+ A | - a | Visszaállít
2023. jan.
30
  Az univerzum leghidegebb jegét fedezte fel a James Webb-űrtávcső
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A James Webb űrteleszkóp, amely jelenleg nyugodtan nevezhető megrögzött rekorddöntőnek, újabb kozmikus kuriózumot fedezett fel: a világegyetem leghidegebb jegét. A Nature Astronomy című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a csillagközi jég mínusz 262 Celsius-fokig hűlt le.
A képződményeket egy csillagkeletkezési molekulafelhő részeként találták meg, amely a világűr Chamaeleon I nevű régiójában található, a Chamaeleon csillagkép déli részén, mintegy 500 fényévre a Földtől. A Webb nagy teljesítményű közeli infravörös kamerájának (NIRCam) és a csillagok fényének köszönhetően a kutatók képesek voltak kiszúrni a fagyott molekulákat, amelyek eddig észrevétlenek voltak.
Az új tanulmány szerint a csillagközi jég mínusz 262 Celsius-fokig hűlt le.

Az ilyen hideg és sűrű régiókban a háttércsillag fényének nagy része eltakarja a fényt, és a Webb kiváló érzékenységére volt szükség a csillagfény észleléséhez, és így a jég azonosításához a molekulafelhőben– mondta Klaus Pontoppidan, a tanulmány társszerzője.
A jég a lakható bolygó kialakításához létfontosságú elemeket is tartalmaz, amelyeket együttesen CHONS-nak neveznek: szén, hidrogén, oxigén, nitrogén és kén. A tudósok megállapították, hogy ezek egy része szerves molekulák, például metanol és valószínűleg etanol, valamint más, az élethez nélkülözhetetlen vegyületek, például szén-dioxid, ammónia, metán és természetesen víz formájában jelent meg.

Az összetett szerves molekulák, például a metanol és az etanol azonosítása azt is sugallja, hogy ebben a felhőben fejlődő számos csillag- és bolygórendszer meglehetősen fejlett kémiai állapotú molekulákat fog örökölni. Ez azt jelentheti, hogy a prebiotikus molekulák előfutárainak jelenléte a bolygórendszerekben a csillagkeletkezés általános eredménye, nem pedig a mi Naprendszerünk egyedi jellemzője – magyarázta Will Rocha, a tanulmány másik szerzője.

A tudósok először tudták megmérni a jeges porban rekedt kén mennyiségét is, és bár a mennyiség kisebb volt a vártnál, úgy vélik, hogy más CHON-ok is jelen vannak, de szilárdabb anyagokban rekedtek, így elkerülve az észlelést. Néhány részletet még vizsgálniuk kell, de az eredmények alapvető fontosságúnak bizonyulhatnak a szerves molekulák kialakulásának megértéséhez.

forrás:/hamuésgyémánt/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2023. jan.
26
  Megmagyarázhatatlan dolog történt a Földdel, 35 éve volt ilyen utoljára
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
A Föld belső magjának forgása a közelmúltban megállhatott, majd újra elindulhatott, de az eddigivel ellentétes irányban állítja egy, a napokban publikált új tanulmány.
A Nature Geoscience tudományos folyóirat 2023. januári számában megjelent, két kínai kutató által jegyzett dolgozat szerint bolygónk belső magja a többi rétegéhez képest valamikor 2009-ben megállt forogni.
A nagyrészt olvadt vasból álló, a felszín alatt mintegy 5000 kilométeres mélységben elhelyezkedő forró belső mag mérete körülbelül akkora lehet, mint az egész Plútó bolygó, és az a köpenytől és a kéregtől függetlenül tud forogni az őt körülvevő folyékony külső magban.
A kutatók szerint ugyanakkor a leállás nem volt végleges – annyira, hogy a forgás már meg is indult a másik irányba.

Ez a folyamat elméletük szerint mintegy 35 évente újra és újra megismétlődik, és utoljára az 1970-es évek elején következett be egy ilyen fordulat, a következő pedig majd valamikor a 2040-es évek közepére esik.
Elméletüket a tudósok a Földön áthaladó – elsősorban atomrobbantásokból származó – szeizmikus hullámok mérésére alapozzák, amiket már 1964 óta folyamatosan mérnek. Ezek, az 1990-es évek elején még jelentős időbeli változásokat mutattak, ami arra utalt, hogy a Föld magjában valami mozog, és ez okozza az eltéréseket. Azonban ezek az eltérések az elmúlt egy évtizedre nagyjából teljesen eltűntek – ez pedig egybeesett a földi napok hosszának változásaival is.

