+ A | - a | Visszaállít
2021. jan.
17
  Új zöld megoldás – fekete lyukakból származó energiát gyűjthetnek be a jövőben
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
szerző: Kulcsár Péter

Az emberi civilizáció jövője kétségkívül nehéznek ígérkezik a nem megújuló energiaforrások folyamatos fogyása miatt, ezért a távoli jövőben olyan megoldás után kell majd néznünk, amellyel az idők végezetéig biztosíthatjuk a szükséges utánpótlást.
Az amerikai Columbia Egyetem és a chilei Adolfo Ibáñez Egyetem kutatói közös tanulmányukban a fekete lyukakban található, töltéssel rendelkező, eseményhorizontról kirepülő plazmarészecskék begyűjtését vennék fontolóra jövőbeni megújuló energiaforrásként – számolt be róla a Phys.org tudományos hírportál.
Az elméletek szerint amint a fekete lyukakban lévő mágneses mezők egymáshoz újracsatlakoznak, a plazmarészecskék a negatív energiák felé gyorsulhatnak fel, így rengeteg energiát lehetne kinyerni az univerzum legsötétebb objektumaiból

Egy olyan civilizáció számára, amely már nem a Földön, hanem a csillagközi térben éli mindennapjait, egy ilyesfajta energiaforrás létfontosságúnak bizonyulhat. Luca Comisso, a Columbia Egyetem asztrofizikusa és kollégái az elméletieket arra alapozták, hogy a plazmarészecskék két irányba mozdulhatnak el, mégpedig egymással szemben pöröghetnek, illetve a fekete lyuk felé tarthatnak.

Attól függően, hogy milyen polaritású plazmát lőnek ki a fekete lyuk forgásával szemben, aszerint lehetne begyűjteni a különböző mennyiségű energiát. A fekete lyukak úgy veszthetnek energiát magukból, hogy negatív töltésű részecskéket választanak le az akkréciós lemezből. Ez a folyamat az ergoszférában történik, ahol a tér-idő kontinuum annyira felgyorsul, hogy minden egyes objektum ugyanabba az irányba forog, mint a fekete lyuk.

forrás:/liner/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák