+ A | - a | Visszaállít
2020. okt.
16
  Ősi folyók nyomaira bukkantak a Bennu aszteroidán
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Kulcsár Péter

Habár az OSIRIS-REx űrszonda október 20-án fog csak leszállni a Bennu felszínén, hogy kőzetmintákat gyűjtsön, a NASA tudósai mérföldkőnek számító bejelentést tettek még landolás előtt.
A Science tudományos folyóiratban megjelent legújabb kutatásban a tudósok arról számoltak be, hogy előzetes hipotéziseik alapján karbonátok lehetnek az 500 méter átmérőjű aszteroidán – ezek a vegyületek a Földön kizárólag víz jelenléte után keletkeznek.A Bennu aszteroida (kép NASA)

Az OSIRIS-Rex látható és infravörös fényhullámait vizsgáló spektrométer adatait összegezve a Bennu felszínén karbonát-érhálózatokat fedeztek fel, ami arra utalhat, hogy a kozmikus kődarab legnagyobb valószínűséggel egy olyan bolygóról vagy protoplanétáról származhat, ahol hidrotermális geológiai rendszerek találhatóak – egyszóval a hasadékok ősi folyók nyomaiként is értelmezhetőek.

A projekt hivatalos közleménye szerint a folyók több millió évek alatt képződhettek, és több kilométeres sávokban húzódhattak. Azt feltételezik, hogy a Bennu anyabolygójából szakadhattak ki, amelyek tökéletes bizonyítékai lehetnek a visszamaradt karbonátoknak.

Hannah Kaplan, a NASA Goddard Space Flight Center kutatócsapatának vezetője elmondta - “A misszió egyik fő célja, hogy bebizonyítsuk a pánspermia elméletét, miszerint az aszteroidák az élet prekurzorainak számító szerves anyagokat hordozhatnak az univerzumban.”
A tudósok az OSIRIS-REx leszállóhelyeként megjelőlt Nightingale-kráterhez közeli regolitot vették tüzetesebben górcső alá – itt mutatták ki először a különféle karbonátszármazékokat a talajban.

Az űrszonda spektrométere segítségével egy részletes térképet is készítettek a Bennuról, amelyen tökéletesen látszik, hogy a felszín sokkal változatosabb, mint azt eredetileg gondolták. A diverzitás szintén arra utalhat, hogy az aszteroida anyabolygójából rengeteg kémiai anyag fennmaradhatott az űrsziklán is.A Bennu részletes térképe (Forrás: NASA/Goddard/University of Arizona)

Egyes anyagok sokkal porózusabbak a többinél, vagyis jóval gyengébb szerkezettel rendelkeznek, így egy egy esetleges földi atmoszférával való találkozást nem biztos, hogy túlélne az aszteroida.
A Coloradói Egyetem által közzétett korábbi kutatásból megtudhattuk, hogy a Bennu felszínén különböző sűrűségű anyagok foltjai vannak, valamint arra a következtetésre jutottak, hogy a belseje teljesen üres lehet.

forrás:/liner/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. okt.
16
  Rekordgyorsasággal szállított űrhajósokat a Szojuz MS-17 az ISS-re
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Három új személyzeti tag érkezett ma a Nemzetközi Űrállomásra, miután rekord gyorsan repült a keringő laboratóriumba az orosz Szojuz MS-17 űrhajó, amely a NASA űrhajósát, Kate Rubins-t, valamint Sergey Ryzhikov és Sergey Kud-Sverchkov orosz űrhajósokat szállította az űrállomásra.Hajnali 4 óra 48 perckor, mindössze 3 óra és 3 perc múlva ért oda a Nemzetközi Űrállomásra, miután felszállt a Baikonur Cosmodrome kilövőállomásról a csapat egy Szojuz rakétával.

A véletlenek egybeesése, hogy a rakéta pont Rubins születésnapján indult (42 éves lett), amihez gratulált az orosz repülésirányítóktól a Roscosmos ügynökség misszióellenőrzésnél.
Szeretnék csatlakozni és kívánni önnek boldog születésnapot. Ez egy szép nap, és csodálatosan ünnepeltétek" - mondta az egyik tisztviselő, miután a személyzet belépett az állomásra.

Általában körülbelül hat órába telik, amíg egy átlag Szojuz űrhajó odaér a Nemzetközi Űrállomásra, és a Szojuznak körülbelül négyszer kell megkerülnie a Földet. De a Szojuz MS-17 csak két pálya körüli haladást igényelt, így ez volt az első legénységgel rendelkező Szojuz űrhajó volt, amely kipróbálta a "gyorsított" repülési módszert.

forrás:/androgeek/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák