+ A | - a | Visszaállít
2020. dec.
02
  Történelmet írtak a kínaiak a Csang'o-5 űrszondával
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Leszállt a Holdra kedden a Csang'o-5 kínai űrszonda – jelentette be a kínai nemzeti űrügynökség.
Az ősi kínai holdistennőről elnevezett űrszondát november 23-án indítottak útnak azzal a céllal, hogy kőzetmintákat gyűjtsön, amelyek segíthetik a tudósokat az égitest eredetének és kialakulásának megértésében.Leszállt a Holdra kedden a Csang'o-5 kínai űrszonda (kép: Twitter/China Xinhua News)

Kínai közlés szerint mintegy kettő-négy kilogrammnyi kőzetmintát akarnak gyűjteni az Oceanus Procellarum (Viharok óceánja) nevű nagy kiterjedésű lávamezőn.
A 8,2 kilogramm súlyú Csang'o-5 az eddigi legnagyobb kínai űrszonda. Leszállóegysége fog lyukat fúrni a Hold felszínébe, és robotkarjával kőzet- és talajmintákat gyűjt. Ezeket a felszállóegység veszi át, amely majd dokkol a Hold körüli pályán keringő visszatérő modullal.

A CCTV kínai állami televízió híradása szerint a következő két napban kezdi meg a leszállóegység a mintagyűjtést.
Ez az első alkalom az 1970-es évek óta, hogy egy ország kőzetmintákat próbál gyűjteni a Holdról.
Korábban a Szovjetuniónak három robotizált, az Egyesült Államoknak pedig hat emberes misszió során sikerült mintákat hozni a Holdról. Az amerikai Apollo-missziók mintegy 380 kilogramm, a Szovjetunió mintegy 300 gramm holdkőzetet hozott a Földre.

forrás:/mti/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. nov.
30
  Ha jön a világvége 2020-ban, az december 21-én lesz
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
szerző: Békési Marcell

Évszázadonként előforduló szaturnusz–jupiter együttállást lesz pont a napforduló éjszakáján. Mi csak annyit mondunk, hogy 2020 van, és Krisztus születését is egy ilyen együttállás előzte meg...Semmitmondó kis hírben próbálta az MTI elterelni a figyelmünket 2020-ban:
szuperritka szaturnusz–jupiter együttállás lesz pont december 21-én éjszaka.

Ha abból indulunk ki, hogy mik történtek eddig az évben, van okunk azt gondolni, hogy ismét történni fog valami váratlan.
Ahogy Kiss László, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója beszámolt róla az MTI-nek, ilyen együttállás nem volt a XVIII. század óta, és hasonló csillagászati jelenség legközelebb csak 2080-ban lesz.

Kiss László hozzátette: még a 200-250-szeres nagyítású távcsövekben is egy látómezőben lehet majd látni a Jupitert és négy legnagyobb holdját, valamint a Szaturnusz öt legfényesebb holdját és gyűrűjét.
A csillagász magyarázatként hozzáfűzte: az égi jelenség a Föld, a Jupiter és a Szaturnusz mozgásából és keringési idejéből adódik. A Jupiter 11 év alatt kerüli meg a Napot, a Szaturnusz pedig több mint három évtized alatt.

forrás:/hirstart/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. nov.
28
  Saját labort kap az amerikai űrhaderő
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
Az amerikai űrhaderő létrehozásáról annak idején mi is beszámoltunk, ennek eredményeként a légierő égisze alól vonták ki az űrrel kapcsolatos tevékenységeket, egyben azt is jelezve, hogy komoly céljaik vannak a Földön kívüli terület katonai felhasználásával kapcsolatban. Most egy friss labor felépítését jelentették be, amely az új anyagok és technológiák fejlesztésére koncentrálna.


Kirtland ahol olyan új anyagokat és technológiákat fejlesztenek, amelyek az űrben jönnek majd jól
(kép forrása:militarymachine)

A légierő hivatalos oldalán jelent meg a közlemény, amelyből kiderül, hogy mindössze 4 millió dollárból építették fel a vadonatúj laboratóriumot, amely az új-mexikói Kirtland-légibázison kapott helyet. A Deployable Structures Laboratory (DeSel) a magyarázat szerint olyan új anyagok kifejlesztésében segít majd, amelyek nagyon hasznosak lehetnek az űrkutatásban, pontosabban az űrbe fellőtt eszközök és komponensek alkalmazásában, ahol kiemelt cél lesz a tartósság, a hosszú élettartam, valamint a stabil, megbízható működés. Itt különösen nagy figyelmet fordítanak az új éra követelményeire, hiszen az utóbbi időben a hibrid kialakítás, a nagyobb műholdak funkcionalitásának elérhetővé tétele a jóval kisebb példányokon, valamint az esetleges katonai felhasználás is előtérbe került.

Az építkezés még tavaly decemberben, nem sokkal az új koronavírus felbukkanása előtt indult el, nem sokáig tartottak tehát a munkálatok – ezzel is magyarázható a viszonylag alacsony költség. Többen máris az „új Area-51” néven említik a helyszínt, ahol az említett kutatások mellett az új eszközök kifejlesztésére irányuló erőfeszítésekre is sor kerül, nem beszélve azok részletes, hosszas teszteléséről, hiszen ezen eszközök fellövése sok kockázatot hordoz magában, tehát mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az alapos kísérletezéssel és teszteléssel megelőzzék az esetleges későbbi problémákat. Maga az űrhaderő eközben katonai doktrínákat és rendszereket dolgoz majd ki, illetve a jövőben is segítik majd a többi haderőnemet az „itthoni” konfliktusok során.

Nem véletlen, hogy az orosz fél a Hold militarizálásával vádolta meg az amerikai riválisokat, a moszkvai illetékesek attól tartanak, hogy a Holdra való visszatérés és a hosszabb jelenlét nem pusztán polgári célokat szolgál majd.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. nov.
24
  Rejtélyes sötét sugarak áramlanak ki az egyik fekete lyukból
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Kulcsár Péter

A csillagászok a Hubble űrtávcső által készített felvételek tüzetes átvizsgálása során egy olyan szupermasszív fekete lyukra bukkantak, ami hosszú, sötét fénynyalábokat lövellt ki magából a világűrbe.
A Harvard & Smithsonian Asztrofizikai Központ tudósai a The Astrophysical Journal Letters tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban arról írtak, hogy egyelőre csak találgatni tudnak azzal kapcsolatban, milyen jelenségek állhatnak a misztikus sugárzások mögött.
Az asztronómusok úgy gondolják, hogy valószínűleg kozmikus porfelhőkön keresztül áramló fénysugarakról lehet szó, amelyek úgy törhetik át az univerzumban lebegő maradványokat, mint a napfény a felhőket a Földön (kép:nat-geo)

Judy Schmidt csillagász fedezte fel először a különleges jelenséget a Hubble fényképein még tavaly, amelyeket ki is posztolt a Twitterre. A kutatók elmondása szerint éppen ezek a fotók keltették fel az érdeklődésüket, mivel szerették volna kideríteni, milyen folyamatok lehetnek a felelősek a misztikus fénynyalábokért.

“Szinte azonnal észrevettem a sötét sugarakat, amint megnyitottam a fájlt Photoshopban, és elkezdtem rajta módosítani a fényviszonyokat. Tudtam, hogy valami szokatlant találtam.” - magyarázta Schmidt.
A fő kérdés az maradt, hogy a fekete lyuk körül lévő vékony, gyűrű formájú rétegben található por honnan származhat, valamint hogy miért áramlik ki szabadon, szinte kontrollálatlanul minden irányba az univerzumba.

forrás:/liner/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. nov.
23
  Az éjszaka havazott... építettem egy hóembert
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző: Waum Péter

Az éjszaka havazott! Reggel 8 óra: építettem egy hóembert.
8:10 Egy feminista arra járt és kérdőre vont, miért nem egy hónőt építettem?
8:15 Építettem egy hónőt.
8:20 A szomszédban élő meleg pár kiborult és rágta a fülemet, építsek ehelyett két hóembert.
8:22 A transznemű férfi...nő...személy kérdőre vont, miért nem építek egyetlen hóembert, levehető részekkel.
8:26 Az utca végén lakó vegánok panaszkodtak, hogy a répaorrt nem lehet hóemberek dekorálására használni.
8:28 Rasszistának neveztek, mert a hóemberek fehérek voltak.
8:30 A szemben lakó muszlim úr követelte, hogy a hónő viseljen burkát.
8:40 Kiérkezett a rendőrség, amiatt, hogy valakit megsértettek
8:42 A feminista szomszéd ezúttal a hónő kezében lévő partvis eltávolítását követelte, mert ez a nők háziasszonyi szerepét jelképezte.
8:43 Megjelent az önkormányzat emberi méltóságért felelős tisztviselője és megfenyegetett, hogy kilakoltatnak.
8:45 Előkerült az ABC tévé stábja és megkérdezte, tudom-e a különbséget hóférfi és hónő között?
Azt feleltem, hogy a hógolyók, és most már szexista is vagyok.
9:00 Szerepeltem a hírekben, mint terroristagyanús, rasszista, homofób, érzékenységeket sértő személy, aki a zavarosban halászik kedvezőtlen időjárás esetén.
9:10 Faggattak, van-e tettestársam.Gyerekeimet állami gondozásba vették.
9:29 Szélsőbaloldali tüntetők, akik az égvilágon minden miatt sértettnek érezték magukat, felvonultak az utcánkban és lefejezésemet követelték.

forrás:/Waum Péter facebook/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. nov.
22
  Rejtélyes baleset tette tönkre a földönkívülieket kereső teleszkópot
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Bezárják a Puerto Rico-i híres Arecibo obszervatórium nagy rádióteleszkópját - jelentette be az amerikai Nemzeti Tudományos Alap (National Science Foundation, NSF). A döntés nagy csapás a világ tudósai számára, akik a teleszkóp segítségével kutatnak bolygók, aszteroidák és a földönkívüli élet nyomai után.

Az NSF közlése szerint túl veszélyes tovább üzemeltetni az egyetlen tányérral működő, a világ egyik legnagyobbjának számító teleszkópot a nemrég elszenvedett súlyos sérülései miatt. Augusztusban ugyanis elszakadt egy segédkábele, ami egy 30 méteres lyukat ütött a fényvisszaverő tányérba és károsította a felette lévő kupolát. Majd november 6-án az egyik fő acélkábel pattant el, további sérüléseket okozva.Vezető szakértők figyelmeztettek annak veszélyére, hogy a szerkezet összeomolhat. Az NFS szerint még ha sikerülne is megjavítani az összes sérülést, a szerkezet hosszú távon akkor is instabil maradna (kép:Nature)

A döntés meghozatala nem könnyű az NSF számára, de az emberek biztonsága a legfontosabb. Megértjük, mit jelent az Arecibo ennek a közösségnek és Puerto Ricónak"
- mondta Sean Jones, az NFS szakértője. Ralph Gaume, az NFS csillagászati tudományok osztályának igazgatója kiemelte, hogy a probléma nem az obszervatórium kapacitásával van. "A teleszkópot a váratlan, kontrollálhatatlan összeomlás veszélye fenyegeti. Még a stabilizációs kísérletek vagy a kábelek tesztelése is felgyorsíthatja a katasztrófát" - mondta.

A hatóságok azt gyanítják hogy a segédkábel gyártási hiba miatt szakadt el. Furcsállották ugyanakkor, hogy három hónappal később a főkábel is elszakadt, hiszen akkor csak kapacitása 60 százalékáig volt leterhelve. Az első kábel elszakadása után végzett vizsgálatoknál már megállapították, hogy a végül elszakadt főkábel mintegy 160 vezetéke közül 12 már el volt szakadva, de ez akkor még nem tűnt azonnali intézkedést igénylő fenyegetésnek.

A Puerto Rico-i teleszkóppal a világ mintegy 250 kutatója dolgozott, egyben ez a szigetország egyik fő turisztikai látványossága évi mintegy 90 ezer látogatóval. A teleszkóp az 1960-es években épült a védelmi minisztérium finanszírozásával az antiballisztikus rakéták elleni védelem fejlesztésének részeként. 57 éves működése alatt ellenált hurrikánoknak, a nedvességnek, páratartalomnak, erős földrengések sorának.

forrás:/mti/
kapcsolódó:Újabb kábel szakadt le az Arecibo Obszervatóriumról Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. nov.
19
  Távoli exobolygók atmoszféráját vizsgálhatja az ESA vadonatúj űrteleszkópja
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Kulcsár Péter

Az Európai Űrügynökség (ESA) nemrég egy két évig elhúzódó részletes tanulmánysorozatra hivatkozva bejelentette, hogy 2029-ben exobolygó-kutató teleszkópot állíthatnak Föld körüli pályára.
A BBC riportjából kiderült, hogy a Légköri Távérzékelő Infravörös Exobolygó Nagy-Felmérés (ARIEL) névre keresztelt űrtávcsőt arra tervezik majd, hogy a Tejútrendszerben található exoplanéták légkörének kialakulását és az égitesteken uralkodó időjárási körülményeket vizsgálják a látható és infravörös sugarak hullámhossza segítségével.Fantáziakép az Arielről ( forrás: ESA)

Az ESA tudósai hamarosan nekivághatnak az építési szakasznak, mely során az űrteleszkóp dizájnját és megfelelő működését meghatározó különböző alkatrészeket tesztelhetik. A legnagyobb kihívást az 1,1 méter hosszú elsődleges tükörpanel jelentheti, amit ezüstborítású alumíniumból készíthetnek.
Egy ilyen tükörrel akár -230 Celsius-fok körüli extrém állapotok között is rendeltetés szerűen funkcionálhat a szerkezet, ami feltétlenül szükséges lesz, hiszen az űrtávcsövet hosszú évtizedekig szeretnék használni.

Rachel Drummond, az ARIEL nemzeti projektmenedzsere a következőképpen nyilatkozott a terveikről: “Ez lesz az első alkalom, hogy egy ilyen hatalmas távcsövet építhetünk alumíniumból. Azért csupán egyetlen fémet választottunk, mivel hideg körülmények mellett is egyben marad, és még ha össze is zsugorodik, szerkezetileg szignifikáns változások nem történnek rajta.”

Nem ez lesz az Európai Űrügynökség első exobolygó-felderítő egysége, a tavaly útjának indított CHEOPS ugyanis szintén a távoli, csillagok körül keringő, potenciálisan élhető égitestek felderítését tűzte ki fő céljának.

forrás:/liner/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. nov.
19
  A meghekkelt 3,3 milliárd...
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző: nordi

Azt, hogy nekem mekkora szerencsém van, már leírni is sokk. A múlthéten azt kívántam, hogy négy hét után legyen már újra gépisorsolás és ne a fakezű Freddie húzza ki a nyerőszámokat. Ezúttal teljesült a kívánságom...részben... Valóban, nem Freddie húzta ki a számokat, hanem Lola... viszont kézi sorsolás volt, tehát az általam beprogramozott számok kihúzása most szombatra maradt.

Na de térjünk a lényegre, hiszen 3,3 milliárdról beszélünk. Mivel az ötös lottó főnyereményét úgyis humanitárius célokra szántam, most megosztom veletek a szombati nyerőszámokat, hiszen van e nemesebb dolog a világon , mint az, hogy bárki számára elérhetővé tegyem az ötös lottó telitalálatát. Ráadásul a black friday jegyében a módszerem is nyilvánosságra hozom.

Azt mindenki tudja, hogy a számítógépes programok bináris rendszerben futnak, vagyis az 1 és 0 kombinációjából állnak. Mivel a 0, 01 és 00 elég ritkán szerepelnek a nyerőszámok között, új bináris rendszert fejlesztettem ki az 1 és a 2 számokra építve (vagyis: egykettőre)

Tehát ha szombaton gépi sorsolás lesz, a meghekkelt programom szerint a gép csak azokat a számokat dobja ki ,melyek az 1 és a 2 kívül más számokat nem tartalmaznak, vagyis 1,2,11,12,21,22. Ez viszont hat szám, de ne felejtsük el, hogy 6 -ból 5-öt lényegesebb könnyebb eltalálni, mint 5-öt a 90-ből.(de lehet, hogy a jövő héten a hatos lottót is megbuherálom.

A biztonság kedvéért azért megtettem minden variánst ahogy a mellékelt szelvényen is látható. Igaz volt egy pici malőr mikor leadtam a szelvényt, a gép a "játékba küldve" helyett a "biztosan ezt akarja?" felirattal válaszolt...

Természetesen ezt akartam hiszen a tévedéseim kijavítva, már nem kétséges, hogy én viszem el a főnyereményt, esetleg még egy páran akik bíznak bennem és a lottótársaság meghekkelt programjában. Úgy kell nekik... meg nekem is....

kapcsolódó:Újra több mint három milliárd az ötös lottón Katt ide!
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. nov.
17
  Kedden megérkezett a Crew Dragon a Nemzetközi Űrállomásra
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) kedden a SpaceX magán társaság első üzemszerűen indított űrhajója, fedélzetén három amerikai és egy japán asztronautával, akik tavaszig dolgoznak majd az űrállomáson.
A NASA Kennedy űrközpontjából, Cape Canaveralből egy nappal korábban felbocsátott Crew Dragon közép-európai idő szerint kedden 05:01-kor kapcsolódott az űrállomáshoz, 27 órás teljesen automatizált repülést követően.
A Nemzetközi Űrállomás (kép forrása ESA)

Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker amerikai, valamint Nogucsi Szoicsi japán űrhajóst az ISS-en amerikai kollégájuk, Kate Rubins üdvözölte, amikor a két legénység között létrejött az első rádiós kapcsolat.
A Föld fölött körülbelül 400 kilométerrel lebegő űrállomáson jelenleg Szergej Rizsikov és Szergej Kudj-Szvercskov orosz, valamint Kate Rubins dolgozik.

A SpaceX egy évtized alatt kifejlesztett új űrkapszulája idén május végétől augusztus elejéig járt először az űrben két amerikai veterán asztronautával, Robert Behnkennel és Douglas Hurley-vel.
Ez volt az első eset az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót. Az űrsiklók „nyugdíjazása" óta, az elmúlt kilenc évben az amerikai asztronauták orosz űrhajókkal jutottak el az ISS-re.

forrás:/ MTI/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. nov.
16
  Elindult a SpaceX űrhajója
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Elindult a SpaceX Crew Dragon nevű űrhajójának első operatív missziója – számol be az MTI. A Dragonnal a NASA három asztronautája, Michael Hopkins, Pilot Victor Glover és Shannon Walker, illetve a japán Nogucsi Soicsi indult útnak a Nemzetközi Űrállomáshoz. Az űrhajó első, történelmi jelentőségű emberes tesztjét májusban hajtották végre.A Crew Dragont eredetileg szombaton bocsátották volna fel, az indítást azonban egy nappal elhalasztották.
Fotó: Gregg Newton / AFP

Az űrhajó magyar idő szerint hétfőn 01:27-kor indult. A kapszulát szállító Falcon 9-es rakéta első fokozata egy perc repülés után a terveknek megfelelően, a már megszokott módon levált, majd visszatért egy úszó platformra.

Az űrhajó 27 óra repülés után dokkolhat majd a Föld fölött mintegy 400 kilométerrel keringő ISS-re, ahol jelenleg Szergej Rizsikov és Szergej Kudj-Szvercskov orosz, illetve Kate Rubins amerikai asztronauta dolgozik.

A Crew Dragon idén májusban indult először az űrbe amerikai űrhajósokkal, Robert Behnkennel és Douglas Hurley-vel a fedélzetén. Ez volt az első alkalom, amikor a NASA egy magáncég űrhajóját használta asztronauták szállításához, 2011 óta ráadásul az Egyesült Államok csak orosz gépekre támaszkodhatott a hasonló küldetések során.

forrás:/24.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Oldal:       >>  
Hírkategóriák