissza a bolygónkra a Vénuszról.
A Roszkoszmosz vezetője, Dmitrij Rogozin nemrég megerősítette, hogy egy korszakalkotó technológiát alkottak meg, amellyel új távlatokat nyithatnak meg a geológia kutatások terén.
Az Eistla régió ahogy a Magellan Radar látta (forrás: NASA/JPL)

“Szerintem érdekes lesz nemcsak landolni a Vénusz felszínén, hanem visszahozni a Földre a talajról gyűjtött mintákat – ezzel áttörést érhetnénk el az űrtudományok alapvető módszereinél. Tudjuk, hogyan csinálhatnánk meg, jómagam is több megoldást elemeztem már.”

A Roszkoszmosz fejese hozzátette, rendkívül büszke az űrhivatal alkalmazottjaira, akik alázatos munkájukkal azon vannak, hogy a projekt esetén felmerülő mindenféle technikai problémát elhárítsanak.
“Már nincsenek a két évvel ezelőtti helyzethez hasonló gondjaink a rakétáinkkal és a különböző világűrbe tervezett eszközeinkkel.”

Eddig már 22 hónapja nem történt egyetlen baleset sem az orosz űrmissziók indítása során. Az utolsó incidens még 2018. október 11-én zajlott le, amikor a Szojuz MS-10 kilövése után meghibásodtak a boosterek, amelyek a levegőben felrobbantak, szerencsére azonban az asztronautáknak semmi baja sem esett, és sértetlenül szálltak le a bajkonuri űrrepülőtér közelében. Azóta egyébként több mint 40 kilövést végeztek el az oroszok bárminemű problémák nélkül.

Oroszország és az Egyesült Államok egy közös Vénusz-programot hirdetett meg 2027 és 2029 között, amit Venera-D névre kereszteltek. Moszkva egyelőre még nem erősítette meg a projektet, amiben közrejátszhat az is, hogy a tudósok nem kevesebb mint 236 millió dollár támogatást kérnek a küldetés megvalósításához.

forrás:/liner/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. aug.
07
  A rejtélyes űrkocka még mindig a Nap körül kering
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi
Többször írtunk már a furcsa, sötét kockaszerű objektumról, amit rendszeresen lefotóznak a napfigyelő műholdak. Számos érdekes teória született már róluk, de azóta sem sikerült rájönni, hogy mi lehet az. Most friss képek jöttek és úgy tűnik még mindig ott van.
A SOHO napfigyelő műhold 2020. július 15-i fotóin ismét észlelhető a gigantikus méretű űrkocka. Többféle módon próbálták már megállapítani a méretét, de úgy tűnik többször nagyobb mint a Föld. Bár a távolságát nem tudták meghatározni, így elképzelhető, hogy azért valamivel kisebb…
A NASA szerint csupán adathiány... de lehet hogy csak kocka alakú hőlégballon (nordi)
kép: SOHO napfigyelő műhold 2020. július 15-i fotó

A kocka a Nap északi féltekéjén található. Többször megfigyelték, hogy magából a Napból jön elő, vagy éppen oda tér vissza. Ezért sokan azt gondolják, hogy energiát gyűjt, vagy vannak olyan speciális részecskéket, amelyeknek a létezésével még nem vagyunk tisztában és azokat gyűjti be. Mindenesetre sem a mérete, sem az alakja alapján nem úgy tűnik, hogy természetes képződmény. Ugyanúgy lehet egy gigászi űrrobot, mint egy űrváros, vagy űrhajó.

Ráadásul úgy tűnik a Napunk nem is igazán a miénk. Hiszen olyan távol van, nincs ráhatásunk sem rá, sem a környezetére. Az idegen fajok valószínűleg már jóval azelőtt léteztek, hogy maga a Föld létezett volna és úgy aknázhatják ki a Nap forrásait, ahogyan akarják. Úgy tűnik meg is teszik.

forrás:/napiufo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. aug.
07
  Indexre került az Ovizsaru…
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Újabb filmre csapott le az elfogadó-sokszínű-haladó-felvilágosult piszi gondolat- és véleményterror közélet-rendőrség. Az áldozat ezúttal az Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült Ovizsaru című produkció. Az alkotást a most megrendezésre kerülő portlandi filmfesztiválon vetítették volna le – de miután rájöttek arra, hogy az inkognitóban nyomozó rendőr főhős „szolid erőszakkal” felemlíti meg a rá bízott gyermekeket – akik között nem kevés fekete és latino származású is van, azonnal eltávolították a filmet a programlistáról.Részlet a filmből (a videó indításához Katt ide! )

A tiltást kezdeményező Lois Leveen (író) szerint a filmben ábrázolt rendőri erőszak is okolható azért, amiért a megrettent gyermekek később (súlyosan traumatizált állapotban…) bűnöző életpályára térnek át, amit időről-időre megszakít egy-egy börtön vendégszeretete.
Vagyis ha jól értjük, amennyiben egy rendőr felvilágosító órát tart egy iskolában, akkor valójában bűnözőket termel a fasiszta ideológiája (törvények betartása, emberszerű viselkedés, stb.) terjesztésével.

A rendezők engedtek a nyomásnak és kivették az Ovizsarut a programból.

forrás:/hihetetlenmagazin/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. aug.
06
  Elkészült a francia Lazareth műhely repülő motorja
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
szerző: Lővei Gergely

Már két éve folynak a tényleges kísérletek a Lazareth LMV 496-os repülőképes motorral, de csak most került olyan állapotba a jármű, hogy azt értékesíti is a francia műhely. A vételárat nem árulták el, csak annyit mondanak, hogy a jármű különlegességéhez, a felhasznált anyagok minőségéhez illik, és benne foglaltatik a műszaki vizsga is, hiszen az aktuális francia előírásoknak is megfelel az LMV 496.Több éves fejlesztőmunkát követően megvásárolható a Lazareth MLV 496-os repülésre képes négykerekű motor
(a videó indiításához: Katt ide! )

Szárazföldön villanymotoros hajtással mozog a négykerekű szerkezet, a V8-as motorblokk csak álca, a hajtással kapcsolatban annyi az információ, hogy egy feltöltéssel 100 km a hatótávolság. Repüléshez a TFX Suspension Technology által kifejlesztett csuklópontok mellett elforgatja a kerekeket a jármű, ilyenkor pedig a kerekek közepén elhelyezett gázturbinák hajtanak. Ezek összteljesítménye 1300 lóerő, a tolóerejük 285 kg. A fedélzeten lévő repülőbenzin mintegy 10 percnyi repülésre elég. A több éves fejlesztőmunka eredményeként sikerült pontosan behangolni a négy darab gázturbina együttműködését, így a levegőben is a motorkerékpár-kezelőszervekkel irányítható a Lazareth LMV 496.

forrás:/auto-motor/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. aug.
03
  A C/2020 F3 (NEOWISE) - a huszonhetedik napon 84%-os holdfázis mellett
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző: Lionel Majzik

Soha nem gondoltam volna, hogy majdnem telihold mellett megpróbálok ilyen jellegű fotót készíteni, de a C/2020 F3 (NEOWISE) kivételes égitest, ezért asztrofotós szempontból még az extrém természetes fényszennyezés ellenére is megpróbálkoztam a megörökítésével.Sajnos a körülmények csak negyedórányi expozíciót tettek lehetővé számomra, ami ugyancsak nem túl előnyös képminőséggel jár, ennek ellenére örülök, hogy ezt is sikerült összehozni.

