+ A | - a | Visszaállít
2023. jan.
26
  Megmagyarázhatatlan dolog történt a Földdel, 35 éve volt ilyen utoljára
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
A Föld belső magjának forgása a közelmúltban megállhatott, majd újra elindulhatott, de az eddigivel ellentétes irányban állítja egy, a napokban publikált új tanulmány.
A Nature Geoscience tudományos folyóirat 2023. januári számában megjelent, két kínai kutató által jegyzett dolgozat szerint bolygónk belső magja a többi rétegéhez képest valamikor 2009-ben megállt forogni.
A nagyrészt olvadt vasból álló, a felszín alatt mintegy 5000 kilométeres mélységben elhelyezkedő forró belső mag mérete körülbelül akkora lehet, mint az egész Plútó bolygó, és az a köpenytől és a kéregtől függetlenül tud forogni az őt körülvevő folyékony külső magban.
A kutatók szerint ugyanakkor a leállás nem volt végleges – annyira, hogy a forgás már meg is indult a másik irányba.

Ez a folyamat elméletük szerint mintegy 35 évente újra és újra megismétlődik, és utoljára az 1970-es évek elején következett be egy ilyen fordulat, a következő pedig majd valamikor a 2040-es évek közepére esik.
Elméletüket a tudósok a Földön áthaladó – elsősorban atomrobbantásokból származó – szeizmikus hullámok mérésére alapozzák, amiket már 1964 óta folyamatosan mérnek. Ezek, az 1990-es évek elején még jelentős időbeli változásokat mutattak, ami arra utalt, hogy a Föld magjában valami mozog, és ez okozza az eltéréseket. Azonban ezek az eltérések az elmúlt egy évtizedre nagyjából teljesen eltűntek – ez pedig egybeesett a földi napok hosszának változásaival is.

Ugyanakkor nem mindenki ért egyet a frissen publikált elmélet megállapításaival. Bár sokan nem vitatják a Föld magja forgásának megállását és megfordulását a külső rétegekhez képest, vannak akik szerint ez sokkal gyakrabban, akár hatévente is megtörténhet, míg mások szerint 20-30 éves a periódus.
Megint mások elismerik, hogy az évezred első évtizedében jelentős mértékben mozgott a mag, majd az elmúlt mintegy tíz évben szinte leállt – de nem tartják szigorúan ciklikusnak a mozgások változásait.
Jelenleg úgy tűnik, hogy egyik modell sem tudja tökéletesen megmagyarázni az összes megfigyelést, így elképzelhető, hogy mindegyik hamisnak bizonyul majd.

Egyesek szerint az sem kizárt, hogy a Föld belső magjában még egy kisebb mag található, és ezek egymáshoz képesti mozgásai azok, amik a furcsa változásokat okozni látszanak – kicsit hasonlóan ahhoz, hogy a Mars szokatlan vándorlása az égen is két egyenletes, de egymástól független keringés eredményeként jön létre.

forrás:/hiradó.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák
..
....
...