Ugyanakkor nem mindenki ért egyet a frissen publikált elmélet megállapításaival. Bár sokan nem vitatják a Föld magja forgásának megállását és megfordulását a külső rétegekhez képest, vannak akik szerint ez sokkal gyakrabban, akár hatévente is megtörténhet, míg mások szerint 20-30 éves a periódus.
Megint mások elismerik, hogy az évezred első évtizedében jelentős mértékben mozgott a mag, majd az elmúlt mintegy tíz évben szinte leállt – de nem tartják szigorúan ciklikusnak a mozgások változásait.
Jelenleg úgy tűnik, hogy egyik modell sem tudja tökéletesen megmagyarázni az összes megfigyelést, így elképzelhető, hogy mindegyik hamisnak bizonyul majd.

Egyesek szerint az sem kizárt, hogy a Föld belső magjában még egy kisebb mag található, és ezek egymáshoz képesti mozgásai azok, amik a furcsa változásokat okozni látszanak – kicsit hasonlóan ahhoz, hogy a Mars szokatlan vándorlása az égen is két egyenletes, de egymástól független keringés eredményeként jön létre.

forrás:/hiradó.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2023. jan.
21
  Akár az űrhajósok életét is megmentheti a Marson talált meglepő felfedezés
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi

A NASA kutatói a közelmúltban egy első hallásra meglepő felfedezésről számoltak be a Marson, ami egy másik, sokaknak furcsán hangzó lehetőséget előtt nyitja majd meg az utat a jövőbeni Mars-missziók során. Ezek szerint ugyanis a vörös bolygó tele lehet drágakövekkel.

A szóban forgó drágakő az opál, amit a Földön gyönyörű színei miatt imádnak, a Marson azonban más szempontból lehet rendkívül értékes az oda látogatók számára.
Ez pedig az, hogy az opál a víz megkötésével alakul ki, ami egyben azt is jelenti, hogy viszonylag könnyen lehet majd az élet szempontjából rendkívül fontos folyadékot kivonni belőle a Mars egyébként csontszáraz régióiban is.A víz forrásául szolgáló opált a megjelölt sávban a felszínre fordult kőzetrétegek rejtik (forrás: PC Fórum)

A NASA számítási szerint a talaj felső 30 centiméteres rétegének minden méter sugarú köréből akár 3.7 liter vizet is ki lehet majd nyerni, ami rendkívül soknak számít, még földi körülmények között is.
Mivel a víz rendkívül fontos az űrhajósok életben maradása szempontjából – az pedig, hogy ebből minél kevesebbet kelljen szállítani a Marsra, a küldetések költségei szempontjából –, ezért ez alaposan átszabhatja majd a jövőbeli küldetések prioritásait és lehetőségeit – írta a PC Fórum.

Az opál ezen kívül állítólag segíthet majd a Mars geológiai történetének pontosításában is, amely előnyök azonban eltörpülnek a korábban említettekhez képest.

forrás:/hiradó.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2023. jan.
14
  Tervezik a James Webb látható tartományú utódját
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Landy-Gyebnár Mónika

A NASA újabb űrteleszkóp tervét dédelgeti, amely hasonló lesz a James Webb-űrtávcsőhöz (JWST), ám optikai tartományban végez majd megfigyeléseket.
Az Amerikai Csillagászati Társaság találkozóján ismertették annak az új generációs űrteleszkópnak az elképzelését, amely talán a 2040-es években kezdheti majd meg munkáját. Az eszköz a JWST-hez hasonló méretű lehetne, ám látható fény tartományában vizsgálná az égboltot, s kutatna például exobolygókon az életnyomok után. A tervezett eszköznek nincs még rendes neve, csak amolyan „munkanév” a HWO, az angol lakható világok obszervatóriuma betűszavaként, számolt be a Science.
Egy másik új űrteleszkóp (LUVOIR) terve, amely ultraibolyában vizsgálódna (forrás:NASA)

A JWST-hez hasonlóan a Föld-Nap rendszer L2-es nyugalmi pontja körül keringve dolgozna, ám a JWST-vel szemben ezt a teleszkópot úgy tervezik meg, hogy lehetőség nyíljon a szervizelésére – ahogyan a Hubble-űrtávcső javításait is el tudták végezni korábban, ám ez esetben robotikus javítást terveznének. Ez lehetővé tenné, hogy akár több évtizeden át is működjön, és ezen idő alatt még javítani is lehetne a teljesítményén.

Számos tekintetben sokkal precízebben kell majd működnie, mint a JWST, például a tükreinek több nagyságrenddel pontosabbnak kell lennie az optikai észlelési tartomány miatt. Míg a JWST esetében a rengeteg késlekedést és költségvetés-túllépést főként az okozta, hogy korábban nem kipróbált technológiákat alkalmazták, addig a HWO-ban csupa, már meglévő technológiát szeretnének alkalmazni, amik fejlesztése, megépítése nem járhat hasonló csúszásokkal.

Mivel a tervek egyelőre nagyon kezdeti stádiumban vannak, és nincs még hozzávetőleges költségvetése sem a projektnek, a NASA szakemberei szerint a legfőbb akadály egyelőre a Kongresszus, amely a NASA finanszírozásáról dönt.

forrás:/Nat-Geo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2023. jan.
07
  Döbbenet: az orosz légvédelem lelőtt valamit, ami talán nem emberi eredetű lehetett
Kategória: Kész röhej és egyéb örültségek - Közzétette: nordi
Először csillant fel a remény a békére a bő 10 hónapja tartó orosz-ukrán háborúban, amikor Putyin elnök január 6. és 7. között tűzszünetet hirdetett az ortodox karácsony miatt. A lélegzetvételnyi fegyvercsöndből azonban nem lett semmi, hiszen az ukránok nem fogadták el az egyoldalú javaslatot, az oroszok pedig rakétákkal kezdték el lőni Kramatorszkot, illetve katonákat csoportosítottak át Fehéroroszországba.A harcok során a Fekete-tengerről esik a legtöbb szó, pedig a konfliktus az Azovi-tenger környékén is zajlik, amely lényegében a Fekete-tenger északi öble. Az orosz ellenőrzés alatt lévő területen a közelmúltban különös incidens történt. Úgy néz ki, hogy az orosz légvédelem lelőtt egy olyan repülő objektumot az Azovi-tenger fölött, amely talán nem földi eredetű. (A kép nem a haditudósítás része, csupán illusztráció !!!)

A szemtanúk egy kisméretű, labda formájú tárgyként írták le azt a repülő eszközt, amelyet január 3-án egy légvédelmi rakétával semmisítettek meg. Az objektum Sultan-Saly falu fölött bukkant fel, nagyjából 2,5 kilométerre a földfelszíntől, és az oroszok kíméletlenül elbántak vele.
A riadalmat és a határozott fellépést az indokolta, hogy a közelben található Rosztov-na-Donu (vagyis a Don menti Rosztov), Oroszország tizedik legnagyobb városa, nem mellesleg fontos ipari központ.

Óriási blama lett volna, ha az ukránoknak sikerül támadást indítani ellene, de ezek szerint „idegenek” lehettek a nézelődők, nem pedig az ellenség – bár lehet, hogy az orosz lakosság jobban elfogadja, hogy földönkívüliek léptek be a légterükbe, mintha egyértelművé válna, hogy ukrán drónok.

forrás:/Promotions/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2023. jan.
05
  Rekordmennyiségű oxigént termelt a Marson a NASA
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Horváth Péter

A 2021 februárjában landolt Perseverance (Kitartás) marsjáró újra és újra elkápráztatja a világot, legutóbb akkor számoltunk be róla, amikor egy több mint 100 méter magas porördög tomboló hangját rögzítette a vörös bolygón.
A Mars 2020 küldetés keretében tevékenykedő szonda technikai eszközök garmadájával kutatja a Föld szomszédját, köztük egy MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) nevű egységgel, amely oxigént állít elő a Mars szén-dioxidban gazdag légköréből.A NASA még tavaly nyáron adta hírül, hogy Massachusetts Institute of Technology (MIT) által kifejlesztett technológia már óránként 10,44 gramm oxigén termelésére képes, most pedig megdöntötte a korábbi rekordját: az űrügynökség legfrissebb beszámolója szerint egy november 28-án végzett kísérlet során a MOXIE elérte az óránkénti 10,56 grammos termelési értéket.

"Mindazoknak, akik életre hívták a MOXIE-t, valamint a jövőbeli Mars-asztronautáknak is van mit ünnepelniük ezen a mérföldkövön. A világűr erőforrásainak hasznosítása fenntarthatóvá teszi az űrkutatást, és kulcsfontosságú az emberiség számára a felfedezések új határainak megnyitásához." - írta a rekord jelentőségéről Forrest Meyen, a MOXIE-ért felelős tudományos csapat tagja.