Külön pozitívum számomra, hogy sikerült a 11,4 magnitúdó fényességű, kb. 40 millió fényévre lévő NGC 4314 spirálgalaxist megörökíteni, amint az ioncsóva széle érinti. Sokan már elbúcsúztak a rivaldafénybe került üstököstől, pedig a következő hetek még mindig izgalmasak lesznek - persze csak távcsővel, de én ezért asztrofotózom, hogy ezt a csodát megosszam veletek!

forrás:/Lionel Majzik Photography/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. aug.
03
  Visszatért a Crew Dragon
szerző: Frey Sándor

Legalábbis belőle a kabin, amelynek vissza kellett térnie. Befejezte 64 napos útját a két amerikai űrhajós, véget ért a Demo-2 küldetés.
Doug Hurley és Bob Behnken, a SpaceX új személyszállító űrhajóját berepülő NASA-űrhajósok a tengeren landoltak, amire 1975 óta nem volt példa az amerikai űrügynökségnél. Egészen a leszállásról szóló végső döntés meghozataláig bizonytalannak tűnt az időjárási helyzet, de aztán kiderült, hogy a szél- és hullámzási viszonyok kedvezőek lesznek az augusztus 2-i leszálláshoz. A páros Florida partjaitól nyugatra, Pensacola körzetében, a Mexikói-öböl vizébe ereszkedett le a kabinnal, magyar idő szerint 20:48-kor. (Ha időközben mégis megváltozott volna az időjárási helyzet, a leszállást biztonsági okokból el tudták volna napolni, hiszen a fedélzeten legalább még három napra elegendő ellátmány állt az űrhajósok rendelkezésére.)
Az ISS parancsnoka, Chris Cassidy készítette ezt a fényképet magyar idő szerint már augusztus 2-án, éjjel fél 2 után a távozó Crew Dragon „Endeavour” űrhajóról, amint az éppen az egyik hajtóművét működtetve eltávolodik az űrállomástól, ahová május 30-án indult Floridából és másnap érkezett meg. A Crew Dragon az első kereskedelmi alapon fejlesztett és megépített űrhajótípus, amely embereket szállított a világűrbe. (Kép: NASA / Chris Cassidy)

Az ISS-en maradt a 63. állandó személyzet másik három tagja, Chris Cassidy mellet az orosz Anatolij Ivanyisin és Ivan Vagnyer. Ők októberben térnek vissza Szojuz űrhajójukkal. Ugyanabban a hónapban, várhatóan 14-én hárman indulnak fel az új Szojuz MSZ-17-tel. Két hónapos ott-tartózkodása során Hurley és Behnken sokat segítettek az űrállomás fedélzetén adódó munkálatokban. Behnken és Cassidy például júniusban és júliusban összesen négy alkalommal végzett űrsétát, hogy befejezzék az ISS energiaellátó rendszerében az akkumulátorok cseréjét.

Az űrállomás elhagyása után az Endeavour két utasa nyolc órát kapott alvásra, utána megkezdték az előkészületeket a visszatérésre. Hurley és Behnken a SpaceX-nek ugyanazt a tűzálló űrruháját viselték a műveletek közben, mint amelyet a májusi indításuk idején. A Crew Dragon kabinja 19:51-kor vált le az űrhajó törzséről, amely annak a végéhez csatlakozott, és például az energiaellátásért felelős napelemek és a hűtőradiátorok vannak rajta. Erre a részre a leszálláshoz már nem volt szükség, így hát elégett a Föld sűrű légrétegeibe lépve. Nem úgy a kabin az űrhajósokkal, amely 19:56-kor egy 11 percen át tartó fékezési manőverbe kezdett, hogy a megfelelő helyen és szögben lépjen a légkörbe. A további fékezést már a légellenállásra bízták, az eközben keletkező hatalmas hő ellen hővédő pajzzsal volt felszerelve a kabin. (A hőmérséklet akár az 1900 °C-ot is elérhette.)

A Crew Dragon orrán levő kúpszerű burkolat 20:11-kor zárult, a légkörbe kb. 28 ezer km/h sebességgel 20:36-kor lépett a kabin. A „legforróbb szakaszon”, mintegy 6 percen át még a földi irányítókkal való rádiós kommunikáció is megszakadt a jármű körül kialakult plazmaburok miatt. A fékernyők 20:44-kor, kb. 5,5 km magasságban nyíltak ki, majd egy perc múlva kibomlott a négy nagy narancssárga-fehér színű ejtőernyő is, amelyek átvették a leszállást – a tengervízbe csobbanást – közvetlenül megelőző lassítás feladatát. A fékernyők nyitásakor a kabin sebessége 550 km/h volt, a nagy ejtőernyők működésbe lépésekor, 1,6 km magasságban mintegy 190 km/h. A felszínig ezt kellett közel nullára csökkenteni, hogy a kabin finoman ereszkedjen a víz felszínére.A SpaceX „Go Navigator” nevű hajója várta a Mexikói-öbölben a Crew Dragon 5 m magas és 4 m átmérőjű visszatérő kabinját, hogy azt mielőbb kiemeljék a vízből. Az űrhajósok akkor hagyják el a kabint, amikor az már a hajón van. A Go Navigator személyzete több mint 40 fős, köztük a SpaceX és a NASA szakemberei, valamint az orvosi stáb tagjai, akik a visszatérő űrhajósok első vizsgálatait végzik. (Kép: SpaceX)

A gyors orvosi vizsgálatok után Hurley és Behnken helikopterrel a penscolai haditengerészeti légibázisra jut, ahonnan a NASA repülőgépével folytatják útjukat Houstonba. Az űrhajósok mellett összesen 150 kg hasznos teher – például fagyasztott kísérleti minták, személyes tárgyak, és az utolsó (2011-es) űrrepülőgépes küldetés óta az ISS-en levő amerikai zászló – is visszajutottak a Földre.

forrás:/urvilag/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. júl.
31
  Újabb segítség a műanyagok lebontásában
Egy kicsiny rákféle képes lebontani a mikroműanyagot egy sejtnél kisebb méretűvé 96 óra alatt a Corki Egyetem (UCC) kutatói szerint.
Az írországi kutatók a két centiméter hosszú bolharákot (Gammarus duebeni) tanulmányozva arra a nem várt eredményre jutottak, hogy a kicsiny rákféle nemcsak elfogyasztja a mikroműanyag szemcséket, de hihetetlenül gyorsan le is bontja nanoműanyaggá.
Két bolharák (Gammarus duebeni) kép: ALISON DUNN/EUREKALERT

Teljesen váratlan volt felfedezésünk – mondta Alicia Mateos-Cárdenas, a Scientific Reports című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezetőszerzője.
„Amikor három éve elkezdtem ezt tanulmányozni, őrültségnek tűnt, hogy ezek a kicsiny állatok képesek lebontani a műanyagot, de tanulmányunk azt mutatja, hogy a műanyag darabkák alkották az állatok gyomrában felgyűlt mikroműanyag mintegy 66 százalékát” – magyarázta.
Mateos-Cárdenas gömbölyű polietilén mikroszemcséket használt, amelyek a műanyag palackok általános összetevői. Minden egyes mikroszemcséhez fluoreszkáló festéket tapasztottak, hogy a műanyag elfogyasztását és lebontását mikroszkóppal követni tudják.
A mikroszemcséket a rákfélék egy mikronnál kisebb, nanoméretű műanyaggá bontották le.
„Láttuk, ahogy a bolharákok állkapcsaikkal megőrölve megeszik a műanyagrészecskéket, és azok eljutnak az emésztőrendszerbe, de azt még nem értjük, miként bontják le ezek a műanyagokat az állatok. Tanulmányoznunk kell ennek a biológiai lebontásnak a mechanizmusát” – idézte Mateos-Cárdenst a The Guardian című brit napilap honlapja.

forrás:/Nat Geo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. júl.
31
  A román igazságszolgáltatás szerint a „Ki a magyarokkal az országból!” nem uszítás
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
szerző: béel

Ezért zárták le vádemelés nélkül a tavalyi úzvölgyi magyarellenes pogromkísérlet ügyét.
Amilyen kreatív, olyan hajmeresztő „érveléssel” zárta le vádemelés nélkül a nyomozást az illetékes ügyész az úzvölgyi osztrák-magyar katonatemető előtti magyarellenes pogromkísérlet és temetőgyalázás ügyét.
A közvádló, Daniel Gălbează, a moinești-i bírósági ügyészség kiváló tagja egyszerűen megállapította, hogy a labdarúgó-mérkőzéseken handabandázó csőcselék által is előszeretettel alkalmazott „Ki a magyarokkal az országból!” rigmus nem tekinthető uszításnak.
Az úzvölgyi magyarellenes támadás ügyében az Erdélyi Magyar Néppárt, a Magyar Polgári Párt
és a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat tett feljelentést.

A jeles ügyész azonban nyakatekert érveléssel söpörte le az asztalról az uszításra vonatkozó vádakat.
Szerinte ugyanis az uszítás megvalósulásához annak a feltételnek kell teljesülnie, hogy a gyűlöletre/diszkriminációra való felszólítás a nyilvánosságot érintse, vagyis meghatározatlan számú személyt.
Ha azonban egy vagy több, konkrét személy ellen irányul, akkor nem meríti ki a Btk. 369. cikkelyében megfogalmazott meghatározást.

Az ügyész szerint ugyanis az úzvölgyi esetben nem az egész erdélyi magyarságot akarták kizsuppolni az országból a sértő szavakkal, csupán azokat, akik nem akarták beengedni a temetőbe a románokat, akik pedig engedéllyel rendelkeztek, hogy bemehessenek.

Amúgy a „Ki a magyarokkal az országból!” rigmus az ügyész szerint „állítólagos magyarellenes jelmondat”, az uszítás pedig akkor uszítás, ha egy bizonyos kategória – például mozgássérültek vagy homoszexuálisok – ellen irányul. Ha egy bizonyos nemzetiség ellen, akkor legfeljebb csak szabálysértés.

forrás:/foter.ro
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. júl.
30
  Útnak indult a Mars felé a NASA legújabb Mars-járója
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Útnak indult a Mars felé csütörtökön az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) legújabb Mars-járója, a Perseverance (Állhatatosság) – jelentette be a NASA.A Perseverance helyi idő szerint reggel 7 óra 50 perckor – közép-európai idő szerint 13.50-kor – indult útjára a floridai Cape Canaveral űrállomásról, és a tervek szerint hét hónap múlva, 2021. február 18-án fog landolni a Mars felszínén. A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet ellenére a NASA sikeresen tartotta a 2,4 milliárd dolláros (több mint 705 milliárd forintos) misszió tervezett menetrendjét. (Fotó: EPA)

A Mars-járó a Jezero nevű, 250 méter mély kráter alján fog landolni, amely 3,5 milliárd évvel ezelőtt még tóként hullámzott a vörös bolygó felszínén. A tudósok azt remélik, hogy a területen múltbéli mikrobiális élet nyomaira bukkanhatnak.

A történelem során ez az első alkalom, hogy azzal a kifejezett céllal indulunk útnak a Mars felé, hogy az élet nyomaira bukkanjunk egy másik bolygón – mondta Jim Bridenstine, a NASA igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján.

Az eszközt egy Atlas V-ös hordozórakétával juttatják el a vörös bolygóra. Az egytonnás, nagyjából terepjáró méretű Perseverance robot egy teljes marsi évet - 687 földi napot – fog eltölteni a Marson. Feladata az lesz, hogy folytassa a bolygó felfedezését, múltbéli mikrobiális élet nyomai után kutasson, tanulmányozza a planéta éghajlatát és geológiáját, valamint kőzet- és talajmintákat gyűjtsön.

A Mars-járó elsőként kíséreli meg, hogy kőzettani mintákat gyűjtsön egy másik bolygóról. Ezeket szivarméretű kapszulákba csomagolja, de eljuttatásuk a Földre már egy későbbi misszió feladata lesz.

forráss:/hirado.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák