+ A | - a | Visszaállít
2020. aug.
22
  Szökik a levegő?...
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

A Nemzetközi Űrállomáson valóban lehet egy apró lyuk, szeretnék is megtalálni a pontos helyét, de már majdnem egy éve tudnak a problémáról... Szenzácigyanús mai sajtóhírek szerint a világűrbe szivárog a Nemzetközi Űrállomás (ISS) levegője, ezért három napra az egyetlen amerikai űrhajósnak is át kell költöznie az orosz szegmensbe. A személyzetet jelenleg Chris Cassidy parancsnok mellett két orosz űrhajós, Anatolij Ivanyisin és Ivan Vagnyer alkotja. A Zvezda modul mellett átjárásuk lesz a Poiszk modulba, és természetesen minden eshetőségre felkészülve elérhetik űrhajójukat, az ISS-hez csatlakoztatott – a „mentőcsónak” szerepét is betöltő – Szojuz MSZ-16-ot is.Ivanyisin és Vagnyer a Zvezda modulban. Pár napra csatlakozik hozzájuk Cassidy is. (Kép: NASA)

Ami az első pillantásra aggasztónak tűnő hírből kimaradt, hogy egyrészt az ISS folyamatosan veszít a levegőjéből, teherűrhajókkal rendszeresen utánpótlást kell szállítani oda a Földről. Másrészt a normális mértéket némileg meghaladó szivárgást már elég régen, tavaly szeptemberben felfedezték. A levegő szökésének mértéke viszont olyan kicsi, hogy egészen mostanáig vártak a probléma okának a felderítésével. Nyilvánvaló, hogy a feltételezett apró lék semmilyen biztonsági kockázatot nem jelentett az űrhajósokra nézve. Most viszont ideálisak a körülmények a vizsgálathoz, hiszen e pillanatban csak hárman lakják az ISS-t, és csak Cassidynek kell költöznie és néhány napig az oroszok vendégszeretetét élveznie.

Az amerikai szegmens moduljait tehát most a hétvégére lezárják, így a földi irányítók külön-külön tudják bennük követni a légnyomás alakulását. Előzetes eredmények a jövő hét vége felé várhatók. A jelenlegi 63. személyzet tagjai áprilisban érkeztek az orosz Szojuz MSZ-16 űrhajóval. Később csatlakozott hozzájuk a SpaceX első emberszállító Crew Dragon űrhajójának kétfős legénysége, de ők augusztus elején már visszatértek a Földre. A következő látogatók csak október közepére várhatók, a Szojuz MSZ-17 két orosz (Szergej Rizsikov, Szergej Kugy-Szvercskov) egy amerikai (Kathleen Rubins) utasa személyében. A mérnökök addig szeretnék megtalálni, és lehetőség szerint be is foltoztatni a lyukat, ahol elszökik a levegő.

Az ISS megszokott működése során, például az új (teher)űrhajók érkezésekor vagy űrséták alkalmával csökken a belső nyomás. A nitrogént és az oxigént tartályokból pótolják, hogy tartsák a légnyomás megfelelő értékét. A tavaly szeptember óta gyanított szivárgás az utóbbi időszakban mintha erősödött volna, de még mindig belül marad az elfogadható mértéken.

forrás:/urvilag.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. aug.
22
  A 48. napon... búcsú a C/2020 F3 (NEOWISE) üstököstől
Kategória: Gondolatok, meglátások - Közzétette: nordi
szerző: Lionel Majzik

Nem emlékszem arra, hogy készítettem-e valaha olyan felvételt, amit minél tovább szerettem volna a háttértárolón őrizni. Július 31-én egy "búcsúfelvételre" álltam a távcső mellé, hogy jelképesen elköszönjek a C/2020 F3 (NEOWISE) üstököstől.A negyvennyolcadik napon, 2020. augusztus 20-án este,
helyi idő szerint 21:56-kor aktuálissá vált, igaz nem ilyen módon és egy sokkal halványabb üstököst látva.
Ezzel tegnap, az általam számozott magyarországi megfigyelési napok véget értek.

A holdfázis és a tanévkezdési kötelezettségeim miatt, nem tudom tovább észlelni a már 202 millió kilométer távolságban lévő üstököst, szeptember második felében pedig fényképezhetetlen lesz a tápióbicskei észlelőhelyemről.
Ez nem azt jelenti, hogy nem lesz több C/2020 F3 (NEOWISE) publikáció, hiszen az augusztusi fényképeim többségét még nem volt alkalmam feldolgozni. Három saját és legalább még három robottávcsöves felvételem várat még publikálásra, akárcsak néhány animáció és egy összefoglaló videó.
Terveim szerint legközelebb szeptember második felében a déli félgömb egyik robottávcsövével még megpróbálom detektálni a csóvás vándorunkat, de utána új célpontok után kell néznem.

Összegezve: Őszinte leszek, eléggé elfáradtam. Ennyire rövid idő alatt, ilyen mennyiségű anyagot még soha nem dolgoztam fel. Sajnos augusztusban pedig más tényezők is közrejátszottak, hogy megcsúsztam a folyamatos publikálással. Sokan kérdezték, hogy miért raktam bele ennyi energiát, erre azt tudom mondani, hogy "amit megtehetsz ma, ne halaszd holnapra!". Hihetetlenül szerencsés helyzetben voltam, hogy pedagógusként épp a nyári szabadságom idején követhettem az üstököst, ezért úgy is fogalmazhatok, hogy ez életem egyik nagy lehetősége volt. Természetesen soha nem vagyok elégedett, most sem vagyok az. Rengeteg tanulsággal szolgált az elmúlt időszak - főleg az időjárás előrejelzésekben való hitem csappant meg - de a lehetőségeimet igyekeztem maximálisan kihasználni. Arra is rá kellett jönnöm, hogy az általam használt belépőszintű DSLR fényképezőgép sokszor kevésnek bizonyult ehhez az üstököshöz és inkább visszahúzott, mintsem segített volna.

Ezeket félretéve egy nagyszerű emlékekkel teli időszakon vagyok túl: csodálatos hajnalok és emlékezetes éjszakák - minden perce kincs volt, hiszen a mi korosztályunknak ez volt az első sötét égbolton is megfigyelhető fényes üstökös!
A elmúlt 48 nap mérlege:18 átfotózott éjszaka, 122 GB adat, 3766 képfájl.
A C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös pedig elindult hosszú útján, hogy a 9100-as évek második felében visszatérjen hozzánk...

forrás:/Lionel Majzik Photography/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. aug.
22
  Végtelenségig újrahasznosítható műanyagot alkottak meg
szerző: Kulcsár Péter

Kutatók nemrég bejelentették, hogy egy olyan speciális műanyagot hoztak létre, amit akárhányszor reciklálni lehet, nem fog veszíteni stabilitásából. Általában az újrahasznosítási folyamatok miatt a műanyagok veszítenek tartósságukból, a New Scientist tudományos lap értesülései szerint azonban a vadonatúj anyagot, az úgynevezett PBTL-t szinte az idők végezetéig reciklálhatják, mégis ugyanolyan minőségűek maradnak, mint maga az eredeti termék.Mindez azt jelenti, hogy ha alkalmaznák ezt az anyagot, azzal potenciálisan lecsökkenthetnénk a szemétlerakók szennyezettségét, így pozitívan befolyásolhatjuk akár a globális felmelegedés és a klímaváltozás alakulását is.

A Colorado Állami Egyetem kutatócsapata Eugene Chen kémikus vezetésével a műanyagot két individuális monomerre bontotta – számolt be róla a Science Advances folyóirat. A teljes eljárás mindössze 24 órát vesz igénybe, mely során forralják és kémiai kezelés alá helyezik az anyagot.

Mindaddig, amíg a műanyagot nem keverik össze más kémiai adalékanyagokkal, a PBTL-t végtelenszer lehet lebontani és újrahasznosítani. A Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium tudósai korábban már kifejlesztettek egy hasonló terméket még tavaly, de például kínai és nemet egyetemeken is folynak a kutatások a környezetbarát megoldások irányában.

Igazán biztató látni, ahogyan egyre több módszert próbálnak megalkotni egy élhetőbb, zöldebb jövő céljából, az igazi kihívás viszont egyértelműen az lesz, hogy később sikeresen meggyőzzék a nagyvállalatokat arról, hogy érdemes használni a technológiájukat, hiszen nemcsak hogy kevésbé szennyezi a környezetet, de még költséghatékonyabb is az előállítása.

forrás:/liner/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

+ A | - a | Visszaállít
2020. aug.
22
  Büntet az új Denevérember-film logója
Kategória: Programajánló (film, irodalom, expo) - Közzétette: nordi
Matt Reeves érdekes módon még a hétvégi DC Fandome előtt közzétette a következő Denevérember-film, a The Batman új logóját, ami arra enged következtetni, hogy a filmmel kapcsolatban az online rendezvény keretein belül még más exkluzív információkat is kaphatunk majd.A filmben Robert Parttinson lesz Denevérember, Macskanőként Zoe Kravitzet láthatjuk majd, Jeffrey Wright lesz a Gordon felügyelő. Mellettük Paul Dano Riddler, Colin Farrell pedig Penguin karakterének castingján bizonyult legjobbnak, és kaparintotta meg az igen hálás szerepet.

forrás:/sg.hu/
Oszd meg:   Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hírkategóriák