A későbbi Mars-missziók szempontjából nem lehet eléggé hangsúlyozni a cipősdoboz méretű eszköz fontosságát, a technológia felnagyításával ugyanis elképzelhető, hogy elegendő oxigén állítható elő a vörös bolygóról visszatérő rakéták üzemanyagához. A NASA szerint egy ilyen nagyobb rendszer akár 200-szoros hatékonysággal működhetne, és több mint egy évig termelhetné az oxigént.

forrás/PCWorld/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2023. jan.
02
  Só alapú akkumulátor hozhat áttörést az energiatárolásban

Az akkumulátorok fejlesztése létkérdés a zöld energiák terjedésének elősegítése érdekében. Az energia tárolására ugyanis jelenleg az akkumulátoroknál jobb megoldás nem létezik, hiszen azok mobilisak, sok méretben elérhetőek, és élettartamuk is elfogadható.
Ugyanakkor a ritkaföldfémek miatt, mint a kobalt vagy éppen a lítium, kicsit sem környezetbarátok. A megépítésükhöz jelentős környezetrombolásra van szükség, ráadásul mérgezőek, így hulladékként kezelésük sem éppen egyszerűen megoldható.
Nagyjából 50 éve léteznek az olyan akkumulátorok, melyek az energia tárolására a tengeri sót használják fel, ám kapacitásuk nevetségesen alacsony, élettartamuk pedig nem elégséges. Most azonban egy áttörés révén ez a helyzet megváltozott!

A Sydneyi Egyetem tudósainak sikerült létrehozni egy olyan nátrium-kénből előállított akkumulátort, mely nem csak hosszú életű, de négyszeres kapacitású a lítium akkukhoz képest. A slusszpoén, hogy a nátrium-kén egy formája a tengeri sónak, így előállítása olcsó, a környezetterhelés pedig lényegesen alacsonyabb, mint a hagyományos akksik esetében. Az áttörést az elektródák variálásával sikerült elérni, és az eredmény elképesztő lett. A piacra lépéshez még időre van szükség, de éppen olcsósága miatt rendkívüli profitot lehet vele elérni, így reméljük, nem kell rá sokat várni!

forrás:/köpönyeg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2022. dec.
29
  Több száz ufóészlelést jelentettek az amerikai katonák az elmúlt fél évben
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi
Az Egyesült Államok védelmi minisztériumának illetékesei arról számoltak be, hogy az amerikai hadsereg, haditengerészet és légierő személyzetének tagjaitól 2022-ben több száz ufóészlelésről szóló jelentés érkezett be az All-domain Anomaly Resolution Office-hoz (AARO) – a Pentagon ezen szervezete vizsgál minden olyan észlelést, ami az emberiség jelenlegi tudásával nem magyarázható, és mivel fél éve működik, ez a több száz eset valójában csak az elmúlt fél évet jelenti.Az AARO igazgatója, Sean Kirkpatrick szerint a megmagyarázhatatlan jelenségeket levegőben, víz alatt és az űrben is észlelték, ám egyik sem utal földönkívüli objektumra vagy tevékenységre.
Még novemberben a Pentagon egyik névtelenséget kérő tisztségviselője a New York Timesnak nyilatkozva elmondta, hogy több bejelentett észlelésre is sikerült már magyarázatot találni, ezek többnyire kínai és orosz és más államok „viszonylag közönséges” drónjai, illetve egyszerű meteorológiai léggömbök voltak.

forrás:/player/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2022. dec.
23
  ....
Kategória: Hí­rek - Közzétette: nordi

Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2022. dec.
21
  Több száz UFO-bejelentést kapott idén a Pentagon erre szakosodott irodája
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: nordi
Az amerikai Pentagon egy új irodát állított fel júliusban azért, hogy a beazonosítatlan repülő tárgyakról érkező bejelentéseket összegyűjtsék. Nemcsak a levegőben, hanem a vízben és az űrben érzékelt azonosítatlan tárgyakról szóló beszámolókat is megvizsgálják, és csak idén már több száz bejelentést kaptak, de egyelőre egyik sem jelent bizonyítékot földönkívüli létformákra - írja a The Guardian.Nagy biztonsági kockázatot jelentenek az azonosítatlan repülő tárgyak, mivel valószínűleg ismeretlen, külföldi hadi technológiai fejlesztések eredményei.

Az iroda célja az is, hogy csökkentsék annak a kockázatát, amit a katonai repülőgépek és létesítmények találkozása jelent ezekkel az ismeretlen tárgyakkal, illetve hogy minél előbb ki tudják deríteni az eredetüket.

A pilóták viszont sokszor nem mernek beszélni az ilyen esetekről, mert félnek a megbélyegzéstől, ezért külön bejelentési csatornákat hoztak létre számukra.
A The Guardian felidézte, hogy idén májusban az amerikai kongresszus több mint 50 év után meghallgatást tartott a témában, mivel akár földönkívüliekről, akár korábban nem ismert, orosz vagy kínai technológiáról van szó, az ilyen tárgyak biztonsági kockázatot jelentenek az ország számára.

forrás:/ szmo/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák
....
...
....